Trener tøft før sesongstarten

210
Dette er teamet som dømte Europa League i Ukraina. Foto: Privat

Toppdommer Espen Eskås trener tøft for å bygge formen før sesongen i Eliteserien. Han håper også på flere internasjonale oppdrag.

Hans siste internasjonale oppdrag var 3. desember 2020. Eskås og teamet hans dømte ukrainske FC Zorya Luhansk mot Leicester City. Eskås håper på flere internasjonale oppdrag i 2021. Men hva kreves egentlig for å bli en FIFA-dommer.

-Det kreves at du har grunnleggende fotballkunnskap om teori og regler. I tillegg må du ha fysisk kapasitet og grunnform. Du må også ha lederegenskaper siden du skal være en kampleder ute på banen, sier Espen Eskås til Fotballnerd.no.

Han trener tøft nå i vinterpausen for å være best mulig rustet til sesongstarten.

- Annonse -

-Jeg trener minimum en økt om dagen. Jeg jobber for å få ganske mange timer i banken slik at jeg er best mulig rustet til sesongstarten. Slik sesongen i Eliteserien ble i fjor ble det ganske tett mellom kampene og vi fikk stort sett bare tid til restitusjon. Da er det godt å ha et godt fysisk grunnlag slik at du har litt å gå på, sier Eskås.

Det er vanskelig å gå på treningsstudio nå som det er stengt ned grunnet koronasituasjonen, så derfor tenker han alternativt.

-Jeg tenker alternativt og det er viktig å være innovativ på treningsfronten. Jeg elsker å gå på langrenn og gikk nylig tur-retur Frognerseteren – Kikut. Jeg har også installert et eget treningsrom på gjesterommet og i tillegg blir det en del løping, sier Eskås.

Han har vært hoveddommer i en cupfinale og fjerdedommer i en annen. Eskås dømte FK Haugesund mot Viking i 2019.

-Det er kjekt når jeg først fikk en cupfinale at det var et lokalderby, sier Eskås.

Kampen ble avgjort på straffespark der Viking-spiller Zlatko Tripic ble felt og selv satte straffesparket i mål.

-Jeg mener at jeg blåste ganske kjapt og står for det i dag at det var et straffespark. Dette selv om folk i Haugesund-leiren mente noe annet, sier Eskås.

-Men hvorfor begynte han med fotballdømming?

-Jeg er først og fremst en veldig tilhenger av fotball og når fotballferdighetene var ganske labre ble jeg introdusert for det å være dommer. Selv var jeg ikke en god fotballspiller men jeg hadde lyst å være en del av spillet, sier Eskås og fortsetter:

-I tillegg handler det om mestringsaspektet og ledelsesaspektet. Du blir utfordret og satt under press. Det handler også om fellesskapet med dommerteamet. Ingenting er så gøy som når dommerteamet lykkes, sier Espen Eskås.

Les også: Henrikke stortrives som FIFA-dommer

Norsk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger norsk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -