Reservelagene debuterer i Italia i sommer

189

Det har ligget i kortene lenge og nå er det virkelighet: italiensk fotball får sine B-lagene allerede fra neste sesong.
Toppklubbene kan opprette et reservelag som skal delta i Serie C, nesten som en ’vanlig’ klubb. Opprykket til Serie B er jo tillatt, så lenge som moderklubben ikke rykker ned fra Serie A (de to lagene kan ikke spille i samme divisjon), men nedrykk til amatørfotball er derimot ikke mulig.
Forbundet har ikke offentliggjort hvilke toppklubber skal melde seg inn, men Juventus, Milan, Inter, Atalanta, Napoli, Roma og Fiorentina ser klare ut.

Forbundet og storklubber mener dette er en viktig og nødvendig reform til å gjenopprette italiensk fotball sin status som verdens beste. B-lagene har fungert bra i Spania og mange synes det samme systeme kan gagne Italia også.

Fokus på unge lokalt utviklede spillere

Reservelagene skal betale 1,2 millioner euro som engangs-entré og skal følge spesielle regler om spillerne.
Troppen skal inneholde minst 19 spillere yngre enn 22 (fødte etter 1 januar 1996) og 16 som har vært i en italiensk klubb for 7 sesonger. Derfor prioriteres utviklingen til italienske talenter over (billige) utenlandske profiler, for bare 4 ’frie’ spillere kan være i lagoppstilling.

I tillegg er overgangene fra A- og B- lag ubegrensete, men spillere som har spilt mer enn 5 ganger for seniorlaget kan ikke flyttes ned.
Klubber med sterk junioravdeling har nå sjansen til å teste spillerne i en ekte proffliga mot erfarne motstandere uten å sende ungene på lån, uten garanti for spilletid eller treningskvalitet.

- Annonse -

En gradvis, og komplisert, revolusjon

B-lagene skal iallfall ikke innføres ut av ingenting på bekostning av småklubbene som har tjent sin plass i Serie C.
Skal en klubb ikke oppfylle kriteriene til deltagelse i serien (f.eks. økonomiske vansker eller konkurs) skal B-lag til en toppklubb prioriteres over en Serie C klubb som rykket ned for å erstatte den som forsvant.

I øyeblikket finnes del allerede fire ledige plasser i 2018-19 Serie C. Det betyr at, ifølge rotasjonen, to B-lag skal bli med. Det er likevel mulig at flere småklubber skal miste sjansen til å delta i Serie C, mens nye reservelag skal ta over.
Prosessen kan derfor vare noen år for å ta full fart. Løsningen er jo litt innviklet, et typisk italiensk kompromiss som til slutt tilfredsstille ingen.

Lokal fotball lover motstand

Serie B president Mauro Balata har kritisert avgjørelsen og truer alvorlige konsekvenser.
«Endringene har kommet unilateralt, uten forhandlinger og uten hensyn til vår misjon, som er utvikle unge spillere og fremme lokale klubber – skrev Balata i en offisiell pressemelding – Dette skader serien sin kredibilitet og kan påvirke klubbenes finanser på alvorlig vis. Vi skal gjøre alt mulig til å stoppe reformen til og med fra sesongens opp- og nedrykk-kvalikker. Lockout i neste sesong er noe vi ikke kan utelukke heller».

Reformen setter også juniorfotball i fare. Klubber med reservelaget i fotball-pyramiden skal trolig ikke delta i Campionato Primavera lenger. Nivået skal bli enda lavere enn den er nå og gap mellom klubber som faktisk har TO lag og de som fortsatt har bare juniorlaget skal bli større og større.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -