Vikinger under ild plyndret med seg 3 poeng.

233

Kun 3 scorede mål, 19 baklengs og småtriste 0 seiere på de siste 9 hjemmekampene var fasiten på Sparebanken

Sør Arena før lørdagens kamp mot Viking. For med unntak av seieren i kvalik-kampen hjemme mot FK Jerv har det vært lite å juble for

blant de gulkledde hjemme-supporterne, så hva passer da bedre enn å forsøke snu skuta i lokalderby  i mot vikingene fra vest?

Det er noe lite sørlandsk over den positiviteten i og rundt IK Start før dette lokal -oppgjøret. Kanskje er det det faktum at det er så lenge siden sørlendingene

har hatt så mange av sine egne i gult og sort? Kanskje det faktum at Steinar Pedersen ser ut til å ha kurert IK Start fra de defensive barnesykdommene som har

hengt over arenaen de siste sesongene? En ting er i alle fall sikkert: Det samme  selvsikre smilet du finner hos billettdamen som med «søde konsonanter» ønsker

deg en god kamp, er å spore også blant Tigerbergets supportere og Pedersens 11 utvalgte under oppvarmingen.

For hjemmelaget mangler kun lille-Messias, Daniel Aase og med Børufsen tilbake fra skade stilte hjemmelaget med følge 11:

(4-4-1-1) Opdal – Skogmo, Tapio, Vikstøl, Robstad – Børufsen,Ajer,Gummi,Rasmussen – Hoff – Idemokon.

Gjestene fra vest kommer kanskje til et sørland i duskregn, men kan i alle fall allerede før start varme seg med tre strake seiere i Kristiansand, sist med 3-0 seier.

Kjell Jonevret vet derimot at det historiske overtaket fort kan snu, og stiller med følgende utvalgte:

(4-4-2) Austbø – Danielsen, Soares, Mets, Haugen – Bytiqi, Ibrahim, Sverrisson, Adegbenro – Pedersen, Abdullahi

Syverens hjemkomst.

Få klubber i Norge har en større identitet knyttet rundt ett enkelt nummer enn IK Start sitt nr 7.

Gjennom mange år bar hele Norges Erik Mykland dette nummeret mens han frelste publikum over det granske land med sin utypiske tilnærming til idretten vi

alle elsker. Myggen bar faktisk også dette nummeret når han gjorde sitt comeback for klubben i 2011. I mellomtiden hadde en annen publikumsyndling ved navn Fredrik

Strømstad akslet draktnummeret, men de siste årene har klubben holdt dette nummeret ledig. Før kveldens kamp skulle dette derimot endres. Nyervervelsen «Chidi» Nwakali

som er lånt inn fra Manchester City tar plass på benken, etter at papirarbeidet akkurat ble ferdig i tide til å bli spilleklar, med det smått forventningsstore nummeret på ryggen. Så gjenstår det å se om unggutten fra Nigeria klarer å fylle de største små skoene som sørlandsfotballen har å fylle.

Allerede fra avspark kunne man se store forskjeller i inngangen til kampen. Start hurtige og direkte mens Viking legger an til en mer spillende tilnærming på den småfuktige

matten. Angrepsviljen er det uansett lite å si på, og både Austbø og Opdal må tidlig i aksjon for sine respektive klubber. For hjemmelaget virker noe av nøkkelen i å kunne stagge

en nærmeste majestetisk Ibrahim som i sin dype rolle styrer bortelaget med en imponerende nøyaktighet. Ik Start sitt største håp de første tyve minuttene er det nesten skamløse

tempoet som laget stormer fremover i når de vinner ballen, og lynraske Uduak Idemokon tester en solid Austbø både en og to ganger. i Motsatt ende levnes mye opp til Zymer Bytiqi,

som i alle fall innledningsvis ser ut til å bli et nummer for lite mot en imponerende Henrik Robstad på hjemmelagets venstreback og de første 20 minuttene kommer og går uten

de helt store sjansene, nærmest kanskje Soares sin heading som noe svakt ender opp utenfor fra 7 meter.

Etter 23 spilte minutter får IK Start smake sin egen medisin, i form av en lynrask kontring etter corner. Nevnte Bytiqi stormer denne gangen mot motstatt back og Jens Kristian Skogmo men heller ikke en mot en på denne siden har den talentfulle vingen bedre hell. Skogmo vinner enkelt ballen, og kampen fortsetter i samme spor før et innlegg ut av ingenting lander foran en takknemlig Abdullahi. Passive forsvarsspillere lar den målfarlige nigerianeren vende, og Opdal kan lite gjøre. 0-1 er et faktum, noe som betyr at IK Start ikke lenger har luksusen med å ligge lavt og vente på overganger.

Et stort slag både for hjemmepublikum, men også for det arbeidet Pedersen har gjort for å unngå nettopp en sånn passivitet som vi var vitne til hos de gulkleddes bakerste rekker så altfor mange ganger i 2015. Etter målet tar Viking et naturlig grep om kampen, og selv om Abdullahi ikke blir tomålsscorer som han burde bare minutter senere, så ligger det flere scoringer i luften fra bortelaget.

Dessverre er det lite annet å juble over de siste 10 minuttene, kanskje med unntak av et helfrekt hælspark av Skogmo som på finurlig vis finner Rasmussen mellom bena på en baktung

Viking – back, og omgangen ebber ut. Viking soleklart det beste laget etter den noe unødvendige scoringen, og selv om det var jevnspilt før det er det lite som tyder på at IK Start skal kunne snu dette i det de gulkledde noe slukøret rusler av banen til pause.

Skremmende dårlig kollektiv forflytningsevne defensivt for hjemmelaget som neppe kan ha fått stående ovasjon fra Steinar Pedersen når de kom inn til pausen. For Viking derimot kan Jonevret være fornøyd med det meste av de første 45 og om svensken kan finne en måte og hindre unødvendige overganger i 2. omgang så skal bussturen tilbake til olje-hovedstaden fort bli av det lystige slaget.

Ingen fysiske endringer på laget etter pause, men allerede fra første spark i siste omgang kan man se at hjemmelaget er klar over at ermene må brettes opp. Det tar derimot ikke mange minuttene før hele stadion er på bena. Henrik Robstad oppsøker bortelagets keeper som er på vei ut etter ball og nærmest kreaterer en situasjon som ved første, andre og tredje øyekast ser ut til at Austbø kvester backen i stedet for å bokse ball. Dommerens avgjørelse om å gi frispark til keeper tas ikke nevneverdig godt imot fra hjemmelagets supportere, i alle fall ikke før de kommer hjem og ser den mest sannsynligvis korrekte avgjørelsen i reprise. Et straffespark her ville naturligvis gitt et helt annet kampbilde.

Like etter ser Sverrisson seg nødt til å ty til ulovligheter for å hindre en overgang for hjemmelaget, og belønnes korrekt med et gult kort. Ik Start kjører på videre, Viking fortsetter å vinne alt av dueller som betyr noe. Gode tendenser klubbes i hjel delvis av litt unøyaktighet og delvis av en Uduak Idemokon som tilsynelatende er vaksinert mot å spille ballen til en bedre plassert lagkamerat.

Etter et feildømt hjørnespark til bortelaget kjefter en mildt sagt lite imponert Kristoffer Ajer på seg et gult kort i sitt forsøk på å heve den norske dommerstandarden. Vanskelig å ikke ha forståelse for reaksjonen til unggutten og det er i alle fall ikke noe å si på tenningen i derbyet så langt. Sekunder senere får nemlig også Andrè Danielsen gult kort etter å ha felt Espen Hoff til nok et Start frispark i god posisjon. Frisparket finner Idemokon som slurver med nedtaket og når spissen først får tak i ballen faller han altfor lett i et trist forsøk på å fremtvinge et straffespark.

Sverrisson er kanskje heldig minuttet senere når han løper ned en intetanende Robstad, og med litt uflaks kunne og burde islendingen kanskje ha fått seg en tidlig dusj. I stedet belønnes hjemmelaget med frispark og midtbanekrigeren får enn så lenge fortsette.

Etter 70 minutter stiger et lite forventningsbrus over Sparebanken Sør Arena. «Chidi» Nwakali kommer inn for Mathias Rasmussen. Drakt nr 7 er klar for en ny æra på Sørlandet.

Minutter senere finner Chidi en fremadstormende Jens Kristian Skogmo med en perfekt vektet chip, innlegget fra backen klareres og  lander foran den overivrige debutanten som dessverre sklir i avslutningsøyeblikket. Men Start er mer med nå og en klønete inngripen av Austbø er nære på å forære Idemokon en gratis sjanse, men en meget god Karol Mets står frem som redningsmann også denne gangen.

Det kryper mot 80 spilte og håpet lever så absolutt for hjemmelaget.

Chidi fyrer avgårde en suser fra 35 meter som spretter før Austbø og så vidt reddes til en corner. Den  corneren byr på en trippelsjanse før påfølgende corner heades utenfor av Tapio. Det koker på Sparebanken Sør Arena, men Viking holder stand – enn så lenge.

Da Ibrahim nektes av klubblegen å spille mer etter nok en smell i hodet må Viking fullføre kampen med 10 mann da alle bytter er gjort. Det legges til 5 minutter og Start angriper med alle mann, anført av en selvsikker nummer syv. Viking har mer enn nok med å beine ballen ut fra farlige områder.

Nok en fin ball fra Chidi finner først Skogmo og deretter Idemokon. Iherdig innsats fra Austbø og forsvaret holder Viking med i kampen mot et hjemmelag som leverer et voldsomt press mot bortelaget. Håkon Opdal sklir i det han skal beine ballen opp og forærer Viking ballen men rydder mesterlig opp selv.

Mer tid er det ikke på Sparebanken Sør Arena. Viking tar med seg 3 poeng og Start må innse at tippeligakamp nummer 18 i rekken uten seier er et faktum.