Italias mørkeste natt – Sverige klar for VM

194

Marerittet er virkelighet. Italia skal ikke spille VM i Russland neste sommer. Ironisk nok, feilet Italia kvalifikasjon til verdenscupen sist i Sverige 1958.

En anspent men nokså tam, 0-0 i San Siro bekrefter at prosjektet var en kolossal fiasko. Tre endringer i startelleve uten Verratti (suspendert), De Rossi og Belotti, men resultat var ganske likt.

Italia startet forsiktig ut og kampen var temmelig jevn til rundt halvtimen. Da økte Gli Azzurri presset og skapte noen brukbare sjanser.
Candreva, Florenzi og spesielt Immobile kom nære på, men keeper Olsen var patent og reddet, med hjelp av forsvarspillere.

Mer hjerte enn hjerne

Etter pausen var det mye av det samme. Italia styret kampen men uten en klar spilleplan.
Florenzis lekker volley strøk stolpen, men det var bare et glimt i en grå natt.
Trener Ventura prøvde igjen å endre formasjon med byttene: El Shaarawy, Belotti og Bernardeschi kom inn for Darmian, Gabbiadini og Candreva, men forskjell var stort sett usynlig.

- Annonse -

Sverige nøyde seg med å parkere bussen bak ballen og tok den sjelden kontringen. Gli Azzurri kastet seg i angrep uten i vill uorden og det var ganske lett for guttene i gult å forsvare seg. El Shaarawy skøyt rett på Olsen i kampens siste ekte halvsjanse.
I overtid var til og med Buffon i boks på hjørnesparker, uten suksess. Dommer Lahoz blåste tre ganger og nasjonaldramaet var servert.

Taktisk rotete og mentalt svak

Kampen var en reprise til denne i Stockholm. Sverige tok fordel av fysisk overlegenhet, mens Italia ikke var i stand til å bevise og utnytte sine, angivelige større, tekniske ferdigheter.
Igjen kom dommeren i fokus for flere omdiskuterte straffesituasjoner som kunne ha endret oppgjøret.
Begge deler har gode grunner til å klage litt, selv om den spanske dommeren var upartisk i sine avgjørelser, rette og feile.
Likevel var kvalitet på bana temmelig lav og målsjansene var sjeldne og langt fra gedigne. Sverige kan feire en slags «bombe» for Italia var klare favoritter på papiret, på tross av dalende formkurve, forvirrete stjerner på bane og en svak og like forvirret trener på benken.

En trist avskjed

Gianluigi Buffon er ferdig med landslag og skal derfor miste sin sjette strake VM. Han var likevel mer trist for lagkameratene, fansene og unge fotballspillerne.
«Det er synd. Vi har gått glipp av noe som kunne ha en stor sosial betydning – sa superkeeper med tårer i øynene – Jeg er ikke lei for meg, men for italiensk fotball i sin helhet».
Buffon er ærlig i analyse og bekrefter at hans eventyr er over.
«Tiden går og riktignok må jeg ta farvel. Det gjør vondt at min siste kamp var et bittert tap – fortsatt Gigi – Vi forventet to vanskelige kamper mot Sverige og vi undervurderte dem ikke, i det hele tatt. Vi fikk dessverre småmarginene imot oss, men det kan jo hende når man ikke er god nok til å skape sitt eget hell».
Han sliter med å fatte hva gikk galt:
«Det skjedde noe etter tapet i Madrid – syntes Buffon -I hodet klikket det for oss, men det er vanskelig å forstå og forklare»

Andrea Barzagli og Daniele De Rossi skal også trolig forlate landslaget og begge var opprørte av en uforventet fotball-katastrofe.

Ventura trekker seg. Kanskje.

Ventura snakket med pressen etter en lang og anspent time.
«Det er banalt å si at trener må ta ansvar for en skuffende resultat – sa han – Vi ville vinne og vi ga alt. Dessverre var det ikke vår natt, selv om jeg er overbevist at vi fortjente mer. Dette betyr jo ingenting nå. Jeg har en gang til opplevd hvor tøff er det å være landslagssjef».
Fremtiden er uklar:
«Jeg har ikke snakket ennå med noen i forbundet. Vi får se. Jeg orker ikke å tenke og snakke om dette i øyeblikket».
Likevel påstår han at han gjorde en bra jobb: «Opp til kvalikken mot Sverige var vi hvor vi måtte være – konkluderer Ventura – Jeg ber om unnskyldning for resultatet men ikke for innsatsen».

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -