Eredivisie 1. runde: Henriksen scoret, topplagene vant

423

Markus Henriksen scoret for AZ og de tre forventede topplagene PSV, Ajax og Feyenoord vant sine kamper da Eredivisie hadde sin åpningsrunde i helga. Her kort om kampene:

NEC Nijmegen – PEC Zwolle 1-1
NEC har slitt stort i oppkjøringen og tapt stort i treningskamper. Den nye treneren Peter Hyballa fikk likevel en grei start mot laget som havnet to plasser over dem på åttendeplass forrige sesong. Men i første omgang ble NEC overkjørt og det var ikke et mål for lite at Zwolle ledet 1-0 til pause etter scoring av Queensy Menig. Zwolle fortsatte å kjøre etter pause og var flere ganger nær å øke til 2-0, men i stedet utlignet Reagy Ofusu ut av intet etter 60 minutter. Det sjokkerte Zwolle såpass at de aldri kom tilbake til det nivået de hadde den første timen.

ADO den Haag – Go Ahead Eagles 3-0
Mike Havenaar scoret to ganger da ADO den Haag tok en enkel seier mot Go Ahead Eagles. Gjestene fra Deventer som er nyopprykket, var aldri i nærheten av å ta poeng. Hjemmelaget med sin nye trener Zeljko Petrovic dominerte rett fra avspark. Det tok likevel lang tid før kampen ble avgjort, først etter 70 minutter gikk ADO opp til 2-0 etter sin tidlige ledelse etter et straffespark. Havenaar burde også fått en straffe rett etterpå, men ble feilaktig gitt gult kort for filming i stedet. Tyronne Ebuehi økte til 3-0 mot slutten. Go Ahead Eagles fikk en tøff retur til Eredivisie, og må heve seg betraktelig om de skal unngå å havne i bunnstriden.

Twente – Excelsior 1-2
Det var lenge tvilsomt om Twente ville få beholde plassen i Eredivise (av økonomiske årsaker). De ble i utgangspunktet sendt ned en divisjon, men beholdt plassen etter rettsrunder. Sesongen kunne ikke startet svakere. Excelsior kontret inn 1-0 og kjørte på til 2-0. Mot slutten reduserte Twente, men noen sluttspurt kom aldri. Torgeir Børven kom inn for Twente etter 67 minutter.

Utrecht – PSV Eindhoven 1-2
Hjemmelaget spilte en solid førsteomgang og ledet fortjent 1-0 til pause, men PSV kom mye sterkere etter pause og snudde kampen. Det var langt fra noen brilliant kamp av de regjerende mesterne, men en gjennomført profesjonell andreomgang. Sebastian Haller ga Utrecht ledelsen etter kvarteret, mens Davy Pröpper tidlig i andre omgang og Gaston Pereiro på et frispark ti minutter før slutt, scoret for PSV.

Willem II – Vitesse 1-4
Sju år etter at han forlot Vitesse, tok det bare 21 minutter før Ricky van Wolkswinkel scoret i sin retur. Willem II var nær utligning like etterpå, men etter 29 minutter kom et selvmål og Vitesse gikk opp til 2-0. Nathan, som er på lån fra Chelsea scoret så to ganger før pause og Vitesse ledet komfortabelt. Det første målet til Nathan kom etter et kanonskudd i tverrligger fra 16-åringen Mitchell van Bergen. Hjemmelaget reduserte i andre omgang, men en storseier var aldri i fare.

Groningen – Feyenoord 0-5
Les om kampen HER. Ruben Yttergård Jenssen fikk sin Groningen debut og spilte hele kampen, mens Aleksander Sørloth var ubenyttet reserve.

AZ Alkmaar – Heerenveen 2-2
Mange hadde kanskje ikke ventet å se Markus Henriksen i AZ denne sesongen, men han er nå i klubben ennå og det gikk bare 33 minutter før trønderen satte inn 1-0-målet i oppgjøret mot Heerenveen på AFAS stadion. De blåhvite med de røde hjertene fra Frisland kom så tilbake og utlignet etter 40 minutter ved Arber Zeneli. Sju minutter etter pause gikk AZ opp til 2-1 etter at Wouter Weghorst scoret på straffe. Men med ti mann etter at Willem Huzing ble utvist i det 71. minutt, utlignet Stijn Schaars for Heerenveen i det 82. minutt. Henriksen spilte hele kampen for AZ, mens Fred Friday som kom fra Lillestrøm i sommer fikk de siste ti minuttene. Morten Thorsby var ikke i troppen for Heerenveen.

Sparta Rotterdam – Ajax 1-3
En scoring og en målgivende pasning av Daley Sinkgraven sikret Ajax en best mulig start i Rotterdam søndag. Sparta var ivrige etter å vise seg fram mot den nederlandske giganten i sin retur til Eredivisie, men det tok bare fem minutter før Ajax var i ledelsen ved Davy Klassen som headet inn en excellent cross fra Anwar El Ghazi. Det tok bare tre minutter før Ryan Sanusi utlignet til 1-1 etter at landslagskeeper Jesper Cillessen fomlet et frispark i mål. Nok en svak opptreden av Cillessen som dummet seg ut i Champions League-kvalifiseringen før sesongstart. Cillessen gjorde det imidlertid godt igjen med en god redning på et frispark etterpå, mens Ajax var uheldige med en heading fra Klassen gikk i begge stolpene og ut. Det ble dermed 1-1 til pause. Inspirert av unggutten Sinkgraven hevet Ajax seg i andre omgang og vant komfortabelt, til tross for at Joel Viltmann fikk to gule kort og dermed en tidlig dusj etter 85 minutter. Det var ingen stor kamp av Ajax, men de dominerte klart.
Viasat Sport viste kampen, her kan du se høydepunktene.

Roda – Heracles 1-1
På Parkstad Limburg stadion i Kerkrade endte det 1-1 mellom Roda som endte på 14. plass i fjor og Heracles, som endte på sjetteplass og kvalifiserte seg til Europa League gjennom kvalifiseringen på slutten av sesongen. Det var laget fra Almelo som tok ledelsen ved Jaroslav Navratil etter 33 minutter, før Adil Auassar utlignet til 1-1 kvarteret før slutt.

Bilde: Markus Henriksen, AZ Alkmaar. (Foto: Wikimedia Commons)