Serie A 17. runde: Mertens i den sjuende himmel

117

Julen kommer tidlig hos mange Serie A klubber som jubler med store sifrer og viktige seire.
Dries Mertens overdriver og scorer fire ganger i Napolis målfest mot Torino: det blir 7 mål på to kamper. Lazio henger med i medalje-sone og til og med Inter tenker på comebacken. På bunn vinner Empoli mens Palermo fullfører en utrolig og usannsynlig 3-måls snuoperasjon i Genova.
Derimot er Milan rundens skuffelse, med en fattig, men underholdende, 0-0 hjemme mot Atalanta.

Det finnes nå 5 lag på 2 poeng fra andre til femte, synd Juve ligger nå på +7 og ingen ser i stand til å ta dem.
Sølv skal igjen være en sak mellom Roma og Napoli, med de sistnevnte som klare favoritt i øyeblikket. Men alt kan skje med så mange uforutsigbare og ustabile kvasi-topplag.

NAPOLI – TORINO 5-3

Mertens kler seg ut som julenissen og for en ettermiddag holdes tanken om Higuain, Milik, Pavoletti og «den nye nieren» Napoli trenger, helt unna.
Den belgiske vingen er i toppform og ser ganske komfortabel ut i sin ny posisjon som vandrende spiss. Han beveger seg fint og er på rett sted for å banke inn kampens første mål på Callejons 45-grader pasning.
Nummer to kommer fra elleve meter, og den tredje er igjen fra måltyvens håndbok for han tupper ballen inn fra kloss hold. Hat-trick er servert fra 13. til 22. minutt. Hans andre på rad etter den på Sardinia for en uke siden).
Den fjerde er kandidat til årets mål: en utsøkt lobb fra veldig skrå vinkel som overlister Joe Hart.
I pauser til Mertens-show klarer Torino å ta fordel av Napoli sitt vanlige tap av fokus gjennom andre omgang. Belotti sørger for 3-1, men Chiriches kjører en god kontring og er avslutter et flott kollektiv angrep for Napolis nummer fire.
Reina har såpe på hansker og Rossettini kan sette returen inn på en frispark. Falque reduserer en gang til fra straffemerke men det er vel for sent.
Når Napoli er i god form og i topphumør finnes det ingen som kan stoppe dem, ikke minst Torinos myke forsvar.
Entusiasme er skyhøy, men det spørs hvor lenge skal den vare og hvordan skal Napoli tåle det naturlige tilbakeslag. Lagets problem har aldri vært kvalitet, men stabilitet. De er i stand til å slå hvem som helst på mange mål, men da kan de også slite og tape poeng mot middelhavsfarere og bunnlag.

Apropos nedtur, fortsetter Torino å skuffe. Belotti er ekte toppscorer-material, men resten av laget har mistet tillit og briljans. Det er kort vei opp, men også ned. Igjen blir det viktig å finne ut hvordan laget skal reagere på en dårlig periode som har reist en del tvil om noen spilleres kvalitet. Og om Mihajlovic sin spilleplan.

- Annonse -

MILAN – ATALANTA 0-0

Tvil som dukket opp i Milan også. En åpen kamp, spilt i tåke, som kunne ha gått begge veier ender med uavgjort.

Småmarginene går imot hjemmelaget for én gangs skyld da de treffer stolpen og får to store målsjanser klarert på streken av Atalantas forsvar.
Uavgjort er vel ikke noe å bekymre seg, likevel er noen av lagets svakheter tydeligere enn før. Sjansene kommer nesten bare på enkeltprestasjoner og midtbane mangler kvalitet og ledelse. Spissrollen er fortsatt et puslespill: Bacca er klart bedre men hans bidrag til spilet er null. Lapadula jobber hårdt over hele angrepsfronten men med mindre kvalitet, rutine og ferdigheter.

Napoli kommer i full fart og det ser umulig ut at Milan skal klare å stå imot dem utover vinter, uten forsterkninger på overgangsmarkedet.
Milan likner fjorårets Inter: et bare brukbart lag som har fått utrolig god uttelling tidlig i sesong men som skal trolig slippe ned på tabellen til slutt.

Det samme kan vel gjelde Atalanta, men forventningene var vel lavere og det dreier seg å nyte det så lenge det varer og ta fordel av dette.

LAZIO – FIORENTINA 3-1

En av høstens overraskelser kjører videre, nesten usynlig men bunnsolid. Simone Inzaghi er ikke «loco» som Marcelo Bielsa, men galskapet var det siste en usedvanlig klubb som Lazio trengte.
Treneren leter ikke etter innviklete og kompliserte spillemønster, men er praktisk og nytter det han har: balanse i midten og en kompetent og variert angrepstrio.
Derimot sliter Fiorentina å trekke seg ut av sin evige uberegnelighet. Sousa hadde ambisjoner men stallen er tynn og nesten patologisk umoden. De såkalte stjerner kan levere en toppkamp i dag og spille som giddeløse amatører i morgen.
Det er greit at Della Valle ikke vil bruke masse penger på overganger og at de synes klubben sin status er ok sånn den er nå, mellom fjerde og sjuende plass, men da må treneren, spillerne og supporterne være enige om planen. Ellers skjer det en del misforståelser og misnøye.

SASSUOLO – INTER 0-1

Ambisjoner hadde jo Inter og Sassuolo. Europa League gikk fra godt eventyr til mareritt for begge og tabellen er ikke like positiv som de ønsket.
Gjestene tar fordel av motstandernes lange skadeliste og vinner nokså fortjent. Nå kan Inter drømme igjen om tredjeplass, rett til neste skuffende prestasjon og poeng tap. Slik går det for dem og det skal ikke endre seg snart.
Stakkars Sassuolo kan trøste seg med tanke at det ikke kan bli verre enn det er nå og de er fortsatt relativt trygge, for bunnstriden går enda saktere.

Forresten fikk den mysteriøse Gabigol et kort innhopp i overtid, da han klarte å dra et gult kort på seg. Inter har brukt 30 millioner på en spiller som hittil har fått mer oppmerksomhet i internett-meme form enn på banen. Forbløffende at verken De Boer eller Pioli ikke har brukt ham mer. Hva er så feil med Gabigol at han har mindre spilletid enn en som helst juniorspiller?

GENOA – PALERMO 3-4

Og hva feiler Genoa? En komfortabel 3-1 ledelse blir snudd til et absurd 3-4 tap mot bunnlag Palermo.
Giovanni Simeone imponerer for hjemmelaget men forsvaret sovner seg og tillater en uforventet comeback. Taktisk ubalanse i midten og litt hovmod kostet Genoa seieren og en dårlig figur.
Perins røde kort i overtid for en dytt på Nestorovski avslutter en natt alle på Ferraris vil glemme så fort som mulig.
Palermo kan ta stor tillit av et lite mirakel som derimot ikke gagner tabellposisjonen spesielt mye, for Empoli vant også og «trygghet» er fortsatt 5 poeng unna

UDINESE – CROTONE 2-0
PESCARA – BOLOGNA 0-3
EMPOLI – CAGLIARI 2-0
CHIEVO – SAMPDORIA 2-1

Det byttes plass på bunn men sakens kjerne endrer ikke. Empoli vinner fortjent mot Cagliari sin vanlige katastrofale bortebaneutgave. Når Levan Mchedlidze scorer to mål, er det går ikke an å tape, for det er vel et sjeldent og spesielt tilfelle.

Pescara og Crotone taper igjen. Det ene gir null motstand til Bologna og ser mer og mer ut som seriens svakeste lag (sesongens eneste seier var ikke engang en seier på bana, men de fikk den etterpå).
Det andre kan ikke klages for mangel av innsats og arbeidsvilje… De jobber hårdt og skaper noen sjanser, synd at nivået er ganske lavt og uttelling følger mønstret.

Empoli er de trolige kandidater til å overleve, på tross av et anemisk angrep, hvis januars overgangsvindu ikke bringer store endringer.

I dagens «unyttige» midttabelloppgjør vinner Chievo hjemme mot Sampdoria, takket være to gedigne forsvarstabber av gjestene. Schick er Serie A overtidstoppscorer men det er godt bare for statistikk og for spillerens moral.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -