På tide å gå, Lambert?

178

På tide å gå, Lambert?

Aston Villa er inne i nok en dårlig periode, og Paul Lamberts jobb henger i en stadig tynnere tråd. Hvorfor sitter han fortsatt med jobben i Aston Villa?

Som de fleste vet er Aston Villa en av Englands mest merriterte og største klubber. Den Birmingham-baserte klubben har opplevd stor suksess både i England og i Europa tidligere, men nå er det lite som vitner om det. Siden Martin O’Neill forsvant fra klubben for rundt fem år siden har det kun gått én vei. Mange store spillere har forlatt klubben de siste årene, og det som preger klubben nå er middelmådighet, både på banen og på benken, selv om det finnes visse unntak.

Til tross for at spillere som Gareth Barry, Ashley Young, James Milner og Stewart Downing ikke lenger er å finne i klubben vil de fleste si at spillermatrialet er bedre enn hva de har prestert denne sesongen. 11 mål på 23 kamper er en skremmende fasit for et hjemmepublikum som er vandt med å se sitt Villa ligge trygt på øvre halvdel av tabellen. På disse 11 målene har laget dog klart å dra iland fem seire, noe som får sies å være bra utelling per mål. Aston Villa tar faktisk to poeng per mål de scorer, noe som er ganske oppsynsvekkende. Det er vel dette som gjør at krisa enda ikke er komplett. De ligger fortsatt tre poeng over nedrykksplasserte på 18. plass, men det er lite av det som bør berolige fansen om at plassen i neste sesongs Premier League er sikker.

Paul Lambert kom til Aston Villa med et godt navn. Den tidligere Champions League-vinneren med Bourissia Dortmund hadde tatt Norwich fra League One til Premier League på to sesonger, som i og for seg er en kjempeprestasjon. Debutsesongen som manager i Premier League var også imponerende. Norwich endte på 12. plass med trygg grunn ned til nedrykk og laget scoret til og med mer mål enn Liverpool. Paul Lambert tok da turen til Birmingham og Aston Villa, som en ganske naturlig overgang til en større klubb. Men jobben som har blitt gjort i Villa kan ikke sies å ha gått like bra.

- Annonse -

I sine to første sesonger som Villa-manager har laget hans endt på 15. plass, og lenge vært med i nedrykksdramaet. Forrige sesong tok laget kun 38 poeng, noe som tidligere har vært for lite til å kunne bli i Premier League. Utviklingen har på ingen måte kommet, og fremgangen som man kunne forvente når en manager får så god tid på seg, har ikke kommet. Nå bør tiden være inne for et skifte.  Hvorfor har det ikke skjedd enda?

Kanskje er det frykten for at gresset kanskje ikke er grønnere på andre siden. Paul Lambert nyter vel godt av at den siste manageren før han i rekken var Alex McLeich, som var umåtelig upopulær, både fordi han var tidligere Birmingham-manager, fordi han spilte kjedelig fotball og han hadde tidenes dårligste seiersprosent for klubben. Kanskje er det fordi deres to kanskje viktigste spillere, Ron Vlaar og Christian Benteke har slitt med skader store deler av sesongen, og man fortsatt har et håpe om at når sistnevnte kommer i form, så vil ting falle på plass. Fasiteten sålangt er i alle fall 11 fattige mål på 23 kamper.

Og rundt det finner man selvsagt mye fin statistikk:

* Diego Costa, Serigo Agüero, Charlie Austin og Alexis Sanchez har alle alene scoret flere ligamål enn Aston Villa denne sesongen.

* Aston Villas toppscorere, Gabriel Agbonlahor og Andy Weimann, har scoret like mange mål (tre) som John Terry denne sesongen.

* Siste åtte kampene har Aston Villa scoret ett mål, Christian Bentekes mål mot Manchester  United 20. desember. De har heller ikke vunnet på ni kamper, og tatt tre poeng i samme periode.

* Cristiano Ronaldo scoret over dobbetl så mange mål som Aston Villa denne sesongen, 28 mot 11 mål.

Noen spennende rekorder har også Aston Villa los på denne sesongen:

* Færrest scorede mål i løpet av en sesong. Rekorden har Derby fra 2007/08, på 20 mål. Aston Villa ligger fint i rute med sine 11 på 23 kamper.

* Færrest scorede mål på bortebane i løpet av en sesong. Aston Villa har fire på 12 av 19 bortekamper, rekorden har Derby, Middlesbrough, Southampton og Sheffield United med åtte mål. Kan risikere å få den alene, og fjerne byrden fra fire andre klubber.

* Færrest scorede mål på hjemmebane i løpet av en sesong. Rekorden har Manchester City med ti mål. Aston Villa har nå sju, og burde klare fire til, men muligheten er absolutt til stedet.

Spørsmålet er nå hvor lenge ledelsen i Aston Villa vil våge å beholde Lambert, for om et managerbytte skal ha en affekt, bør det skje nå. Klubben kjøpte ingen spisser i januar, noe som er ganske overraskende. Et lite forsøk på å hente Rickie Lambert på deadline day endret ikke det. Hvorfor prøvde de seg så sent? Det er ingen tvil om at Villa mangler mål. Dog skal det sies at både Benteke, Agbonlahor og Weimann har mål i seg, men ting fungerer ikke.

Så får vi se om det skjer noe. Skybet har odds på hvilke managere som hvilken manager som går først, Paul Lambert fører an der, med 2/1, og da er det også verdt å ta i betraktning at han ikke er den eneste som lever farlig i Premier League om dagen. Fansen har vist sin misnøye, så spørs det om styret også handler, eller om Lambert gjør som Redknapp, og tar hatten og går selv.

Kilder: thesackrace.com, nifs.no

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -