Landslagspausen i september

219
Jo Inge Berget
Jo Inge Berget. Foto: Wikimedia

Landslagspausen i september

Landslagspause er for svært mange nordmenn forbundet med noe negativt. De største ligaene har pause og en får ikke sett de siste signeringene til klubben sin før det har gått to uker. Før samligen hadde Per Mathias Høgmo mottatt forfall fra en hel haug av formspillere som tidligere Stabæk- nå Hull-spiller Adama Diomande, RBK-spillerne Pål André Helland og Ole Kristian Selnæs og Bournemouth-spiller Joshua King. Det hele så blytungt ut og både eksperter og supportere var forberedt på nok en nedtur for det norske landslaget. Denne landslagspausen har derimot gledet svært mange nordmenn. Norge tok 6 av 6 mulige poeng og det i to svært krevende kamper borte mot Bulgaria og hjemme mot Kroatia.

Det var generelt sett noe så sjeldent som en svært spennende landslagspause for en gangs skyld. Norge endte opp på 6 poeng av 6 mulige og 3-0 i målforskjell i det som i utgangspunktet så ut som to tøffe kamper. Bortsett fra litt farligheter fra Mario Mandzukic i kampen mot Kroatia var egentlig aldri Norge virkelig truet i de to kampene. Det eneste spørsmålet var i bunn og grunn om én av nordmennene klarte å sette ballen i mål i løpet av de 180 minuttene. Det endte med ganske nøyaktig ett mål i timen, ett av Vegard Forren og to(!) av Jo Inge Berget, den spilleren som udiskutabelt ser mest ut som en viking av samtlige spillere i landslagstroppen. Kanskje det er det som skal til? At det norske landslaget finner tilbake til den gode, gamle viking-mentaliteten?

I bortekampen mot Bulgaria i Sofia var det kriging som preget kampen. Det var lenge en stillingskrig og i den typen kamper er det ofte dødballer som avgjør. I følge den kroatiske landslagssjefen Nico Kovac er Norge den klart farligste dødballnasjonen i gruppe H og målet i Bulgaria-kampen er et helt klart et argument som underbygger dette utsagnet. Stefan Johansen viste prov på sitt fantasiske overblikk og så et godt løp i boksen av Vegard Forren. Celtic-spilleren slo en perfekt ball som landet på høyrefoten til stopper Forren. Molde-spilleren banket ballen komfortabelt i motsatt hjørne bak Bozhidar Mitrev. Avslutningen så nesten ut som en typisk måltyv avslutning og hadde en ikke visst bedre kunne det ha virket som om Forren aldri hadde gjort annet. Forren sa i ettertid at 1 av 100 ganger scorer han i den situasjonen.

Kampen åpnet seg litt opp etter dette, men flere mål ble det ikke. Norge-forsvaret hadde en meget god kamp og Ingolstadt-keeper Ørjan Nyland hadde en forholdsvis rolig dag på jobben.

- Annonse -

Hjemme på Ullevål mottok Norge det kroatiske landslaget med stjerner som Luka Modric, Ivan Rakitic og Mario Mandzukic som spiller for henholdsvis Real Madrid, Barcelona og Juventus tre dager senere. Allikevel ble kampens store spiller Jo Inge Berget, tidligere Lyn-, Udinese-, Strømsgodset-, Molde-, Cardiff-, Celtic- og nå Malmö-spiller. I andre klubber utenfor Norges grenser har 24-åringen slitt stort med spilletid og han ble godt kjent med benken både i Cardiff og Celtic. Under Åge Hareide i Malmö derimot har han virkelig blomstret for fullt og blitt en nøkkelspiller for laget som nylig kvalifiserte seg til Champions League.

På 1-0-målet var det helt tydelig at Berget for tiden er en spiller med stor selvtillit. Etter nok en dødball fra Stefan Johansen mottok Vegard Forren ballen og fyrte av ved første anledning. Ballen traff en kroatisk spiller og gikk videre til nevnte Berget. Rutinerte Darijo Srna kastet seg inn foran Berget og hadde Berget skutt med en gang som de aller fleste ville gjorte, ville vi snakket om den viktige blokkeringen til Srna i stedet for målet til Berget. På iskaldt vis vartet Jo Inge Berget opp med en strålende såledragning og var plutselig alene foran nettmaskene. Ballen satte han trygt mellom venstre stolpe og en sjanseløs Danijel Subasic. 1-0 var et faktum og det var tydelig på jubelscenene som etterfulgte at det var få som var like glade som landslagssjef Per Mathias Høgmo.

2-0 kom omtrent 20 minutter senere. På ny rundlurer Jo Inge Berget høyreback på Kroatia, Darijo Srna, og setter ballen i mål via beinet til Vedran Corluka. Subasic ble utspilt og Jo Inge Berget kunne feire sitt andre mål for dagen.

Alt i alt var det en fortjent og meget imponerende seier av det norske landslaget som virker som om de har fått nytt liv blåst inn i seg. Mario Mandzukic var ved et par anledninger farlig frempå, men forsvaret hadde forholdsvis grei kontroll på ham. Det som kom forbi dem, reddet Ørjan Håskjold Nyland komfortabelt.

Italia vant dog 1-0 mot Bulgaria og ingenting er foreløpig avgjort i gruppen. Det kreves fremdeles en sterk prestasjon av Norge borte mot Italia i siste kamp skal EM-spill bli et faktum. De fleste eksperter mener det er størst sjanse for at Norge havner på tredjeplass i gruppa med 3 poeng på de to neste kampene mot henholdsvis Malta og Italia. Det er allikevel stor sjanse for å bli den beste tredjeplassen, men veldig mye kan skje på to kamper. Kroatia kan prestere under forventing som mot Norge også i de neste kampene, og da er andreplassen langt nærmere. I tillegg kan det se ut som Kroatia får ett poeng i trekk etter at kroatiske supportere tilsynelatende brøt seg inn på Kroatias hjemmebane og malte et hakekors på gressmatten. Kroatene har riktignok anket, men det er heller tvilsomt at denne får gjennomslag.

Ellers i landslagspausen har det vært noen oppsiktsvekkende resultater, spesielt i gruppe A. Island og Tsjekkia er sikret avansement med to kamper igjen å spille, mens Nederland blir nødt til å kjempe med nebb og klør for å i det hele tatt komme seg til play-off gjennom en tredjeplass.

I tillegg har Wales i gruppe B hatt en meget sterk EM-kvalikk og ligger foreløpig på førsteplass i gruppen foran blant andre Belgia og Bosnia-Hercegovina og er ubeseiret etter 8 kamper. Et annet lag som har imponert er Slovakia som har 18 poeng etter 7 kamper og ligger bak Spania i gruppe C kun på grunn av målforskjell. I den andre enden av skalaen finner en EM-mesteren fra 2004, Hellas. I gruppe med Finland, Færøyene, Nord-Irland, Romania og Ungarn har grekerne kun 2 poeng etter 7 kamper og er allerede ute av kampen om en plass i EM-sluttspillet.

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -