Eredivisie 19. runde: Historisk for PSV i dramatisk kamp mot Ødegaard og Thorsby

195

Den 19. serierunden i Eredivise startet med et lokaloppgjør helt øst i treskolandet fredag kveld, og ble avsluttet på høyst dramatisk vis på Phillips stadion.

Twente – Heracles 1-0:
I lokaloppgjøret i Enschede (Almelo er nabobyen) var det en norsk-dansk avgjørelse. Bersant Celina fant plass på høyrekanten og hans perfekte innlegg ble headet hardt i mål av dansken Joachim Andersen etter ti minutter. Det var mange sjanser i kampen for begge lag, og hjemmelaget hadde både stolpeskudd og annulert mål, mens Vincent Vermeij hadde en eksepsjonell bom for Heracles.

AZ Alkmaar – Sparta 1-1:
Spartas trener Alex Pastoor er under hardt press da laget ikke har vunnet på fem kamper og bunnlagene kommer veldig nær. I Alkmaar entret de banen uten spiss, en taktikk som fungerte godt. Gjestene var klart farligst før pause, tross en defensiv inngang. AZ var ufarlige helt til Derrick Luckassen headet inn et frispark ni minutter ut i andre omgang. AZ klarte ikke å ta knekken på gjestene, som fikk et stolpeskudd ti minutter før slutt. Fire minutter før slutt headet Mathias Pogba (broren til Paul Pogba) inn utligningen. Det var Pogbas første mål for Sparta etter overgangen fra skotsk fotball i sommer.

ADO den Haag – PEC Zwolle 1-2:
Etter sju kamper på rad uten seier, vant Zwolle igjen i en kamp de snudde etter å ha kommet under 0-1 i starten av kampen (scoring av Gervane Kastaneer). Kingsley Ehizibue utlignet noen minutter før pause, og Nicolai Brock-Madsen ble matchvinner ti minutter ut i andre omgang. Zwolle kom á poeng med laget fra Den Haag, begge er godt plantet i bunnstriden.

Feyenoord – Willem II 1-0:
Egentlig en komfortabel seier for serielederen, som kjørte kampen, men slet med å bryte ned forsvarsmuren gjestene fra Tilburg hadde tatt med seg til De Kuip. Jens Toornstra ble matchvinner etter en halvtime spilt. Feyenoord hadde også et «mål» feilaktig annulert for offside, og selv om de ledet med bare ett mål i en time, var seieren i realiteten ikke truet.

Groningen – Vitesse 1-1:
Et skudd fra Ruben Yttergård Jenssen ga hjemmelaget ledelse allerede etter seks minutter på et skudd via en motspiller og i mål. Det er registert som selvmål av Kelvin Leerdam. Navarone Foor var enda raskere ut av startblokkene i andre omgang da han styret inn en cross til 1-1. Begge lag hadde sine størst sjanser utenom målene i første omgang. Foor ble også utvist for gjestene rett før slutt. Yttergård Jenssen og Alexander Sørloth spilte begge hele kampen for Groningen.

Utrecht – Ajax 0-1:
Lasse Schöne misbrukte en straffe tidlig i andre omgang (skjøt over), men ble likevel matchvinner med en flott volley i krysset sju minutter før slutt. Utrecht har vært en tøff bortekamp for Ajax de siste årene, og det var første gang siden 2009 at de vant i Utrecht. Hjemmelaget hadde også flest sjanser i kampen, særlig i første omgang, blant annet med et skudd i treverket.

Excelsior – Go Ahead Eagles 1-1:
Pedro Chirivella som er på lån fra Liverpool ga Go Ahead Eagles en tidlig ledelse, men Nigel Hasselbaink utlignet til 1-1 etter halvtimen, og det fortjent etter at hjemmelaget spilte godt etter at de kom under 0-1. Begge lagene hadde nok sjanser til å få en svært viktig seier, men måtte nøye seg med poengdeling. Go Ahead Eagles klatret med poenget opp fra sisteplassen og er på kvalifisering nå.

NEC Nijmegen – Roda 2-0:
Gregor Breinburg scoret to ganger på straffe for NEC, i en kamp der Roda nok en gang sløste stort med sjansene sine i en kamp der hjemmelaget riktignok var best og vant fortjent. Roda falt ned til sisteplass på tabellen og har fortsatt bare en seier hele sesongen.

PSV Eindhoven – Heerenveen 4-3:
En høyst dramatisk kamp på Philips stadion der PSV for første gang i historien vant en Eredivisie-kamp der de lå under etter 88 minutter. Da burde kanskje også Martin Ødegaard fått et straffespark for gjestene. Heerenveen ledet 1-0, PSV snudde til 2-1, før Heerenveen igjen snudde og gikk opp til 3-2. Det holdt seg til sluttminuttene, da snudde PSV igjen. Reza Ghoochannejhad scoret alle målene for Heerenveen, der Morten Thorsby fikk tillit fra start, og Ødegaard fikk siste halvtimen. Målene for PSV ble scoret av Davy Pröpper, Gaston Pereiro, Marco van Ginkel og Hector Moreno. Pereiro bommet på straffe på stillingen 2-2.