Sammen i villrede

529
Foto: www.footyheadlines.com
Foto: www.footyheadlines.com

Hvilken manager bør Manchester United vurdere å hente?

Et Manchester United-lag som ikke er med i Champions League. Man tenker kanskje ikke spesielt over det, men det er en setning som hadde blitt møtt med vantro for bare et par år siden. Manchester United er et flaggskip, ledetog, eksempel til etterfølgelse. I alle fall var det sånn. Nå er klubben i en identitetskrise som følge av håpløs styring fra de som egentlig skal lede klubben til suksess. Både Ed Woodward og Louis Van Gaal har for lengst ruinert alt de hadde av ære og respekt i fotballverdenen. Og det kan ikke vært langt unna at de får rollene om det blir en «remake» av Dum og Dummere. Så hvem bør hentes inn for å redde klubb før den treffer det berømmelige isfjellet?

 

Jose Mourinho

- Annonse -

Jose Mourinho blir ansett som den fremste kandidaten til å få jobben. Han var selvsagt også et alternativ før Moyes fikk jobben, men ble forbigått i stillhet til tross for et ønske om å lede klubben. Til tross for intenst press fra fansen er Van Gaal fortsatt ikke sparket og dermed er Mourinho fortsatt klubbløs. Dette er det flere grunner til. En grunn er økonomi. Selv om United har brukt enormt med penger, virker det som Woodward ikke vil bruke penger på å fristille Van Gaal fra kontrakten. Van Gaal har nemlig en klausul som gjør at det vil koste betraktelig mindre å sparke han om klubben ikke når Champions League.

Her tenker gjerne Woodward følgende: Om han sparker Van Gaal vil han måtte betale mye, og det er ikke garantert at den nye manageren sikrer Champions League-plass. Da kan klubben tape ekstra mye penger. Formen til United har heller ikke vært katastrofal det siste halvåret selv om spillet har vært det. Med unntak av desember har faktisk klubben sikret ganske stabilt med poeng. Det er selvsagt fortsatt for lite til United-standard, men verdt å notere seg.

Samtidig må en spørre seg til hvilken grad spillerne følger spillestilen til Van Gaal. Han har presisert igjen og igjen at forsvarsspillet må være solid før han kan bygge offensivt. Dette virker som en motsetning i forhold til tanken om at «Angrep er det beste forsvar», som en manager med rykte for bra offensivt spill, noe Van Gaal pleide å ha, burde støtte.

Men dette kan ha sammenheng med det Thierry Henry sier i denne videoen om Guardiolas filosofi. Guardiola ønsker å diktere spillet fram til siste tredjedel, før det blir fritt hvordan man spiller. Både Van Gaal og Guardiola nøt godt av en gruppe svært fotballkloke og kreative spillere i Barcelona, som har utviklet spillere etter Cruyffs prinsipper siden 90-tallet. En liknende gruppe hadde Van Gaal i Ajax, selv om det er ironisk at de to konstant var i tottene på hverandre. Er han kanskje ikke fornøyd med hvordan United bygger seg opp fra forsvar til angrep og føler han må fortsette å terpe til det sitter?

http://

(Om linken ikke fungerer søker du opp Thierry Henry explaining Pep Guardiola coaching)

Organsiert angrepsspill er noe man ikke er veldig vant med i United, der Ferguson fokuserte på forsvarsspillet og overlot angrepsspillet i større grad til spillerne selv, derav det store spriket i spillestil. Med Ronaldo, Rooney og Tevez på topp hadde man en eksplosiv angrepsstyrke, men United hadde og spillerne med andre styrker, slik som Cantona, Berbatov og Solskjær.

Men tilbake til Mourinho. Han vet garantert en del om hva United handler om og vil trolig anlegge en spillestil som ligger nært United-røttene. Så hva er problemet? Jo, Mourinhos medietaktikk passer veldig dårlig med de edle prinsippene klubben har hatt og klubbens kommersiele framtoning. Men enda viktigere: Mourinho vil vinne titler, men United vinner ikke titler som andre lag. United skal, i likhet med Barcelona, ha ungdomsspillere som er med og bidrar og Mourinho har sjelden gitt ungdomsspillere sjansen om han ser en risiko ved å gjøre det.

Van Gaal har trolig reddet jobben ved å bruke ungdomsspillere, men frykten på Old Trafford er at Rashford, Fosu-Mensah, Lingard, osv, alle vil bli henvist til benken eller hva verre er om Mourinho tar over sjefstolen. Til sist har man det beklagelige element av ære, som det virker som Woodward prøver å beholde. Det var og er Woodward som har ansvaret for manageren og om han må sparke en manager han har valgt selv vil ha se ganske dum ut. Så da er rett og slett spørsmålet om han tør.

Diego Simeone

Se for deg dette:

De Gea er Oblak, Chris Smalling er Diego Godin, Marcos Rojo er det eksplosive Jose Gimenez, Luke Shaw er Filipe, Memphis Depay=Yannick Ferreira Carrasco, Rooney=F. Torres, Martial=Griezmann og Rashford=Angel Correa. Og kanskje Carrick som Gabi og Mata som Koke. Til en viss grad kan en finne likheter mellom Manchester United og Atlético Madrid. Og spørsmålet her er: Kan Diego Simeone få suksess til United?

Spiller for spiller ser det ut som Simeone kan få noe liknende spillermaterialet han har i Atlético. Men det store spørsmålet med Simeone er: Kan han tilpasse seg Uniteds krav til angrepsspill? United forventer angrep på angrep, men Simeone overpresterer med Atlético ved å ta små sjanser og angripe slik at man alltid er klare til å forsvare seg igjen, selv mot noen små lag. Vil han da endre stilen til noe som samsvarer med det United-fansen krever? Vanskelig å si. En kan heller ikke klart ut si at Simeone vil til United, for det er godt mulig han ønsker å bli lenger i Atlético.

Men Simeone har fått det beste ut av Torres, så hvorfor skal han ikke klare det med Rooney også?

Verdt å nevne med Simeone er at hans intense fokus på ritualer som skal bringe lykke kan gjøre at han mister respekt blant skeptiske engelskmenn.

 

Marcelo Bielsa/Jorge Sampaoli

Om man skal gå totalt vekk fra Van Gaals destruktive fotball kan man gå for et alternativ så ekstremt offensivt som Marcelo Bielsa eller hans protégé Jorge Sampaoli. Begge er for øyeblikket arbeidsløse. Bielsa sa opp jobben i Marseille etter serieåpningen mot Nantes i fjor, etter krangler med styret, blant annet om kjøpet av Doria, som Bielsa valgte å konsekvent benke i protest. Dermed er et midtstoppertalent som var på lik linje med Jose Gimenez i alvorlig trøbbel med å rette opp karrieren på utlån i Granada.

Sampaoli kom i trøbbel med den nye fotballpresidenten etter at kontraktsdetaljer ble frigjort og siden da har han vært sterkt uønsket i Chile. Han ble sterkt linket til Chelsea-jobben, men fikk i følge seg selv ikke jobben fordi han ikke snakket godt nok engelsk. Hans spillestil ligner mye på Bielsas, men som personlighet er han mindre gal og dermed mer sannsynlig å se i klubben etter 3, 5 og kanskje 8 år.

 

Mindre kjente alternativ

Eduardo Berizzo, Marcelino, Unai Emery, Eddie Howe,

Og selvsagt

Claudio Ranieri

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -