Egg, antenne, fjernkontroll og hund: De merkverdigste fotballskadene

131

Å være skadet er en vanlig del av arbeidslivet for en fotballproff. Ikke alle skader skyldes dog harde dueller med motspillere.

For noen uker siden gikk Girondins Bordeaux-spilleren Younousse Sankhara glipp av en del kamper på grunn av en skjeggtransplantasjon. Før Sankhara har flere spillere skadet seg på kuriøse måter.

Hjemmet – et farlig sted

Nesten alle gjenstander i hjemmet ser ut til å utgjøre en potensiell fare for fotballproffer. For Robbie Keane var fjernkontrollen i 1998 årsaken til en kneskade. Den irske landslagsspissen ble offer for sin egen lathet. Keane prøvde å skifte kanalen med foten. Deretter måtte den daværende Wolverhampton-spilleren ta til takke med å se på laget spille i noen uker.

At også egg kan være farligere enn noen motspillere viste den daværende Rangers-spilleren Kirk Broadfoot. Skotten lagde posjert egg til frokost og varmet eggene i mikrobølgen. Da han sjekket varmen på eggene, eksploderte et av dem. Med het eggehvite i ansiktet havnet Broadfoot på sykehuset.

Et annet uhell som involverte mat og drikke skjedde med Enner Valencia. Ecuadorianeren ble kjøpt av West Ham etter VM 2014 og så ut til å integrere seg fort i England – noe som sørget for at han gikk glipp av kampen mot Arsenal. Valencia mistet en tekopp i bakken og kuttet tåen i glasskårene.

Adam Nemec forsøkte seg med klatring i hagen, noe som ikke endte bra. Slovaken klatret i kirsebærtreet i hagen, men falt. Spissen brakk flere bein i overkroppen og var ute i tre måneder.

At et klimaanlegg er vanskelig å hanskes med, er kanskje ikke overraskende. Mönchengladbachs daværende keeper Logan Bailley gjorde en smertefullerfaring med den egentlige forfriskende maskinen. Da belgieren bar klimaanlegget gjennom huset, glapp den ut av hendene og falt på foten. Bailley brakk foten og var ute en stund.

I 1985 ga Saarbrückens Michael Blättel beskjed til sin trener at han måtte stå over kampen mot Hamburger SV. Blättel skadet seg i sin egen seng. Tyskeren forvridde en nerve da han stod opp.

En annen farlig hverdagslig aktivitet er å dusje. Duisburgs Borys Tashchy skled i dusjen og brakk tåen.

I tillegg til Tashchy måtte også Mike Hanke erfare at dusjing ikke alltid er lett. Da Hanke spilte i Wolfsburg falt han i lagets dusj og måtte syes. Den tidligere tyske landslagsspissen var dessuten kjent for flere uheldige hendelser. Hanke kjørte på og drepte sin egen hund utenfor sitt eget hus, og var i tillegg allergisk mot gress.’

Farlige dyr

Det er ikke bare fotballproffer som er en fare for sine dyr, men dyr kan også være farlige for spillerne. Den nå avdøde Friedel Rausch spilte “Revierderby” mot Dortmund for Schalke, men ble bitt av en politihund i baken. For Rausch var dette ingen grunn til å ikke spille. Han fikk en sprøyte mot stivkrampe og fullførte kampen.

Da Marko Arnautovic spilte i Werder Bremen, sørget østerrikerens egen hund for at spissen måtte ta en pause. Arnautovic lekte med hunden i hagen, men ble hengende i gresset. Spissen røk et bånd i kneet og var ute i seks uker.

Ikke bare hunder, men også andre dyr har forårsaket skader hos fotballspillere. På 70-tallet var Bayern München på treningsleir i Israel. Franz Michelberger kom tilbake med kneskade. Han hadde blitt dyttet mot lagbussens trapp av en kamel.

Enda et annet dyr var årsaken til at Bjarne Thoelke ble skadet rett etter at han hadde signert sin første proffkontrakt. Den daværende Wolfsburg-spilleren hjalp sine foreldre på gården. Da han jobbet i fjøset ble han sparket av en hest. Forsvarsspilleren brakk båtbeinet.

Biler og andre framkomstmidler

Biler har også sørget for noen skader. En forglemmelse kostet Ever Banega dyrt. Da argentineren fylte på bensin, glemte han å aktivere håndbrems. Bilen rullet mot Valencia-spilleren og 23-åringen brakk foten.

Charles Akonnor viste seg ikke mindre klumsete. I 2001 eksperimenterte Wolfsburg-spilleren med bilens automatiske antenne. Antennen traff ghaneseren i nesa. Midtbanespilleren begynte å blø kraftig og måtte ta medisin for å stoppe blødninger. Akonnors problem: Medisinen inneholdt stoffer som stod på dopinglisten. Dermed måtte Akonnor stå over tre kamper.

En annen klumsete spiller var Kaiserslauterns Stefan Kuntz. Da Kaiserslautern spilte borte mot Bayern München kom spissen ikke særlig langt. Kuntz tråkket over da han gikk av bussen. Tre bånd røk og Kuntz sitte på tribunen.

Et annet farlig framkomstmiddel er fly, noe som to daværende Hamburg-spillere måtte erfare. Spissen Paolo Guerrero prøvde å løpe til flyet i München. Musklene taklet sprinten dårlig og Guerrero var ute i ti dager.

I motsetning til Guerrero ble Jerome Boateng skadet på et fly mens han spilte i Hamburg. En flyvertinne traff midtstopperen i kneet med en drikkevogn. Boateng var ute i en måned deretter.

Feiringer og andre skader på og ved banen

En annen meget uheldig HSV-spiller var Nicolai Müller. I 2017 signerte Hamburg angrepsspilleren fra Mainz. Müller scoret klubbens første mål i 2017/18-sesongen og feiret med å hoppe i luften. Landingen fikk ingen gode stilkarakterer. Müller røk korsbåndet, var ute store deler av sesongen og Hamburger SV rykket ned fra Bundesliga for første gang.

En annen dårlig landing sørget for en langvarig skade hos Robin van Persie. Nederlenderen ble veldig glad da han scoret for Arsenal mot Manchester United i 2007 og hoppet i luften. Da han landet brakk han foten.

Enda verre gikk en feiring for Paulo Diogo. Portugiseren, som spilte for Servette FC, var nygift da han hoppet på gjerdet for å feire 3-1-scoringen mot Schaffhausen med supporterne. Ringen ble hengende i gjerdet da midtbanespilleren hoppet ned – og tok med seg to ledd av ringfingeren. Dommeren viste ham gult kort for feiringen og Diogo måtte lære seg å leve med ni fingre.

Ikke bare glede, men også sinne kan skade spillere. I 2007 havnet Stuttgarts unge spiss Mario Gomez og Wolfsburgs Jonathan Santana i en duell på banen. Gomez røk et bånd, noe som gjorde ham forbannet. Da legene kom på banen for å ta seg av spissen, slo Gomez i medisinkofferten. Han brakk hånden og var ute i to måneder.

Innimellom er det til og med supporterne som skader sine egne spillere. Flere unge supportere stormet mot Frankfurts målvakt Markus Pröll etter en treningskamp i september 2009. Pröll falt over en liten jente og ødela skulderleddet.

Denne listen kunne selvfølgelig ha vært mye lengre. Til klubbenes og supporternes frustrasjon har det oppstått mange merkelige og unødvendige skader hos spillere. Spørsmålet er bare hvilke andre gjenstander, handlinger og levende vesener viser seg å være farlige for fotballproffer i framtiden.

Kommentarer

kommentarer