Fra Stamford Bridge til konkurs

350
Vicenza kom nære på Cupbombe i London i 1998

Vicenza Calcio har gått konkurs. Laget får spille ut sesongen i Serie C, italiensk tredje nivå, men etterpå skal en ny klubb starte igjen fra lavere ligaer.
En klubb til som forsvinner, etter at Modena måtte gi seg tidligere i høst og ble allerede utestengt fra serien.

- Annonse -

De økonomiske vansker var kjente og umulige å løses. I tillegg dukket opp uklare sifrer i regnskaper i 2016 og 2017 sesonger angående TV-rettigheter og merchandise.
En trist slutt til en klubb som hadde korte men svært betydelige storhetstider i italiensk fotball.

En vanvittig europeisk drøm

For 20 år siden var Vicenza de regjerende cupmesterne i Italia, hadde nylig vært på tabelltopp (selv om bare for én runde) og var på vei til en historisk “nesten bombe” i Cupvinnerecup-semifinale mot Chelsea.
De vant 1-0 i Italia og tok til og med ledelsen på Stamford Bridge. 0-2 målet ble anullert og til slutt snudde Chelsea kampen og avanserte til finale med en 3-1 seier.

Eventyret i Europa var over og plutselig brøt alt sammen. President Pieraldo Delle Carbonare hadde vært arrestert i 1997 akkurat før Coppa Italia triumf, og de nye eierne, britisk fund ENIC, investerte ikke i klubben.
Med en svekket stall og dalende entusiasme rykket Vicenza ned allerede i 1999, kom tilbake i 2000 men forsvant i lavere divisjoner for godt året etterpå.

“Real” Vicenza tar Serie A sølv

Noe tilsvarende skjedde 20 år tidligere også. Nylig opprykket Lanerossi Vicenza, med en ung Paolo Rossi i spissrolle, tok Serie A med storm og innblandet seg i gullstriden mot selveste Juventus. Til slutt var det ‘bare’ sølv i en uforglemmelig sesong: lagets fotball var så flott at de ble kalt “Real” Vicenza.
Dessverre brukte eieren altfor mye penger til å sikre seg Rossis kontrakt og Vicenzas gullalder var forbi like raskt som det hadde kommet.
Gjennom en lang periode av middelmådighet mellom Serie B og C, fikk de sjansen til å debutere en viss Roberto Baggio.

Farvel til landets første joint-venture

Italiensk fotball mister en av de ‘gamle’ klubber som skrev små men viktige kapitler i landets fotballhistorie.
Vicenza var Italias første lag som hadde en langvarig avtale med et firma. Ikke som sponsor, men som sameier, allerede på 50-tallet.
A.C. Vicenza trengte penger og ullfabrikk Lanerossi kjøpte klubben, som faktisk ble et datterselskap, og fikk navn A.C. Lanerossi Vicenza helt til 1990.

En ny klubb skal nå stiftes, men med hensyn til Vicenza sin historiske verdi, er det mulig at de skal beholde tittler, navn og kan også starte i Serie D.

Vil du være med på vår storsatsing?

Kommentarer

kommentarer