Norsk skuffelse: VM-håpet i fritt fall etter uavgjort mot Latvia

241
Norge skuslet bort to poeng lørdag kveld. Senere på kvelden fikk de allikevel hjelp fra Montenegro. Foto: Bjørn Marstrøm Johannessen, Fotballnerd.no.

Ullevaal Stadion, Oslo

(NORGE-LATVIA 0-0) Rammene rundt kveldens uhyre viktige VM-kvalifiseringskamp mellom Norge og Latvia var satt. Et fullsatt Ullevaal Stadion var pyntet i rødt, hvitt og blått for å bære frem «våre beste menn». Betingelsene for årets siste landskamp på Ullevaal var enkle. Med seier mot Latvia venter en ren gruppefinale mot Nederland i Rotterdam. Ved et poengtap derimot ville veien til VM se mye, mye lengre ut. Og det ble med det siste. For de norske guttene maktet ikke å score mot Latvia, og måtte dermed gå slukøret av banen vel vitende om at de nettopp hadde skuslet bort to ufattelige verdifulle poeng.

Det var faktisk latvierne som kom til kampens første mulighet etter drøye fem minutter. Avslutningen fra Alvis Jaunzems gikk like utenfor den lengste stolpen til Ørjan Håskjold Nyland.

Etter ti minutter fikk Norge deres første skuddforsøk i kampen. Morten Thorsby kriget og vant en ball på midten som havnet i føttene til Martin Ødegaard. Landslagskapteinen forserte med ballen i godt driv, men avslutningen fra rundt 20 meter gikk et godt stykke over mål.

Fem minutter senere forsøkte Birger Meling seg på en lobb mot lengste hjørne fra en retur på et hjørnespark. Nok engang var den norske avslutningen litt for upresis, og gikk dermed i en god bue over målet til Roberts Ozols.

Latvia var heller ikke helt ufarlige på Ullevaal. Et tidlig innlegg ble slått inn mot 198 cm høye Roberts Uldrikis. Den offensive midtbanespilleren fikk satt hodet til ballen, men avslutningen ble for veik og ingen problem for Ørjan Nyland.

Norges største sjanse hittil i kampen kom etter halvspilt førsteomgang. Et frisk kombinasjonsspill på venstresiden mellom Birger Meling og Mohammed Elyounoussi førte til at ballen til slutt havnet opp i føttene på Kristian Thorstvedt. Like utenfor sekstenmeteren fyrte Thorstvedt til langs bakken mot lengste hjørne. Ballen sneiet en liten meter utenfor stolpen.

Kristian Thorstvedt var frustrert etter flere misbrukte sjanser mot Latvia. Foto: Bjørn Marstrøm Johannessen, Fotballnerd.no.

Etter drøye halvtimen var nok engang Latvias Uldrikis frempå med en halvfarlighet for gjestene. Et innlegg falt ned rundt kraftspilleren, og på få berøringer fikk han avsluttet ganske uforstyrret inne i den norske boksen. Heldigvis for Norge så var ikke skuddet all verden.

Mer trøkk i avslutningen var det derimot fra Mathias Normann minuttet senere. Fra 25 meter hamret Norges nummer 6 til. Skuddet hadde god kraft, og brukbar retning, men Latvias sisteskanse var ute med et tigersprang og reddet ut til hjørnespark for Norge.

Fem minutter før pause traff Norge metallet. Innlegget fra Martin Ødegaard fant pannebrasken til Thorstvedt inne i feltet. Innlegget kom litt bak nevnte Thorstvedt, og den høyreiste midtbanespilleren fikk ikke nok deng i headingen som trillet i stolpen og ut.

Offensivt bytte fra Solbakken i pausen

I pausen foretok landslagssjef Ståle Solbakken seg et offensivt bytte i jakten på den første scoringen i kampen. Morten Thorsby ble erstattet med Joshua King. Dette førte også til endringer i formasjonen der King gikk inn på topp, Sørloth ble flyttet ut på vingen, mens Martin Ødegaard og Kristian Thorstvedt gikk inn som indreløpere foran en dyptliggende Mathias Normann.

Joshua King ble kastet inn på topp fra start av 2.omgang. Foto: Bjørn Marstrøm Johannessen, Fotballnerd.no.

Kristian Thorstvedt stod også bak nok en eventyrlig sjanse for Norge. Et praktfullt forarbeid av Martin Ødegaard serverte Alexander Sørloth, som videre flikket gjennom Thorstvedt fra seks-sju meter. Avslutningen var ikke hard og kontant nok, og Latvias sisteskanse var nok engang nede og tok en avslutning.

Bare minuttet senere kom Sørloth til en skikkelig heading på hjørnesparket til Normann. Headingen var kontant, men gikk en liten halvmeter over tverrliggeren til Ozols. Sjansene fikk virkelig med seg Ullevaal-publikummet – med et norsk lag på desperat jakt etter den utløsende scoringen.

Etter 64 minutter trodde hele Ullevaal at Norge skulle ta ledelsen. En perfekt vektet gjennombruddspasning fra Alexander Sørloth fant lagkompis Mohammed Elyounoussi alene i gjennom ute til venstre. Førstetouchen til «Moi» blir litt upresis, og nok engang var Ozols ute og avverget Norge-scoring med ansiktet – til den norske fansens store frustrasjon. Ozols ble også liggende nede et par minutter med påførte skader i ansiktet som følge av situasjonen. Tiden spilte ikke på lag med Norge, og stemningen på tribunen begynte å bli mer anspent og ventende.

«Moi» sendte Ullevaal til himmels – VAR annullerte målet

Ti minutter før slutt sendte Mohammed Elyounoussi Ullevaal til himmels. Mathias Normann slo et innlegg som ble stusset videre av Alexander Sørloth. Den lille stussen fra Sørloth mot «Moi» førte til at Norges lynving stod offsideplassert da han satte ballen i mål fra kort hold. Etter noen nervøse VAR-minutter ble Norges scoring annullert for offside.

«Moi» trodde han hadde blitt den store helten da ballen gikk i mål. Foto: Bjørn Marstrøm Johannessen, Fotballnerd.no.

To minutter før slutt ble et godt innlegg fra Marcus Holmgren Pedersen slått på hodet til Sørloth. Norges toppspiss klarte ikke å få headingen ut mot siden, og ballen havnet enkelt i armene på Roberts Ozols. Til Norges store frustrasjon og skuffelse ebbet oppgjøret ut i 0-0, og veien til VM ble plutselig så mye, mye lengre.