Historie: Da Jan Åge Fjørtoft reddet Frankfurt i Bundesligas tetteste nedrykksstrid noensinne

823

Jan Åge Fjørtoft er en legende i Eintracht Frankfurt etter kun 52 kamper i Bundesliga (14 mål) for klubben. Legendestatusen fikk han først og fremst på grunn av en avgjørende scoring mot Kaiserslautern i 1999 – og på grunn av noen utsagn han har kommet med i løpet av årene i Tyskland.

– Jörg Berger ville berget selv Titanic, sa Fjørtoft etter at Frankfurt med trener Jörg Berger berget plassen i siste øyeblikk mot Kaiserslautern i 1999.

Jevnt i bunnen

Før den avgjørende runden var nedrykksstriden i Bundesliga meget tett. På denne tiden ble det ikke spilt kvalifiseringskamper og tre lag rykket ned fra Bundesliga. Situasjonen før den avgjørende runden var som følgende:

12 1. FC Nürnberg 39-48 37
13 VfB Stuttgart 40-48 36
14 SC Freiburg 34-43 36
15 Hansa Rostock 46-56 35
16 Eintracht Frankfurt 39-53 34

VfL Bochum (17.) og Borussia Mönchengladbach (18.) hadde allerede rykket ned.

Nürnberg tok imot Freiburg, Stuttgart spilte mot Bremen, Rostock hadde bortekamp i Bochum og Frankfurt tok imot Kaiserslautern.

Kampene bølget fram og tilbake

Stuttgart tok ledelsen mot Bremen etter litt over fem minutter, holdt på den hele kampen og berget plassen.

I de andre kampene bølget det fram og tilbake. Situasjonen endret seg nesten hele tiden i løpet av sluttminuttene. Etter 70 minutter var stillingene som følgende:

Freiburg ledet siden 35. minutt 2-0 i Nürnberg og var trygge. Rostock ledet 1-0 i Bochum. Frankfurt hadde nettopp scoret 2-1-målet mot Kaiserslautern.

De første store forandringene kom i Bochum. I løpet av tre minutter snudde hjemmelaget kampen og ledet 2-1, noe som betydde at Rostock for øyeblikket var på nedrykksplassen. Agali utlignet for Rostock kort tid senere, men Rostock måtte vinne for å havne på trygg plass.

I løpet av to minutter scoret Frankfurt to mål til og ledet plutselig 4-1 mot Kaiserslautern. Dermed hadde Frankfurt like mange poeng og lik målforskjell som Nürnberg, men hadde scoret flere mål.

I Bochum sendte Slawomir Majak Rostock i føringen etter 83 minutter. Denne ledelsen forsvarte bortelaget, og dermed berget Rostock plassen.

På grunn av Frankfurts ledelse var det nå Nürnberg som var på nedrykksplass. Nürnbergs Marek Nikl scoret dog etter 85 minutter, og Nürnbergs målforskjell var på nytt ett mål bedre en Frankfurts.

«Fjørtoft-finte» berget Frankfurt

Frankfurt trengte ett mål til, og i det nest siste ordinære minuttet kom scoringen. Christoph Westerthaler kranglet ballen videre til Fjørtoft. Nordmannen var alene med keeper, tok en av sine berømte «Fjørtoft-finter» og satte ballen i mål.

Fordi Nürnberg i sluttminuttet kun traff stolpen, var Frankfurt trygge etter Fjørtofts scoring.

Ett år senere berget Frankfurt plassen på nytt i siste serierunde etter en 2-1-seier mot Ulm. Treneren denne gangen: kondisjonsfanatikeren Felix Magath. Fjørtoft ble byttet inn mot Ulm, men scoret ikke.

– Om Felix Magath hadde berget Titanic vet jeg ikke. Men de overlevende hadde hatt fantastisk kondisjon, sa Fjørtoft etter den avgjørende kampen i 2000.