UEFAs ny turnering ødelegger det for norsk fotball

605
Hvem trodde at norsk fotball ville savne Europa League?! Europa League logo

Nyt Sarpsborgs eventyr i Europa League for om tre år skal dette være rett og slett umulig. UEFAs nylige annonsert Europa League 2 (midlertidig navn) skal vel forandre europeisk fotball fra 2021-22 sesong for godt.
President Aleksander Ceferin har i fortid sagt nei til Superligaen, men i praksis kommer den nye cupen til å skille Europas storklubber fra ‘resten’.

En eksklusiv Europa League

Europa League som vi kjenner den nå skal forsvinne: bare klubber fra de topp-15 land får en plass i en svært redusert turnering. To kvalifisering runder skal involvere de tapende lag fra Mesterligakvalikker (altså seriemestere i mindre fotballnasjoner) og bronsevinnerne i land fra 7. til 15. plass i UEFA ranking.
Klubber fra Europas seks beste ligaer får en automatisk plass i gruppespill som består av bare 32 lag.
Dette kan gjenopprette prestisje til den gammel UEFA-Cup, med involvering av relativt store klubber og en nokså kortere terminliste.

På den andre siden blir Europa League 2 altså enda fattigere, innviklet og mindre interessant for den faktisk tar over den som hittil har vært EL-kvalifisering.
I tillegg skal EL2 få lag som ‘rykker ned’ fra Mesterliga OG Europa Leagues ulike kvalifisering runder, både for seriemestere og for ‘best-placed’. Og cupmestere fra England, Spania, Italia, Tyskland, Frankrike osv.
Der også skal bare 32 klubber få den tvilsomme æren til å spille i EL2 grupper. I senere runder legges til 8 tredjeplasserte lag fra EL-gruppespill. Cupvinneren får spille i neste ekte Europa League. For en pris!

Fotball-klassisme på sitt verste

For norsk fotball betyr dette at bare seriemestere har en sjanse i CL og EL, mens sølv, bronse og fjerde i Eliteserien (eller NM-mestere) går direkte til Europa League 2 sin andrekvalifisering runde.
Veien til gruppespillet blir trolig like vanskelig som den har vært i EL i de siste årene, men langisktig er det vel mindre belønnende, for EL2 har nesten ingen storklubb man kan håpe å trekke i puljene.

- Annonse -

Mening bak den tredje UEFA-turnering er klar: fotball-segregasjon.
Champions League er uendret men mesterne fra sekundære land får færre sjanser til å snike seg inn i det lovede land. De ledige plassene er nå nesten en privat affære blant de vanlige mistenkte. Og den logiske utviklingen er at UEFA skal snart kvitte seg med, f.eks. Røde Stjerne, AEK, Viktoria Plzen osv i neste CL-forbedring.

Europa League har allerede rett og slett utelukket to tredjedel av europeisk fotball fra deltakelsen.
EL2 blir derfor en fattig mans cup, på høyde med den gamle Intertoto.
Den offisielle forklaringen, på PR-snakk, hevder at den nye turneringen skal forfremme fotball i mindre nasjoner, for klubbene skal spille mot andre omtrent på samme nivå nesten hele veien til gruppespill.

Farvel til drømmekamper og cupbomber

Sannheten er at EL2 er UEFA sin søppelbøtte. Der skal de kaste alle lagene som de ikke ønsker å ha på TV sammen med toppklubbene.
Med askeladdene tilsidesatt i en verdiløs cup (som skal spilles torsdag kl. 16.30!) er risiko til noen cupbomber eller cupskrekk borte. Ingen storklubb skal lide et ydmykende tap i Israel eller i Norge. Ingen storklubb skal ta en lang tur til Armenia eller Island for å møte et lag de aldri har hørt før. Ingen storklubb skal slite mot motiverte halvproffer og amatørene.
Synd at slike kamper var en drøm til klubber, spillere og supportere. Det var en ære og en unik opplevelse å få Arsenal eller Milan på besøk.
Nå skal alle kjempe gjennom fire kvalifisering runder for en kamp mot AZ eller Braga. Med all mulig respekt er det ikke det samme.

Det er også diskutabelt at et lavere nivå skal faktisk gagne alle disse klubbene. Det er jo greit å avansere noen runder og vinne noen kamper, men hva er vitsen med slike prestasjoner kommer hvis de kommer mot like dårlige motstandere?
Ta Odd. To tunge tap mot Dortmund var likevel mer betydelige og ‘viktige’ enn noen hypotetiske seire mot lag fra Andorra og Latvia.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -