Dommerekspert positiv til VAR

353
Det jobbes hardt for å få i gang fotballen igjen. Foto: Bjørn Marstrøm Johannesssen, Fotballnerd.no

Tidligere toppdommer og nåværende NordicBet-ekspert Svein-Erik Edvartsen er positiv til VAR i norsk fotball.

De siste dagene har både toppdommerne Espen Eskås og Svein Oddvar Moen åpnet for VAR i artikler hos Fotballnerd.no. NFF bekrefter også at de ønsker VAR til norsk fotball.

Vi sendte dommerekspert Svein-Erik Edvartsen noen spørsmål om temaet. Her er både spørsmålene og hva han svarte:

  1. Er du positiv til å innføre VAR i norsk fotball?

– Ja, jeg har alltid vært positiv til VAR, sier dommerekspert i NordicBet, Svein-Erik Edvartsen til Fotballnerd.no.

- Annonse -

Les også: NFF positive til VAR

  1. Hvorfor skal vi ha VAR i norsk fotball?

– Dersom VAR fungerer som det skal, er det fantastisk hjelpemiddel til dommerteamet. Jeg har alltid vært for at rettferdigheten skal seire, men da må VAR brukes slik som det gjøres for eksempel i UEFA Champions League og ikke i Premier League, sier Edvartsen.

  1. Hvilke utfordringer er det knyttet til VAR?

– Jeg noterte meg at Svein Oddvar Moen nylig uttalte til dere at det må være gode dommere som oppnevnes som VAR. Det har jeg skrevet om siden VM i Russland i 2018. Det er her jeg mener den største utfordringen ligger i Norge. Det er i hvert fall pr. i dag ikke tilstrekkelige kvalifiserte VAR i Norge. For første gang har FIFA utarbeidet oversikt over hvem som er kvalifiserte som VAR fra 01.01.2021. Norge har ingen på listen, sier Edvartsen.

Svein-Erik Edvartsen er tidligere toppdommer. Foto: Privat

4. Hvor mange dommere trenges for å innføre VAR?

– Det bør være minst to VAR som oppnevnes til alle kamper i tillegg til dommerteamet som i dag består av fire personer, sier Edvartsen.

  1. Hvor mange TV-kameraer trenges for å innføre VAR? Er dagens produksjon god nok?

– VAR hadde tilgang til 33 kameraer hvorav åtte var super-slow og fire av dem ultra-slow i VM i Russland 2018. I tillegg hadde de tilgang til to offside-kameraer. Hva som er planen i Norge med den nye TV-avtalen fra 2023 vet jeg ikke. Jeg bare vet at det diskuteres VAR-senter enten på Økern eller i Bergen, sier Edvartsen.

– Minimum antall kameraer er ifølge FIFA nå justert til å være fire kameraer: Main Wide, Main Tight og to kameraer som kan brukes til å vurdere situasjoner innenfor og utenfor – for eksempel straffe eller frispark eller GLT-kamera. Disse fire kameraene må alltid være tilgjengelige på hver stadion før det kan kjøres stadiontest av VAR,  sier Edvartsen.

Les også: Eskås vil ha VAR i norsk fotball

Norsk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger norsk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -