Red or Dead

440

bill shankly

Red or Dead

I tider der Liverpool FC ser ut til å fått en manager mange antar kunne spasert over Mjøsa hvis han hadde giddet, tenkte vi det kunne være greit å dra frem en bok som kom for noen år siden, om den kanskje første (og største) av disse mirakelmennene som har utøvet sin magi på Merseyside.

Red or Dead av David Piece er en murstein av en fotballbok. Ikke er omtrent halvparten av den bilder med halvmorsom bildetekst heller. Ei heller får du alltid detaljerte kamprapporter som inneholder informasjon om hvem man spiller mot, hvilken turnering det dreier seg om, eller hvem spillerne er.

I stedet får vi en modig blanding av moderne fiksjon, nærmest poesi, og en dyptloddende fotballbok som portretterer en mann hvis lidenskap for klubben, Liverpool, og idretten, fotball, nærmest ikke kjenner noen grenser.

- Annonse -

Som en anmelder tidligere sa: det er en sannsynlighet for at denne boken er for hardcore litteratur for den gjengse fotballsupporteren, og for hardcore fotball for den gjengse litteraturkonsument.

For undertegnede var den uten tvil den beste biografiske fotballboken som er lest til nå. Messende, suggerende, drar boken oss inn i Shanklys univers av fotball, fotball, fotball, Liverpool, Liverpool, Liverpool og repetisjon, repetisjon, repetisjon. Sistnevnte forøvrig både bokens tre første ord og sentralt i Shanklys treningsfilosofi. Bill Shankly var Diego Simeone før Diego Simeone ble Diego Simeone.

Det er omstendelig. Det går med flere sider til å beskrive hvordan og hvorfor Bill Shankly rydder stein fra treningsbanen, hvordan Bill Shankly rusler hvileløst rundt i sitt eget hjem etter et tap og hvordan Bill Shankly noen ganger går hvileløst rundt i sitt eget hjem etter en seier.

Men det funker. Sakte men sikkert blir man dratt inn i Shanklys univers, til man ser det Shankly ser, og føler det Shankly føler. Det er hvileløst, det er desperasjon. Etter å vinne, etter å bli bedre, alltid bedre. Og når kampen bølger frem og tilbake «The players of Liverpool Football Club attacked and attacked and attacked. The players of Liverpool Football Club defended and defended and defended. The players of Liverpool Football Club ran and ran and ran. And the players of Chelsea Football Club could only stand and watch.» så bølger vi frem og tilbake. Sammen med Bill.

Og når Liverpool taper, når Bill taper, så taper vi sammen med han. Og når Bill slutter, dør noe i oss som det døde i han.

Vi anbefaler denne boken sterkt for de som er glade i fotball eller litteratur. Er du i tillegg glad i fotball eller Liverpool, hold deg fast.

 

-Bjørn

 

Hvis du følger med Liverpool eller andre lag i vår store fotballverden anbefaler vi å teste ut appen vår. Den finnes til både iOS og Android og er helt gratis. Mer enn 15 millioner har lastet den ned på verdensbasis -bli en av oss!

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -