Tippeligatipset 2016 – Sogndal: Bakkes store eksamen

1012

(Forsidebilde: Rune Sjøberg)

Etter en meget innholdsrik karriere som har inneholdt utallige kamper for Leeds, Brann og ikke minst moderklubben Sogndal, tok Eirik Bakke OBOS-ligaen 2015 med storm – denne gangen som trener for Sogndal Fotball, klubben han er så glad i. 2016-sesongen blir Bakkes store eksamen i sin debutsesong som hovedtrener på Norges øverste nivå, der potten er fornyet Tippeligakontrakt for sogningene.

Til tross for tettstedets beskjedne 7000 innbyggere har den lille fotballklubben fra saftbygda gang på gang bevist at de har noe i Norges øverste divisjon å gjøre. Siden 1982 og fram til i dag har Sogndal vært i toppdivisjonen i imponerende åtte perioder. Selv om både forutsetninger og ressurser har vært relativt begrensede, har Sogndal sjelden vært noen kasteball i de periodene de har spilt på Norges øverste nivå de siste 30 årene. Grunnen til dette er mye takket være en fandenivoldsk fighterevne og vilje til å lykkes få andre konkurrenter kan skilte med, til tross for det evige outsiderstempelet. Nettopp dette er også Eirik Bakkes nøkkel til suksess i 2016. Comebackåret i Tippeligaen, etter nedrykket i 2014.

Etter å ha tatt OBOS-ligaen med storm i fjor der laget vant suverent foran Brann, har Eirik Bakke bevisst valgt en knallhard treningsstrategi inn mot 2016-sesongen. Bakke ønsker en sulten, heltent og slagkraftig spillergruppe som skal gå respektløst til verks inn i en sesong der de, som vanlig, av de fleste blir tippet nord og ned.

- Annonse -

Før den påfølgende sesongen har Ole Amund Sveen (Hødd), Martin Ramsland (Strømmen), Eirik Birkelund (Brann), Gilbert Koomson (Tero Sasana) og Jukka Raitala (AaB) kommet inn portene på Fosshaugane Campus, mens Osita Chikere, Thomas Drage og Petter Strand har gått motsatt vei. Spesielt sistnevntes overgang til Molde er et hardt slag i trynet for Sogndal. Strand var nemlig en av lagets mest toneangivende spillere i fjor og er sånn sett en mann som er vanskelig å erstatte.

petter-strand-vs-enga-2014_lbcrap9v2rij12uk0xx1rw87j

Petter Strand (t.v.) blir en vanskelig mann å erstatte. (Foto: Rune Sjøberg)

 

Analyse av Sogndal – ledd for ledd

| Målvakter

Ut fra fjorårets suksessesong, er det også i år nærliggende å tro at Sogndal kommer ut i sin vante 4-4-2-formasjon. På keeperplass finner vi de to unge keeperne Mathias Dyngeland og Stefan Hagerup. Førstnevnte blir høyst sannsynlig førstekeeper, men her stilles det spørsmål om han har den nødvendige rutinen for å være den solide sisteskansen Sogndal trenger for å beholde plassen.

| Forsvar

Med sine 31 innslupne mål i fjorårets OBOS-liga hadde Sogndal et av divisjonens tetteste forsvar. Her har ikke klubben gjort nevneverdige endringer, men etter at venstreback Victor Grodås pådro seg en langtidsskade, så de seg nødt til å hente en erstatter i form av finske Jukka Raitala. En, på papiret, meget sterk signering. Ellers har laget solide navn i de bakre rekkene i blant andre Bjørn Inge Utvik, Hannu Patronen, Chistophe Psychè, Eirik Skaasheim og Taijo Teniste.

| Midtbane

På midtbanen vil Rune Bolseth og Babacar Sarr trolig være førstevalg, mens Simen Brekkhus og Gilbert Komsoon høyst sannsynlig vil ta plassene på de to kantene. Ole Amund Sveen og Eirik Birkelund er alternativer som er hentet inn som også kan bekle midtbaneplassene.

| Angrep

Helt på topp er Kristian Fardal Opseth et selvskrevet førstevalg. Med sine 16 mål i fjorårets OBOS-liga blir mannen med en av ligaens beste dødballføtter uhyre viktig for å bevare Sogndals plass i divisjonen. Martin Ramsland fra Strømmen blir sannsynligvis Opseths makker i serieåpningen da vanligvis sikre Mahatma Otoo har pådratt seg en strekkskade.

 

| Nøkkelspiller

Kristian Fardal Opseth. En av ligaens beste dødballføtter. Målfarlig angrepsspiller som vil plage de fleste Tippeligaforsvar i 2016.

| Se opp for

Martin Ramsland. Scoret jevnt og trutt for Strømmen i 2015 og blir som følge av Otoos skade sannsynligvis førstevalg på topp i seriepremieren. Leverer Ramsland, skal Otoo kjempe for plassen ved siden av Opseth.

Martin Ramsland

Kan Martin Ramsland levere i Otoos skadefravær?

| Konklusjon

Alt i alt, så mener vi at konkurransen i Tippeligaen sesongen 2016 blir for tøff til at Sogndal redder plassen. Da bredden i stallen ikke er all verden, kan eventuelle skader på nøkkelspillere få katastrofale konsekvenser for Sogndal. Bortsett fra Jukka Raitala fra AaB er også nysigneringen relativt uprøvde på dette nivået. Likevel er konkurransen i bunn såpass jevn at dersom laget får god flyt, er det ingenting i veien for at de kan kapre en kvalikplass eller klatre litt høyere. Vi tror likevel ikke de greier det. 15. plass på sogningene.

 

Leder i Saftkoraradn, Vidar Vadseth, sin reaksjon på tipset

«Det er ikke overaskende i det hele tatt. Vi er vant til å bli tippa i bunnen. Vi liker dessuten å slå nedafra og opp».

Hvilke forventninger har du selv til den kommende sesongen?

«Har ganske nøkterne forventninger. Tipper vi havner på 11. plass».

Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet i forkant av denne sesongen?

«Helt på det jamne. Vi har henta en god venstreback I Jukka Raitala, men jeg kunne godt tenkt meg en kreativ midtbanespiller offensivt».

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -