EURO 2016: Island – Gruppen som gir muligheter for avansement

754

Island slutter aldri å overraske og den sådan lille øya med rundt 325 000 innbyggere forbereder seg til landets kanskje største øyeblikk når de blå, rød og hvite reiser den over 3000 kilometer lange veien til Frankrike. Blir de årets overraskelse?

Dette er første gang Island er med i et mesterskap som EM eller VM. Laget har alltid vært en nasjon som enten har vært langt ned på rankinglistene, men etter at Lars Lägerback, tidligere landslagstrener for Sverige tok over i 2012 har Island sakte men sikkert klatret opp på rankingen. Nå er de plassert på en 35. plass.

VEIEN TIL EM

- Annonse -

Islands vei til EM har vært intet mindre enn imponerende. De tok seg til EM med to poengs margin etter fasiten seks seire, to uavgjorte og to tap. De overrasket også mange ved å beseire gruppefavoritten Nederland som ikke ble kvalifisert og knuste også Tyrkia med 3-0. Island slapp kun inn seks mål på ti kamper i kvalifiseringen. 14 mål skåret de. Tsjekkia vant gruppen og Island ble en god nummer to.

TROPPEN

Lars Lägerback har tatt ut følgende mannskap som skal representere Island:

Keepere: Hannes Halldórsson (Bodø/Glimt), Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Ingvar Jónsson (Sandefjord)

Forsvar: Ari Skúlason (OB), Hordur Magnússon (Cesena), Hjörtur Hermannsson (PSV Eindhoven), Ragnar Sigurdsson (Krasnodar), Kári Árnason (Malmö), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Birkir Sævarsson (Hammarby), Haukur Heidar Hauksson (AIK)

Midtbane: Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Sigurdsson (Swansea), Aron Gunnarsson (Cardiff), Theódór Elmar Bjarnason (AGF), Arnór Ingvi Traustason (Norrköping), Birkir Bjarnason (Basel), Johann Gudmundsson (Charlton), Eidur Gudjohnsen (Molde), Rúnar Már Sigurjónsson (Sundsvall)

Angrep: Kolbeinn Sigthórsson (Nantes), Alfred Finnbogason (Augsburg), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern)

Tippeligaen representert. Sandefjords Ingvar Jonsson versus Real Madrids Cristiano Ronaldo? 

Ja, hva skal man si? Er ikke mange store navn i denne troppen, men spillere som Gylfi Sigurdsson og Eidur Gudjohnsen blir å legge spesielt merke til. To spillere som begge er kulthelter i hjemlandet. Tippeliga-målvakt Hannes Halldorsson skal vokte buret vil ha Ari Skulason, Birkir Mar Sævarsson, Ragnar Sigurdsson og Sverrir Ingi Ingason (tidl. Viking-spiller) i forsvarsrekken foran seg.

Så får vi se om Lägerback velger å bruke fem spillere på midten eller fire og så to på topp. Sigurdsson er bankers og vil nok sammen med Aron Gunnarsson være sentrale på midtbanen. Har offensiv kantspillere i Johan Gudmundsson og Arnor Ingvi Trautason og ikke minst jokeren Eidur Gudjohnsen som er en dyktig spiller med gode tekniske ferdigheter og kreativitet. Noe tung i baken, men slik er det når en runder 38 år om ikke lenge.

På spissplass vil Sigthorsson være den hete kandidaten, men Finnbogason er ingen dårlig spiss heller, så her blir det stor rift om plassen. Tidl. Viking-spiller Jon Dadi Bödvarsson er også med.

Gylfi Sigurdsson
Kan Gylfi Sigurdsson sende Island til himmels?

På papiret så har nok Island den svakeste troppen sammen med Ungarn og Albania, men veldig godt kollektiv, og det kompenserer til de grader for mangel på individuelle klassespillere, selv om de har noen få av den og. Har visst at de er fysisk robuste og har enorm løpskraft. Satser nok på å ligge bakpå og ta kontringene. Det blir styrken. Har også gode duellspillere i Ragnar Sigurdsson og Kolbeinn Sigthorsson.

NØKKELSPILLEREN

Uten tvil Gylfi Sigurdsson. Swansea-spilleren har hatt en oppløftende vårsesong under Francesco Guidolin og blir definitivt den viktigste spilleren. Skåret hele seks mål i kvalifiseringen og har bevist at han kan strø baller hvor som helt og når som helst. Kan skyte Strákarnir okkar (guttene våre som er kallenavnet til Islands fotballlandslag) til utslagsrundene. Har også en Kolbeinn Sigthorsson som har bevist både på klubb- og landslag at han ikke er sjenert foran mål.

 

RINGREVEN BAK SUKSESSEN

Lars
Mannen bak suksessen: Lars Lägerback. Klarer å ta Island til utslagsrundene?

Lars Lägerback er mannen bak suksessen og er et kjent navn innenfor landslagsfotballen. Han første jobb var som assistent for Sveriges U21 i 1990 og har jobbet gradene opp. I 2000 ble han presentert som Sveriges nye landslagssjef og ledet de til flere EM og VM deltakelse. Etter EM i 2008 ga hans seg og Erik Hamren tok over. I 2010 ledet han Nigeria i ett år før han tok fatt på oppgaven som Island trener i 2011 til dags dato. Svensken er kjent for sin tydelige og enkle stil og har hevet standaren på det som kan endres som landslagssjef for Island. 67-åringen har vært dyktig med å få ut det beste hos sine egne spillere noe vi har sett i kvalifiseringen.

VURDERING AV GRUPPEN

Gruppe F: Island, Portugal, Østerrike og Ungarn. Etter at EM-gruppene ble trukket så vil vi tro det var en svensk trener som har god tro på at laget kan ta seg videre fra EM-gruppen. Portugal seiler opp som soleklar favoritt i gruppe f. Østerrike har mange gode spillere (Alaba, Arnautovic, Fuchs, Dragovic og Junuzovic for å nevne noen) og vil definitivt være med å kjempe, men om Island klarer å få poeng mot Portugal, så har de alle tiders mulighet. Siste lag i gruppen er Ungarn som gikk til EM på bekostning av Norge. Har heller ikke mye å vise til i EM-sammenheng, og er det det svakeste laget totalt sett. Island har gode muligheter for å gå videre og slik som de har prestert i både kvalifiseringen og treningskampene så anser vi de som en ørliten favoritt foran Østerrike i kampen om 2. plassen, men da er det avhengig av å spille som et kollektiv. Åpner mot Portugal som kan være en fordel.

ISLANDS KAMPER:

14. Juni: Island – Portugal
18. Juni: Island – Ungarn
22. Juni: Island – Østerrike

OPPSUMMERT

Det er klart for tidenes geysir-party på Island. Øya som stort sett har vært å finne på håndballbanen og nedre halvdel av Eurovision song contest, gjør seg klare for deres første mesterskap noensinne. Og det er kollektiv som reiser ned. Island har allerede prestert langt over forventningene og kommer til å spille med senket skuldre, bredt smil og kommer til å spille med fulle av selvtillit. De havnet i en gruppe hvor det er gode muligheter for avansement og som vi vet i utslagsrundene er det kun en kamp og der kan alt skje. Hvem vet, kanskje Island kan nå en historisk kvartfinale? Uansett, Gangi þér vel Island, kveðja Fotballnerd. Det betyr lykke til Island, hilsen Fotballnerd på islandsk.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -