Dette er Middlesbrough's suksess-trener

638

Dette er Middlesbrough’s suksess-trener

 


Spillerkarrière i Real Madrid, Champions League-mester 3 ganger og assistenttrener for Josè Mourinho. Ingrediensene for suksess er tilstede. Aitor Karanka har fått til mye i Middlesbrough på kort tid.

Han tok over etter Tony Mowbray i november 2013. Laget lå 5 poeng over nedrykk og hadde bare 16 poeng på 16 kamper. Spanjolen ledet til slutt laget inn til en trygg 12.plass og startet deretter på byggverket av et lag som i dag, to runder før slutt, ligger på en sterk 3.plass. Likt på poeng med serietoer Bournemouth og poenget bak serieleder Watford.

Karanka har bygget et lag som er spillende og som er bunnsolide bakover. Noen mener Championship er en liga hvor de fleste lagene bare slår langt og høyt. En liga hvor det bare er masse dueller og lite finspill. Den diskusjonen lar vi inntil videre ligge, men dette Middlesbrough-laget passer ikke en sånn beskrivelse. Langt ifra. Laget har ofte ballen mye og styrer tålmodig kampene. De behersker likevel også å ligge lavere å kontre på motstanderen. Noe vi så da de slo ut Manchester City med 2-0 på Etihad i Fa-cupen tidligere denne sesongen.

- Annonse -

Karanka er veldig nøye og detaljorientert, med grundige analyser og power-point-presentasjoner av motstanderne. Spillerne er tro mot tilnærmingen hans og alle drar i samme retning. Rykker de opp i denne sesongen, kan de bli et tøft lag å bryne seg på for lagene i det gjeveste selskapet neste sesong.


Måtte endre mentaliteten i spillergruppa

Karanka fortalte til engelske Mirror tidligere i vinter at han måtte forandre mentaliteten og kulturen i spillergruppa da han ankom klubben i 2013.

– Da jeg kom hit var spillerne bekymret for sine egne prestasjoner og sin egen oppførsel, og det var ikke så enkelt å få gjennomslag på budskapet om at alt handler om laget. Vi hadde litt problemer i starten, men etterhvert begynte folk å innse det.

Karanka, som var assistent for Josè Mourinho, da sistnevnte var manager i Real Madrid, har stort fokus på å skape en vinnermentalitet og en vinnerkultur i klubben. Ikke veldig ulikt sin tidligere kollega Mourinho.

– Det handler om å få de rette spillerne inn og fortelle dem at så lenge de går inn til kampene med den riktige mentaliteten, så vinner vi. Alt handler om å vinne. Vi har brakt inn vår metodikk. Jeg jobbet med Josè i Madrid, han har 14 år mer erfaring enn meg, men det er samme metodikk.

Karanka og Mourinho er gode venner og på pulten sin på Boro’s treningsfelt har spanjolen en Jose Mourinho-kalender.

Aitor Karanka fra tiden som assistent-manager for Josè Mourinho i Real Madrid.

 

Mye har forandret seg i Middlesbrough siden hans ankomst. Fra halvfulle stadioner da han kom, til utsolgt i ligakampen mot Nottingham Forrest og henholdsvis 5000 bortefans til Wigan og 7000 til Blackburn. Optimismen og positiviteten er med andre ord stor hos Boro-fansen med dagen. Mye takket være Karanka.

Erfaring er ikke bestandig alt

41-åringen er en av de som har tatt manager-yrket med storm, da han ikke har allverdens med erfaring å se tilbake til. Han startet manager-karrièren i 2008 som manager for det spanske U 16-landslaget, før han som nevnt ble assistent for Mourinho i Real Madrid.

Det var med andre ord en stor sjanse Steve Gibson i Middlesbrough tok da han ansatte Karanka høsten 2013. For selv om han hadde vært assistent for Mourinho, så var det overhodet ingen selvfølge at de to skulle dele det samme talentet. Karanka hadde heller ingen erfaring fra engelsk fotball, men ingen har i ettertid sagt noe på den avgjørelsen som Gibson tok. Klubben hadde i alle år satset på britiske managere, men etter nesten halvannet år med Karanka viser det at avgjørelsen var meget klok og at det å prøve noe nytt og annerledes ofte kan være lurt.

Til forskjell fra Mourinho har han en litt mer kjent spillerkarrière å se tilbake på. Forsvarspilleren Karanka startet spillerkarrièren i Athletic Bilbao hvor han gjorde sin debut for førstelaget under Jupp Heynckes i november 1993. Han spilte 100 kamper der før han gikk til Real Madrid sammen med nevnte Heynckes, som ble Karankas sjef nok en gang. Selv om Karanka kanskje ikke var noen fast brikke i gigantklubbens mannskap fikk han likevel 93 kamper for klubben mens han var der i perioden 1997-2002. Blant disse var 33 av kampene i Champions League og Karanka spilte for eksempel finalen mot Valencia i 1999/2000-sesongen. En kamp Real Madrid for øvrig vant 3-0.

I skuffen på hans kontor finner man en hel skuff full av DVD’er, med blant annet minner fra det største han selv opplevde som spiller. Naturlig nok mest fra tiden i Real Madrid hvor han vant Champions League 3 ganger.

 

– Jupp er ikke faren min, men vi står veldig nære

Karanka er veldig takknemlig for å ha hatt Heynckes som manager. Han omtaler tyskeren som den beste treneren han har hatt.

–  Jupp er ikke min far, men vi er veldig nær. Jeg hadde han i Athletic Bilbao og senere ringte han meg for å bli med han til Madrid. Senere i vår karrière, ville han ta meg tilbake til Bilbao. Jeg føler meg veldig heldig som har kjent han fordi på den tiden var han den beste treneren i verden, forteller han i et intervju med Daily Mail.

Etter at perioden i Madrid tok slutt vendte Karanka tilbake til Athletic Bilbao før han senere avsluttet karrièren i amerikanske Colorado Rapids.

Her fra Karankas tid som Real Madrid-spiller.

 

Var plaget av hjertesykdom

Da han var i Real Madrid, hadde han kanskje ikke samme stjernestatus som enkelte av lagkameratene. Mens spillere som Panucci og Seedorf kjørte Ferrari, hadde Karanka en Jeep Cherokee. Ferrari var ikke noe for han og synes det var mer fornuftig å bruke penger på en leilighet, men påpeker at disse gutta støttet han og at det ble veldig gode venner likevel.

Og det trengte han da han var plaget som mest av sykdom. Karanka ble diagnostisert med en sykdom kalt perikarditt, en sykdom som påvirker hjertet. Sykdommen nektet den da unge spanjolen å fullføre sin første sesong i Madrid og holdt han på sidelinjen i fem måneder. Heldigvis for Karanka hadde han spilt alle kampene i Champions League gruppespillet, som da gjorde at han fikk sin velfortjente medalje.

Overrasket over at Mourinho valgte han

For å bevege oss tilbake til Karankas trenerkarrière. Da han hørte at Mourinho ville ha han som assistent i Real Madrid kunne han knapt tro det. Han hadde nemlig aldri møtt den mektige portugiseren.

– Jeg jobbet med det spanske U16-laget, og Fernando Hierro ringte meg. Han var sjefen min. Han sa Jorge Valdano hadde ringt ham for å si Mourinho ville ha meg som trener. Jeg trodde han spøkte. Han sa: «Nei, det er sant». Han hadde bedt klubben å gi ham en liste over ex-spillere han kunne jobbe med. Det var tre eller fire, tror jeg. Og så spurte han andre mennesker. Da jeg møtte Jose sa han:» Du har veldig gode venner «. Jeg spurte ham hvorfor. Han sa han hadde bedt Mijatovic, Figo og Seedorf, og alle de hadde snakket veldig høyt om meg. Det var derfor han valgte meg, sa Karanka til Daily Mail tidligere i vinter.

Mourinho har lært Karanka mye i hans til nå korte manager-karrière, og han sier portugiseren er den som har hatt mest innflytelse på han. Heynckes var en annen, men da var han enda spiller selv.

Så gjenstår det å se om Aitor Karanka trener et Championship-lag eller et Premier League-lag neste sesong. Navnet bør du imidlertid merke deg med en gang.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -