Kan de vinne på hjemmebane for tredje gang?

393

Med sine 66 millioner innbyggere, og en historie rik på fotball burde Frankrike være en nasjon å regne med hva angår mesterskapsfotball. Det har av diverse årsaker ikke vært tilfelle de senere årene. Riktignok så vi tidvis meget flott fotball fra Frankrike i forrige VM. Spesielt mot Sveits i gruppespillet hvor de ledet 5-0 men slapp inn to på tampen av kampen. Da de møtte Tyskland i kvartfinalen ble det bråstopp, av naturlige årsaker.
De to siste gangene Frankrike har arrangert mesterskap; EM i 1984 og VM i 1998, har de vunnet! Merk dere det, folkens, Frankrike er gode på hjemmebane! Er de kapable til å gjøre det for tredje gang på rad? Er mannskapet solid nok? Er troppen til Frankrike i harmoni? (som den sjeldent har vært i mesterskapene i senere tid).

Frankrike har i mesterskapssammenheng siden VM på hjemmebane i 1998 vunnet to finaler, tapt en finale, blitt sist i gruppespillet tre ganger, de tre resterende gangene har de røket ut mot laget som senere har vunnet mesterskapet! En voldsom berg og dalbane-statistikk vanskelig å bli klok på. En kombinasjon av uflaks, udyktighet og storhet. Etter Zinedine Zidane takket, og ikke minst bukket for seg, har Frankrike slitt, men tendensen har snudd litt de siste par årene (så lenge man ser bort fra de utenomsportslige skandalene).
En av Frankrikes viktigste spillere, målscorer Karim Benzema, er som kjent ikke med til EM grunnet en uheldig video på avveie. En som heller ikke er med er en av hovedpersonene i den famøse videoen; Mathieu Valbuena. 

Tropp:

Keepere: Hugo Lloris, Steve Mandanda, Benoit Costil.

- Annonse -

Forsvar: Bacary Sagna, Patrice Evra, Adil Rami, Laurent Koscielny, Eliaquim Mangala, Christophe Jallet, Lucas Digne,Samuel Umtiti.

Midtbane: Lassana Diarra, Blaise Matuidi, Paul Pogba, N’Golo Kante, Moussa Sissoko, Yoann Cabaye.

Angrep: Antoine Griezmann, Olivier Giroud, Anthony Martial, Andre-Pierre Gignac, Dimitri Payet, Kingsley Coman.

På standby: Alphonse Areola, Morgan Schneiderlin, Hatem Ben Arfa, Alexandre Lacazette, Kevin Gameiro, Adrien Rabiot, Djibril Sidibe,

En alternativ Frankrike-ellever bestående av utelatte spillere

Ruffier, Debuchy, Sakho, Zouma, Kurzawa, Kondogbia, Schneiderlin, Ben Arfa, Fekir, Ribery, Benzema.

Varane mister EM

Siste nytt er at Jeremy Mathieu har meldt forfall og dermed kommer Samuel Umtiti inn i troppen. En annen som går glipp av mesterskapet er Raphael Varane. Sevilla stopper Adil Rami har derfor blitt kalt opp for å erstatte Varane. Fra før av er Kourt Zouma uaktuell grunnet skade, mens Mamadou Sakho er utestengt på grunn av en positiv dopingprøve. Mathieu blir med det den fjerde midtstopperen Frankrike mister før EM sparkes i gang neste måned.

Er de beste offensive spillerne med?

Er det et ledd hvor Frankrike er uforskammet bra besatt så må det være i angrep. Trioen Lacazette, Ben Arfa og Gameiro hadde alle fortjent å spille EM på hjemmebane. At Benzema i tillegg ikke er med vil mange påstå svekker Frankrike sine sjanser for å gå helt til topps op hjemmebane. Mens andre påstår at fraværet til spesielt Benzema, men også Ben Arfa vil resultere i en mer harmonisk tropp. Vi har ikke glemt treningsstreiken anno 2010 i Sør-Afrika 2010.

For alle som er glad i engelsk fotball så blir det utrolig gøy å følge unge Martial og ikke minst en av de aller beste spillerne i den nylig avsluttede Premier League sesongen; Dimitri Payet.

Vurdering av troppen

Planen var at de som spilte sammen i VM for to år siden skulle utvikle seg sammen og danne stammen i laget til EM på hjemmebane. På grunn av skader, spillere ute av form og ikke minst utenomsportslige hendelser har planen måtte justeres. Debuchy, Sakho, Varane, Cabella, Valbuena, Mavuba, Schneiderlin, Benzema og Remy får ikke spille EM på hjemmebane.

Det må settes spørsmålstegn til om forsvaret er sterkt nok til å gå hele veien. Med skaden til Varane blir det trolig et midtstopperpar bestående av Koscielny og Mangala. Sistnevnte har vært mildt sagt ustabil og regelrett svak i sine kamper for Manchester City siden han ble kjøpt.

Midtbanen og angrepet ser betydelig bedre ut for Frankrike. Det er få lag som kan stille et sterkere firkløver på midtbanen enn vertsnasjonen. Diarra, Matuidi, Kante og Pogba utgjør et fenomenal ledd i Frankrikes lag. Ingen kunne for eksempel ha forutsett at Leicester City sitt rivjern N’Golo Kante før sesongen skulle spille seg så til de grader inn i den franske EM-troppen. En av de fire må nok starte på benken da Deschamps foretrekker en 4-3-3 formasjon. Det meste tyder på at det blir Kante som må varme benken.

Trioen på topp blir mest sannsynlig Griezman, Giroud og Payet. Her har du ekstrem fart og det lille ekstra på hver sin kant, mens Giroud er oppspillspunktet som skal erstatte Benzema. Backup på spissplass og kanter er både imponerende og en beskrivelse av Deschamps fotballfilosofi. Gignac, Martial og Coman er spillerne Deschamps kan velge fra benken. Førstnevnte er inkludert i troppen grunnet trenerens ekstremt tradisjonalistiske måte å ville spille fotball på. Deschamps sverger til 4-3-3 formasjonen, og Gignac blir dermed et naturlig valg å sette innpå for Giroud. Det forklarer årsaken til at spisser som Gameiro og Lacazette ble veid og funnet for lette bokstavelig talt.

Det som taler for Frankrike er at de spiller på hjemmebane. Som nevnt vinner Frankrike alltid mesterskap som arrangeres i hjemlandet. Fra midtbanen og fremover på banen stiller Frankrike med spillere som har vært i fenomenal form for sine klubblag inneværende sesong. Kante har vært en åpenbaring på Leicester sin midtbane. Det samme må sies om frispark- spesialisten Payet som i sin debutsesong i Premier League noterte seg for 9 mål og 12 målgivende.

Det kanskje største stjerneskuddet Antoine Griezmann har vært i toppslag for Atletico Madrid og har bidratt med 22 mål og 6 målgivende i La Liga. Spillestilen hans får flere til å sammenligne franskmannen med Thomas Müller. Hvis han kopierer hva tyske Müller har levert i de seneste mesterskapene har Frankrike en reel mulighet til å gå hele veien.

Lett gruppe

Frankrike ble plassert i gruppe med Romania, Albania og Sveits. Med det er de soleklare favoritter til å vinne sin gruppe. Vertsnasjonen er selvfølgelig automatisk kvalifisert og Frankrike har derfor ikke deltatt i en kvalik.

Romania har spillere som Napoli Vlad Chiriches, Razvan Rat og den tidligere Manchester City reserven Costel Pantilimon. Laget er solide bakover men sliter med å score. I tillegg spiller de mye uavgjort. 4 av de 8 siste kampene til Romania har endt 0-0. De kan vise seg å være småfarlige grunnet sitt pottetette forsvar. Blant annet slapp de bare inn 2 mål på 10 kamper i kvaliken. Samtidig scoret de fattige 11 mål gjennom kvaliken. Favoritt til å ta andreplassen i gruppen?

Albania kom på andreplass bak suverene Portugal. De slo faktisk Ronaldo og co 1-0 i den eneste kampen portugiserne avga poeng gjennom kvaliken. Lagets stjerne er Lorik Cana som blant annet var kaptein for Sunderland i 2009/10 sesongen. Han har fire sesonger bak seg i Napoli og over 200 kamper i Ligue 1 under beltet. Verdt å nevne er at vi kan bli vitne til Europamesterskapets første brødreduell når Sveits møter Albania. Arsenal klare Granit Xhaka kan møte sin mindre kjente bror Taulant Xhaka.

Fotballhistorikken til alpelandet er ikke god. Fra EMs oppstart i 1960 og frem til 1996 glimret Sveits med sitt fravær i 10 EM på rad . Men, tiden leger som kjent alle sår og erstatter dem med nye, og for sveitsernes vedkommende har de siden 2004 deltatt i samtlige mesterskap (med unntak av EM i 2012) og det uten spesielt stor suksess. Allikevel er det ikke til å komme utenom at Sveits anno 2016 innehar noen solide fotballspillere. Xhaka, Inler, Shaqiri, Lichtsteiner, Behrami, Djourou er navn vi kjenner, som ligger og vaker i sjiktet ”ganske gode europeiske fotballspillere”, uten at noen av dem er av ypperste klasse. Er dette muligens en styrke? Ingen luksusspillere, men en for alle, alle for en?

Frankrikes kamper:

Frankrike-Romania 10. juni (21.00)

Frankrike-Albania 15. juni (21.00)

Sveits-Frankrike 19. juni (21.00)

 

 

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -