Blir det en parademarsj i år igjen?

127
Hazard
Manchester United skal være i gang med å forberede et bud på Eden Hazard. Foto: Wikimedia

Mourinho og Chelsea tok tidlig et kvelertak på sine rivaler forrige sesong. Et grep de strammet hardere og hardere utover i sesongen, helt til det ikke lenger var tvil om hvor gullet skulle ta veien. Chelsea var både det beste hjemmelaget og bortelaget sist sesong og tapte som vanlig ikke en kamp hjemme på Stamford Bridge. 

De har mistet Petr Cech til Arsenal og byttet ut Drogba med Falcao. Samtidig som deres konkurrenter har åpnet sine lommebøker på vidt gap i troen på at de kan tette luken på henholdsvis 8 ned til City og hele 12 poeng ned til Arsenal. Chelsea derimot vil jeg ikke si er svekket etter sommerens shopping og er det en manager som kan restarte Falcao, så er det Mourinho.

Vurdering av spillerstall:

Keeper:

- Annonse -

I mål har Chelsea det som etter all sannsynlighet vil bli sett på som en av verdens absolutt beste keepere om noen år, noen regner han allerede for å være i den kategorien, i Thibaut Courtois. Dersom David de Gea forsvinner fra Manchester United vil han også bli ligaens beste keeper. Chelsea forstod tidlig at de satt på en keeperjuvel da de hentet han, og selv om Petr Cech hadde stått som en vegg i mål sesong etter sesong i London-klubben, bestemte Jose Mourinho seg for å satse på belgieren i 2014/2015. I de to årene før var Courtois på utlån til Atletico Madrid i La Liga. Her imponerte han også stort og ble av mange som fulgte den spanske toppdivisjonen tett sett på som en av ligaens absolutt beste keepere, spesielt i belgierens andre sesong i Madrid-klubben. Sisteskansen har 31 landskamper for Belgia og forlater nok ikke plassen sin mellom de belgiske stengene med det første.

I løpet av sommeren har det blitt utskiftninger i plassen bak Courtois, nemlig på reservekeeperplassen. Petr Cech ble presentert som ny førstekeeper hos London rivalen Arsenal tidligere i sommer. Savnet av tsjekkeren ble redusert litt senere da Asmir Begovic ble hentet inn fra Stoke. Summen som Chelsea måtte ut med for den bosniske sisteskansen skal ha vært på omtrent £8m, mens de fikk £10m for Cech.

Cech må kunne sies å være en bedre keeper enn Begovic per i dag, men bosnieren er fem år yngre og dermed en keeper som vil kunne levere gode prestasjoner i en god del år fremover. I tillegg har han gitt uttrykk for at han ønsker å spille seg til fast plass i Chelsea-laget. Om dette lar seg gjøre når Courtois utvilsomt er foran i køen er uvisst, men det tyder i hvertfall på en spillesugen bosnier, noe som lover bra for utviklingen hans.

Forsvar:

Forsvaret til Chelsea så svært lite rotasjon forrige sesong. Backrekken bestod stort sett av Cesar Azpilicueta, John Terry, Gary Cahill og Branislav Ivanovic. Dette med veldig god grunn. Laget slapp kun inn 32 mål i ligaen, og ingen andre lag slapp inn færre mål. Både Ivanovic og Terry var involvert i samtlige ligakamper, Cahill i 36 kamper og Azpilicueta i 29. Dette fører såklart til en samspilt forsvarsfirer og så lenge man slipper slitasjeskader og lignende kan det være en god taktikk å bruke samme fire mest mulig i de bakre rekker.

Samtidig har det sine ulemper. Brasilianeren Filipe Luis ble kjøpt inn fra Atletico Madrid før sesongen og var en spiller man hadde store forhåpninger til på Stamford Bridge. Det endte med omtrent 900 minutter spill i ligaen samt litt i diverse cupkamper. Venstrebacken var langt fra fornøyd med det og er nå sendt tilbake til Madrid på permanent basis. Foreløpig er det ikke hentet inn noen erstatter som gjør Chelsea litt sårbare i denne posisjonen. Det har vært snakk om at Londonklubben er interessert i Abdul Baba Rahman fra Freiburg, men det er foreløpig ikke rapportert om konkrete bud eller lignende. Foreløpig har klubben to backer med Premier League nivå i stallen, og det kan virke noe tynt med 38 kamper i ligaen, to hjemlige cuper samt gruppespill i Champions League.

Chelsea har også den svært lovende franskmannen Kurt Zouma i troppen. Zouma er først og fremst stopper, men Mourinho har latt den storvokste spilleren prøve seg litt i en dyp midtbanerolle også.

Den unge midtstopperen John Stones er en spiller Mourinho virker veldig interessert i å hente inn før vinduet stenger. Et bud på 240 millioner kr skal ha blitt kontant avslått av Everton. Guardian melder nå at Chelsea skal være villig til å punge ut over 400 millioner kr for Evertons forsvarsjuvel. Han vil utvilsomt styrke et allerede pottetett forsvar.

Midtbane:

Alle ledd i Chelsea-laget er svært sterke, men dersom en skulle trukket frem ett ledd som spesielt imponerende må det være midtbanen som Jose Mourinho styrer. Her er utrolig mange spillere i ypperste verdensklasse og navn som Cesc Fabregas, Eden Hazard, Willian, Oscar, Nemanja Matic, Juan Cuadrado og Ramires gir vann i munnen på de fleste nøytrale fotballfans. I tillegg har klubben flere spennende unggutter i dette leddet i Ruben Loftus-Cheek, Nathaniel Chalobah og Bertrand Traoré som nok vil få prøvd seg endel i løpet av kommende sesong.

Det som er spesielt imponerende med midtbanen til Chelsea er hvor bevisst sammensatt den er. Alle spillerne har tilsynelatende en kompetanse som gir midtbane noe mer enn den allerede har, en ekstra dimensjon om en skal bruke den klisjéen. En har x-faktoren til Eden Hazard, de glimrende gjennombruddspasningene til Cesc Fabregas, kreativiteten og arbeidsviljen til Oscar, undervurderte Willian samt ballvinneregenskapene og pasningssikkerheten til solide Nemanja Matic for å nevne noen. Sistnevnte ble forøvrig nevnt i fjor høst da Jose Mourinho ble bedt om å navngi sin beste spiller og er svært undervurdert og ekstremt viktig for at Chelseas mer offensive spillere skal kunne ha den offensive friheten som de i fjor blomstret under.

Juan Cuadrado ble hentet fra Fiorentina i januar. Han imponerte stort under VM forrige sommer og det var mange som hadde store forventninger til kolombianeren i Premier League. Det virket som et naturlig steg videre fra Serie A, men dessverre gar Cuadrado skuffet Chelsea fansen stort de første månedene av sin Chelsea karriere. Det har ikke sett særlig bedre ut under sommerens treningskamper. Det blir feil å avskrive han etter bare en halv sesong i Premier League, men han har en lang vei å gå for å spille seg inn i Mourinhos foretrukne 11’er.

Angrep:

På topp i Chelsea vil man nok få oppleve Diego Costa i de aller fleste kampene. Sammen med venstreback Filipe Luis ankom han i fra Atletico Madrid i fjor sommer og til tross for litt skadeproblemer underveis i sesongen endte han på 20 mål på 27 ligakamper som må sies å være mer enn godkjent. Samtidig spilte han totalt 11 kamper i Champions League og hjemlige cuper og gikk av banen målløs i samtlige. Her er det med andre ord stort forbedringspotensiale for kraftspissen og helt essensielt dersom Chelsea skal ta steg i Europas gjeveste turnering.

I spisskøen som kommer bak Diego Costa finner en i år Radamel Falcao og Loic Remy. I utgangspunktet er Falcao tiltenkt en rolle som andrevalg slik som Didier Drogba var i fjor. Det blir spennende å se om kolombianeren klarer å rette på det dårlige inntrykket som han ga en stor andel av Premier League-fansen under tiden i Manchester United forrige sesong.

Loic Remy er nok i utgangspunktet tiltenkt en rolle som reserve for reserven, noe som er litt trist. Franskmannen er tross alt en helt brukbar spiss på Premier League-nivå. Dersom det derimot skulle vise seg at «El Tigre» skulle skuffe enda en sesong, vil fort Remy komme foran sin colombianske lagkamerat i køen. Remy bidro i 21 kamper i ligaen i fjor, men stort sett var dette innhopp. Spissen scoret 7 mål i løpet av disse kampene, og med tanke på at han var på banen i totalt 850 ligaminutter var ikke scoringsraten hans så aller verst. Ett mål per 120 minutt er ikke dårlig i Premier League. I alle turneringer ble det ett mål per 130 minutt på Remy. Diego Costa hadde ett mål per 146 minutt i alle turneringer til sammenligning.

Konklusjon:

Ligaens beste keeper, forsvar og midtbane. Det er få faktorer som taler imot en ny triumf for Chelsea i Premier League. Et svakhetstegn finner vi på spissplass. Uten Diego Costa mangler klubben en klassespiss til å fylle tomrommet Costa etterlater seg. Remy er ikke et dårlig alternativ, men er i bunn og grunn en bakromsspiss som er god å ha mot svakere motstand. Falcao er trolig hentet inn da han er mer lik Costa i spillestil og vil derfor passe bedre inn i hvordan Mourinho vil at Chelsea skal angripe. Det er imidlertid et stort spørsmål om Falcao kan komme tilbake på nivået han viste hele verden i Atletico Madrid. Forrige sesongs prestasjoner under LvG gir ikke grobunn for store forhåpninger.

Vi i fotballnerd.no tipper Chelsea på 1. plass.

Nøkkelspiller:

Eden Hazard:

Årets spiller forrige sesong i tre kategorier; (kåret av spillerne, journalistene og Premier League). Med 14 mål og 9 målgivende var belgieren instrumental da José Mourinho ledet Chelsea til klubbens femte ligagull. Ikke bare bidro Hazard med mål og målgivende, i flere av kampene var det nettop han som ble tungen på vektskåla. Den teknisk briljante og lynraske vingen er sjef med stor S når det gjelder å regissere Chelsea sine angrep. Han hører definitivt til i gruppen med spillere posisjonert hakket under Messi og Ronaldo for øyeblikket. Forrige sesongs glitrende prestasjoner underbygges av statistikken Opta kunne vise til etter at sesongen var ferdigspilt: Flest driblinger fullført (179), målsjanser skapt (101) og dueller vunnet (335).  Fabregas ble den store assist kongen forrige sesong, men det var altså Hazard som skapte fleste sjanser gjennom sesongen. Men det er driblinger og dueller vunnet hvor Hazard virkelig tar storeslem på sine konkurrenter og lagkamerater. Nestemann på listen over flest driblinger var Alexis Sanchez med 115 i antallet. Når det kommer til dueller vunnet kommer Sanchez til kort igjen med 284. I tillegg kan det nevnes at Hazard er topp 5 på lista over flest pasninger slått forrige sesong. Se ikke bort i fra at Chelseas wonderboy vil toppe statistikken igjen neste sesong.

«We don’t let this slip, we go again!»

Intervju med Chelsea-supporter Tomas Lund Pedersen:

Vi i fotballnerd.no har tippet laget ditt på topp denne sesongen. Vi tror dere forsvarer ligatittelen, fordi gapet fra dere og ned i fjor var såpass stort at det vil ta lengre tid å tette. Selv om dere har forsterket lite i sommer. Hva tenker du om tipset?

Jeg er i grunn ganske enig i tipset. De største utfordrerne har ikke forsterket seg nok, eller riktig (i de posisjonene det har vært størst behov). Hvis Chelsea klarer å bevare sulten, holde nøkkelspillerne skadefrie (som klubben pleier å gjøre ganske bra) så tror jeg vi kommer til å feire et nytt seriegull etter denne sesongen.
Hvilke forventninger har du selv til den kommende sesongen? Noen spillere vi bør se ekstra opp for?

Forventningen er helt klart at PL-tittelen skal bli værende på Stamford Bridge etter denne sesongen, og det blir selvsagt vanskelig (alltid vanskelig å forsvare en tittel). Generelt kan jeg si det at om man ikke vinner PL denne sesongen, da må man vinne CL for at denne sesongen ikke skal kalles en mislykket sesong.

Chelsea kommer nok til å bruke mye av den samme, kjente lagoppstillingen fra i fjor, så blir nok ikke så mange nye, spennende spillere. Men for å ramse opp noen jeg har tro på, som jeg håper får muligheten; Bertrand Traore (hentet tilbake fra låneopphold i Vitesse), Kenedy (nysignering fra Fluminense – gitt at han får arbeidstillatelse) og Ruben Loftus-Cheek (Chelseas første akademispiller siden John Terry?). For å ta litt kort om hver av de:

Bertrand Traore: Kommer sannsynligvis til å bli brukt på høyresiden i Chelseas offensive trekløver, om han får muligheten. En teknisk spiller, med gode avslutningsferdigheter, og innehar en bra toppfart. Fikk sitt «gjennombrudd» på utlån hos Vitesse forrige sesong, men da hovedsakelig som spiss.

Kenedy: Et relativt ubeskrevet blad (også for undertegnede). Trent med Chelsea under hele pre-season, og virker som en teknisk spiller med et voldsomt skudd. Sammenlignes med Hulk blant de som følger brasiliansk fotball tett. Trenger arbeidstillatelse i England for å kunne være inkludert i den kommende sesongen, noe Mourinho tror han vil få – som forøvrig har snakket med veldig varme ord om denne lovende brasilianeren.

Ruben Loftus-Cheek (eller bare RLC som han kalles på sosiale medier): Chelseas nye wonderboy, fra sitt eget akademi. Håper i alle fall vi som følger Chelsea i tykt og tynt. Selv har jeg fulgt gutten gjennom flere år for ungdomslagene til Chelsea, og han har alltid skilt seg bra ut. For de som ikke kjenner han kan sammenlignes som en blanding av Yaya Touré og Nemanja Matic (helt uten sammenligning forøvrig).
Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet?

– Foreløpig har man ikke foretatt seg noe særlig, kun hentet inn Falcao (lån) og Begovic. Begge disse som åpenbare erstattere for Drogba og Cech, som stort sett satt på benken forrige sesong. Personlig skulle jeg ønske man hentet inn en midtstopper som er bedre enn Cahill, sterke rykter om Stones inn, som også vil være homegrown, noe Chelsea ikke har for mange av. Man burde også hentet inn en ny midtbanespiller, for å skaffe seg større konkurranse om plassene, og gjøre seg selv mindre sårbare for skader på Cesc/Matic. Pogba eller Verratti hadde vært drømmen, men det er lite realistisk. Skal jeg gi Chelsea et terningkast så langt (fra 1-6): vil jeg si en svak 3’er. Det er alltid viktig å forsterke et mesterlag, det har ikke Chelsea klart foreløpig.
Diego Costa slet mye med skader forrige sesong og er vel skadet per dags dato også. Hvor mye bekymrer skadene hans deg?

Som Chelsea-fan bekymrer det selvsagt veldig. Trodde man ville bruke sommeren på å få løst problemene, men foreløpig ser det ikke slik ut. Med en Falcao som foreløpig er langt unna sitt tidligere toppnivå, og en Rémy som sliter i link-up spillet, og trives helt klart best mot antatt lettere motstand – så har Chelsea et klart spissproblem om ikke Costa spiller minst 25-30 PL-kamper denne sesongen.
Et uunngåelig spørsmål etter all kritikken forrige sesong. Hva tenker du om at Chelsea og Mourinho får såpass mye kritikk for spillestil og defensiv kampplan i enkelte kamper, selv om dere vinner? Bryr det Chelsea-fansen eller godtar dere det, så lenge dere vinner?

Jeg har vel det inntrykket at Chelsea-fansen er så sultefôret på suksess (og stabilitet) etter den mildt sagt ustabile perioden fra 2010-2014, at de godtar det meste, så lenge det gir resultater. Nå kan jeg selvsagt snakke mest for meg selv; hvis kynismen til Mourinho mislykkes, og man ender med å ryke ut i 8. delsfinalen i CL (slik man gjorde forrige sesong), da vil nok fansen bli klart mindre fornøyd (undertegnede spesielt). Men Mourinho er en vinner, han gjør Chelsea til et vinnerlag, og da får han gjøre akkurat som han vil. Mourinhos status i Chelsea er i tillegg så urokkelig, at han får gjøre langt mer enn de fleste, før han møter kritikk.

Kilder:

http://www.premierleague.com/en-gb/news/news/2014-15/may/270515-2014-15-post-season-tracking-data.html

http://www.chelsea.no/

http://www.altomfotball.no/element.do?cmd=tournament&tournamentId=230&seasonId=336&useFullUrl=false

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -