Hva nå Mario Götze?

433
Mario Götze. Bilde: Steindy, Wikimedia.

Den tyske verdensmesteren ble bekreftet ferdig i Dortmund noen uker tilbake. Kontrakten hans går ut i sommer og han står derfor klar til å forlate klubben gratis. Mannen med 63 landskamper for Tyskland har så langt hatt en ganske så varierende karriere.

Mario Götze ble spådd en lysende karriere tidlig. Den tidligere tekniske direktøren for det tyske fotballforbundet og tidligere sportsdirektøren i Bayern München Matthias Sammer kalte han tidlig i karrieren «en av de beste talentene som vi noensinne har hatt i Tyskland»

Les også:Gikk konkurs: Her er 10 Premier League-spillere som mistet formuen etter karrièren

Tidlig i karrieren i Borussia Dortmund

- Annonse -

Han gjorde sin debut for A-laget til Borussia Dortmund tilbake i 2009, og ble under vinter pausen i sesongen 2009/10 tatt opp til førstelaget av daværende trener Jürgen Klopp. Götze imponerte fort og ble en viktig spiller for de gule og svarte. Han vant Bundesligaen med Dortmund sesongen 2010/2011 og i 2011/12. Og i 2011/12 sesongen var han med på det imponerende BVB laget som hentet hjem Bundesliga-tittelen med imponerende 81 poeng, noe som ble rekord i Bundesliga. Han avsluttet den sesongen med 41 kamper, der han produserte 8 mål og ga hele 16 målgivende.

Sesongen etter ble enda bedre for Götze. Han og Reus dannet en duo som ifølge Franz Beckenbauer var den beste duoen i verden på den tiden. Dortmund avsluttet den sesongen på 2.plass bak Bayern München i ligaen. Bayern slo også da rekorden til BVB med antall poeng i en sesong da de fikk hele 91 poeng i 2012/13 sesongen. Men Götze og BVB imponerte i Champions League og kom hele veien til finalen. Götze ble dessverre skadet i  returoppgjøret mellom BVB og Real Madrid og mistet dermed finalen. Og enda verre ble det når Bayern München igjen strakk det lengste strået og vant finalen 2-1.

Men Götze endte 2012/13 sesongen med imponerende 44 kamper og hele 16 scoringer samt 20 målgivende pasninger.

Les også: Knoche er ferdig i Wolfsburg etter sesongen

Bayern München

I april 2013 kunngjorde Bayern signeringen av Götze, de hadde da betalt utkjøpsklausulen på 37 millioner euro. Noe som gjorde Götze til den dyreste tyske spilleren gjennom tidene på den tiden. BVB-trener Jürgen klopp hevdet da at Götze ville spille for Bayern grunnet trener Pep Guardiola.

2013/14 sesongen ble en blanding av suksessfull og frustrerende sesong for Götze. Han fikk kun ved 9 anledninger den sesongen fullføre 90 minutter for Bayern i ligaen og måtte ofte se seg selv starte på benken eller bli byttet ut i kampene han startet. Götze avsluttet likevel sesongen med 45 kamper i alle turneringer og fikk med seg 15 mål og 13 målgivende. Han fikk også med seg Bundesliga-tittelen den sesongen.

VM i 2014 ble en enorm suksess for Tyskland og der spilte Götze hovedrollen i finalen. Etter å ha knust Brasil 7-1 var nemlig Tyskland klare for VM finalen, der skulle de møte Argentina. kampen var fortsatt 0-0 etter 88 minutter da Mario Götze ble byttet innpå. Men etter 113 minutter satt André Schürrle stor fart på Tyskland sin venstreside, la ett perfekt innlegg til Götze som dempet ballen på bryste og hamret den i lengste hjørne bak Argentina målvakt Sergio Romero. Finalen endte 1-0 og matchvinner var «Tyskland sin Messi»

Les også: Sogndals Per Magnus Steiring etter seieren over Molde: – Er vel voksenfotball vi spiller?

Sesongen 2014/15 skulle igjen bli suksessfull og frustrerende for Götze. Han var blant de 23 spillerne som ble nominert til FIFA Ballon d`Or i 2014. Men i semifinalen i DFB-cup i april 2015 bommet Götze på straffe mot sin tidligere arbeidsgiver BVB. Bayern tapte straffekonkurransen 2-0 og Götze fikk virkelig gjennomgå etter tapet. Igjen var det Franz Beckenbauer som uttalte seg men denne gangen var han langt fra imponert over Götze sin innsats. Beckenbauer kritiserte Götze for sine dårlige kamper og at han virket umotivert for å spille fotball. Verdensmester Götze avsluttet sesongen med 48 kamper og 15 mål samt 7 målgivende.

De to første sesongene hadde ikke vært perfekt for Götze i Bayern og dessverre for han ble 2015/16 sesongen bare enda verre. Flere hadde kritisert han og han begynte å slite mer og mer med å være en del av førsteelleveren. Han avsluttet sesongen med kun 21 kamper der det ble 6 mål og 4 målgivende. Og det begynte å bli klart at han ikke ville bli i Bayern.

Tilbake til Dortmund 

I juli 2016 offentliggjorde Dortmund signeringen av verdensmester Götze. Han ble hentet tilbake for 22 millioner euro og han signerte en 4-års kontrakt med klubben.Han begynte da og innrømme at å gå til Bayern hadde vært en feil og at han angret på den tidligere overgangen. Dessverre så skulle det ikke hjelpe for Götze og gå tilbake til barndomsklubben for å finne tilbake til formen. Og i februar 2017 så ble det meldt om en mystisk skade på verdensmesteren noe som gjorde at han mistet resten av den 2016/17 sesongen. Han endte den med kun 16 kamper, 2 mål og 2 målgivende.

2017/18 sesongen ble ikke mye bedre for tyskeren, han kom tilbake fra sin mystiske skade som han hadde pådratt seg sesongen før og gjorde i august 2017 sin første start på 7 måneder i en 3-0 seier over Wolfsburg der han noterte seg for en målgivende og spilte fantastisk. Götze ble hyllet av trener Peter Bosz etter kampen, men samtidig ble det klart at han måtte passes på helt til han hadde blitt helt frisk fra sin mystiske skade. Han endte sesongen med 32 kamper, 2 mål og 7 målgivende.

Les også: PSG har kjøpt Icardi

I 2018/19 sesongen scoret Götze sitt 50-ende mål i Bundesliga og forlenget sin rekke med å aldri ha tapt en kamp han hadde scoret i til 43 kamper. Sesongen ble likevel ikke noen ekstrem opptur for Götze som fikk 34 kamper den sesongen og noterte seg for 7 mål og 7 målgivende.

Så langt i 2019/20 sesongen har heller ikke Götze vært en åpenbaring. Han noterte seg for sin 200 kamp for Dortmund på åpningsdagen av Bundesliga. Men har slitt med å få spilletid senere i sesongen under trener Lucien Favre. Götze ble den 23 mai 2020 bekreftet av sportsdirektøren i Dortmund Michael Zorc at han var ferdig i klubben etter sesongen. Han står så langt denne sesongen med 21 kamper.

Så hva blir det neste For den 27-årige verdensmesteren. Det er mange rykter ute å går og mange som har meninger om hvor han burde dra for å komme tilbake på topp nivå. Så det blir spennende å følge utviklingen rundt Mario Götze i forhold til hvor han melder sin overgang i sommer når kontrakten hans går ut. Han står ifølge tranfermarkt.com med en verdi på 10,5 millioner euro.

Götze meritter:

VM (1), Bundesliga (5), DFB-pokal (4), UEFA supercup (1), FIFA club world cup (1), German super cup (1)

Les også: AC Milan går berserk: Seks mann på ønskelisten

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -