Englands første VM: Da pressen gjorde 0-1 til 10-1

300
Åpningskampen i VM 1950. Bilde: Wikimedia.

Englands første VM endte i tidlig exit for «Three Lions». Særlig et skamfullt tap trodde engelske medier ikke på.

England ble medlem av FIFA i 1906, men forlot FIFA igjen i 1928. På grunn av dette kunne landet ikke delta i de tre første verdensmesterskapene i 1930, 1934 og 1938.

Etter krigen ble England på nytt medlem av FIFA i 1946. Etter tre seire i VM-kvalifiseringen mot Skottland, Nord-Irland og Wales var laget klart for VM i 1950 i Brasil.

Les også: Antoine Griezmann ute med skade

- Annonse -

I gruppespillet ventet Chile, USA og Spania på det engelske landslaget. Åpningen lyktes for England: Etter scoringer av Stan Mortensen og Wilf Mannion vant laget 2-0 mot Chile.

England møtte USA i den andre kampen. Det amerikanske laget bestod av amatører som aldri hadde trent sammen før mesterskapet. I motsetning til de engelske spillerne, skal amerikanerne ha besøkt en nattklubb som «oppkjøring» til kampen.

Trodde ikke på resultatet

Dette hindret imidlertid ikke USA i å vinne kampen. Joseph «Jo» Gaetjens, en haitiansk student som spilte for USA, stanget inn kampens eneste mål.

Gaetjens ble en del av laget etter at svake resultater i årene før VM, blant annet et 0-11-tap i Oslo mot Norge, fikk USA til å jakte på nye spillere. Før VM 1950 hadde han søkt om amerikansk statsborgerskap. Til tross for at han ikke hadde fått innvilget søknaden før VM, ble Gaetjens en del av det amerikanske landslaget.

Les også: Union Berlin ønsker fullsatt stadion – vil teste alle tilskuere

I England, 9000 km unna stadionet i Belo Horizonte der kampen fant sted, trodde mediene ikke på resultatet som ble formidlet via fjernskriver. Den engelske pressen trodde på en skrivefeil: Et tap mot USA virket altfor usannsynlig. I stedet for det korrekte resultatet, formidlet engelske medier derfor at England vant kampen 10-1.

Realiteten var imidlertid mindre hyggelig for det engelske landslaget. England måtte slå Spania i den siste kampen for å avansere fra gruppespillet. Dette lyktes ikke. Telmo Zarra scoret kampens eneste mål etter pausen, og sendte England hjem fra VM etter tre kamper.

Engelsk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger engelsk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -