Helgens to toppoppgjør har en gang til bekreftet at gullkamp er en affære mellom Juventus, Roma og Napoli.

Juventus er endelig angrepsvillige

Seriemesterne slår tilbake, igjen, etter nok et skuffende bortetap i Firenze. Allegri drister endelig seg til å bruke stallens offensive talenter og avgjørelsen lønner seg mot Lazio.

Higuain er tilbake i spissrollen, med Dybala, Cuadrado og Mandzukic til støtte, pluss Pjanic som regissør på midtbane.
To mål innenfor 15 minutter styrer kampen akkurat der Juventus ville ha den. De kan da kontrollere spillet, men med litt mer konsentrasjon og arbeidsvilje. Lazio kommer aldri nære og det er Dybala og Pjaca som brenner to gedigne sjanser hver for å øke ledelsen i andre omgang.

Den nye formasjonen ser lovende ut men ubalanse kan bli et problem, spesielt mot mer offensive, eller sterkere, motstandere. Mot Lazio har de fire i angrep kombinert bra med hverandre, med raske pasninger og gode spillvendinger.

Likevel er det kanskje for tidlig å påstå at Juve er friske igjen. Hjemmeform har aldri vært i tvil, det er på bortebana der de sliter voldsomt, mentalt og taktisk. Som andre gjorde før, kom Lazio til J-Stadium nesten resignerte og Juventus en-to drepte hvilken som helst spenning i kampen. Men skal det skje med gullrivalene og i Mesterliga?

Flere stjerner, flere problem

Allegri har endret mye og har eksperimentert altfor mye i det siste. Forsvarledd er ikke like trygt som det pleide å være og kreativitet i midten er varierende. Higuain har jo scoret sine mål men hans posisjon og samarbeid med Dybala og/eller Mandzukic og de andre trenger fortsatt litt finjustering.

Det er litt rart å konstatere at laget som har dominert i de siste åra nå sliter å ta det neste skrittet. De nye signeringene som skulle ha sendt Juventus videre har hittil skapt mer vansker enn de har løst.
De er, sånt å si, søte problem som andre klubber ønsker å ha, men Juventus ser litt innviklete ut på tross av sine mange klassespillere.

Napoli og Milan, alt ifølge planen

I rundens toppkamp vinner Napoli fortjent mot Milan etter en pangstart.

Insigne køler ballen i hjørnet etter seks minutter og Callejon setter ballen mellom Donnarummas bein 180 sekunder etterpå.
Milan er maktløse og Mertens brenner sjansen til 3-0. Selvsikkerhet er Napoli sin største svakhet og de straffes igjen da de prøver å spille mer konservativ.
Midtstopper Tonelli sovner seg med ballen i beina og Kucka stjeler den og reduserer alene mot Reina.
Andre omgangen er jevn: Milan treffer tverrliggeren med Pasalic, mens Insigne prøver en frekkis fra midtbanelinja men ballen går utenfor. I overtid kommer Donnarumma frem på en corner og header ballen. Reina redder enkelt og det er slutt.

Napoli var suverene i først 20 minutter, men de orker ikke å holde fokus og intensitet lengre enn dette. I øyeblikket de senker tempoet eller holder ballen, blir det tydelig at dette ikke er naturlig for dem.
Nesten som haiene må alltid bevege seg for å ikke drukne, må Napoli angripe direkte for å ikke spille seg i trøbbel med unødvendige og vanskelige kombinasjoner og lange perioder av ballbesittelse.
Det er et konstant mønster: de tar ledelsen, de trekker seg tilbake og motstandere får ballen, sjanser og tillit.

Milan sine svakheter har nå kommet opp til overflaten. Bedre motstandere og småmarginer mot seg har stoppet Montella sine menn og tabellen ser litt mindre rosende ut.
Carlos Bacca jobber ikke for laget, og det er akkurat ikke noe nytt, men laget selv skaper færre gode sjanser og alt er opp til individuelle initiativer, vanligvis med Bonaventura og Suso. Når de ikke presterer bra, er Milan helt tannløse.
Forsvarspillet er aldeles svak og Donnarumma kan ikke redde alt mulig kamp etter kamp.

Minimalisme i Roma

Roma leverer en brukbar 1-0 mot Cagliari. Dzeko scorer seiersmål, har et annet annullert, treffer tverrliggeren og brenner ytterligere to store sjanser.
Det er Roma i et nøtteskall: så mye potensial, så varierende uttelling. Siden nyttår har Roma aldri scoret mer enn ett i serien. Greit nok med sløseri mot middelhavsfarere, men det holder ikke mot topplag.
Forholdet mellom Spalletti og Dzeko likner det mellom to tenårige kjærester som krangler og erter hverandre. Treneren gjentar at spissen er «myk» hver gang han er foran en mikrofon, og stakkars Edin begynner å virke litt frustrert, som bevises av sin dalende nøyaktighet foran mål.