Gruppe A: Frankrike, Norge, Nigeria, Sør-Korea

326
Foto: FIFA Women World Cup France 2019

Fredag 7. juni spilles åpningskampen i VM i fotball for kvinner. Turneringen finner sted i Frankrike og 24 lag deltar. Vi analyserer gruppene før turneringens start. Først ut er gruppe A med blant annet Norge.

Frankrike

Lag

Med unntak av reservekeeperen Pauline Peyraud-Magnin (Arsenal) og forsvarsspilleren Aïssatou Tounkara (Atletico Madrid) spiller alle spillere i franske klubber. Hele sju spillere er lagvenninner med Ada Hegerberg og vant Champions League med Olympique Lyon.

Frankrike har gode spillere i alle lagdeler. Wendie Renard og Griedge Mbock Bathy er sterke i forsvaret. Den defensive midtbanen utfylles av lagkapteinen Amandine Henry, som er en av verdens beste spillere på denne posisjonen. På spissplassene har laget et stort utvalg av forskjellige spillere. Frankrike har dermed potensielt stor variabilitet i angrepsspillet.

Frankrike har en god blanding av defensiv stabilitet og kreativitet. Samtidig har effektiviteten foran målet økt. Frankrike er i stand til å skape målsjanser mot dyptliggende lag, men kan i tillegg også være farlige på overganger.

- Annonse -
Trener

Corinne Diacre ble Frankrikes trener i september 2017. Hun har tapt kun tre av 21 kamper siden da. Tidligere var hun den første kvinnen som trente et profesjonelt fransk herrelag da hun var trener for Clermont Foot i Ligue 2. Som fransk landslagstrener har hun prøvd mange forskjellige spillere de to årene før VM. Diacres trenerstil er inspirert av Didier Dechamps.

Historie og form

Frankrike kvalifiserte seg for første gang til et VM i 2003. Landets største suksess var fjerdeplassen i VM 2011. Samtlige av de siste tre turneringene endte i kvartfinalen (VM 2015, OL 2016 og EM 2017). Frankrike har fortsatt til gode å vinne et stort internasjonalt trofé.

Så langt i år har laget dog vist en bra form. Laget vant seks av sine sju kamper i år og tapte kun for Tyskland (0-1). Blant annet ble Japan og de regjerende verdensmesterne USA beseiret av det franske laget. Den siste kampen før VM vant Frankrike 2-1 mot Kina.

Prognose

Vertsnasjonen blir møtt med store forventninger av hjemmepublikumet som forventer at Frankrike vinner VM på hjemmebane. Laget har mye kvalitet og burde være i stand til å komme minst til semifinalen. Det er dog vanskelig å vurdere om og i hvilken grad presset fra offentligheten virker hemmende på de franske spillerne.

Norge

Lag

Norge må klare seg uten Gullball-vinneren Ada Hegerberg. I stedet har laget med seg flere andre spillere som spiller i utlandet, og hele åtte fra de norske seriemesterne LSK Kvinner.

Defensivt kommer kapteinen Maren Mjelde til å spille en viktig rolle. Caroline Graham Hansen, lagets potensielt beste spiller, er den viktigste brikken i angrepsspillet, mens Isabell Herlovsen skal score mål.

Norge spiller som regel i 4-4-2. En stor styrke er lagets fleksibilitet. Flere spillere kan brukes i mange forskjellige roller, avhengig av det situasjonen krever. Særlig i angrepsspillet har Norge flere sterke alternativer, men også forsvaret har blitt stabilisert i det siste.

Trener

Martin Sjögren har ledet laget siden 2017. I Sverige vant han blant annet tre seriegull som trener for LdB FC Malmö og Linköpings FC. Starten som norsk landslagstrener var dog mislykket. Uten et fungerende system forble laget uten scoring og røk ut etter gruppespill. Siden har det dog gått bedre og Sjögren har klart å lede laget til førsteplassen i en vanskelig VM-kvalifiseringsgruppe.

Historie og form

Norge har deltatt i samtlige VM så langt, og vant VM-gull i 1995 og sølv i 1991. Kun én gang (2011) har laget ikke klart å avansere fra gruppespillet. I tillegg vant Norge EM to ganger (1987, 1993). EM 2017 endte med en stor skuffelse, men laget vant Algavre Cup tidligere i år.

Også utenom seieren i Algavre Cup har Norge vist klart forbedret form. I VM-kvalifiseringen tapte Norge kun bortekampen mot Nederland, men vant alle andre kamper. Kampene mot New Zealand og Canada var de eneste to i 2019 som endte med tap. Før avreisen til Frankrike testet Norge mot to G19-lag (1-2 og 2-0). Lagets siste treningskamp før VM spilles mot Sør-Afrika på søndag.

Prognose

Både treneren og laget har tatt steg siden det skuffende EM i 2017. Avansementet fra gruppespillet burde være plikt. Hvor langt Norge kommer deretter, er også avhengig av hvilke motstandere laget får. På en god dag er Norge en vanskelig motstander for alle lag, selv om laget er et stykke bak verdens beste lag når det gjelder kvalitet.

Nigeria

Lag

Mange av spillerne spiller i nigerianske klubber, men en god del har blitt kjent i Europa. Ngozi Ebere spiller i Arna-Bjørnar, Rasheedat Ajibade i Avaldsnes og flere av de nigerianske spillerne spiller for tiden i Sverige.

Francisca Ordeag, som spiller for Shanghai WFC, er viktig for lagets kreativitet. Lagets stjerner er dog Desire Oparanozie (EA Guingamp) og først og fremst Barcelona-spissen Asisat Oshoala.

Nigeria står som regel høyt og spiller med høyt press, noe som åpner for mye rom bak forsvarslinjen. Det kan dog tenkes at treneren Thomas Dennerby modererer lagets høye linje mot sterkere motstandere enn laget møter som vanlig i Afrika.

Trener

Svenske Thomas Dennerby har mye trenerfaring fra Sverige. I både 2003 og 2004 vant han seriegull med Djurgården/Älvsjö. Fra 2005 til 2012 trente han det svenske landslaget som han ledet til VM-bronse i 2011. I 2018 ble han ny trener for det nigerianske landslaget.

Historie og form

Nigeria har i mange år vært det beste afrikanske laget. Laget har vunnet de siste tre afrikamesterskapene. Til sammen vant Nigeria ni (av elleve mulige) gull i Afrika.

Lagets VM-historie er ikke like framragende. Nigeria har vært kvalifisert til samtlige VM, men har kun én gang avansert fra gruppespillet. I 1999 tapte det afrikanske landet i kvartfinalen mot Brasil etter ekstraomganger.

Kampene til Nigeria i år har ikke vært oppløftende. Laget tapte mot Kina, Kanada, samt ikke VM-klare Østerrike og Belgia. Mot Slovakia klarte Nigeria en knepen seier. Kun seirene mot Thailand og Romania var overbevisende.

Prognose

Det er vanskelig, men ikke umulig for Nigeria å ta seg videre fra gruppespillet. For å klare det må lage dog bli mer stabile enn i kampene så langt i år. Det er vanskelig å se for seg at laget skal komme særlig lengre enn åttendedelsfinalen

Sør-Korea

Lag

Hyundai Steel Red Angels, som har vunnet de siste seks seriegullene i Sør-Korea, har flest spillere i Sør-Koreas tropp. Med unntak av So-Hyun Cho (West Ham) og So-Yun Ji (Chelsea) spiller samtlige spillere i Asia og de aller fleste i Sør-Korea.

So-Yun Ji er også lagets største stjerne og viktigste spiller. Bak den offensive midtbanespilleren gjør den andre England-spilleren og lagkapteinen, West Hams So-Hyun Cho, en viktig jobb som defensiv midtbanespiller.

Laget er teknisk og har et godt angrepsspill. Svakpunktet er dog forsvaret, og individuelle feil ødelegger ofte for Sør-Korea. Sør-Korea er heller ikke gode mot fysiske lag.

Trener

Den tidligere sør-koreanske landslagsspilleren Deok-Yeo Yoon trente flere herrelag på det øverste nivået i Sør-Korea, men uten å vinne noen store trofeer. Siden 2013 har 58-åringen trent Sør-Koreas landslag.

Historie og form

Sør-Korea har deltatt i to VM så langt: 2003 og 2015. Mens laget røk ut av gruppespillet i 2003, ble Frankrike for sterke i åttendedelsfinalen i 2015. Den største suksessen i en internasjonal turnering for laget var tredjeplassen i asiamesterskapet 2003. Det siste asiamesterskapet i 2018 avsluttet Sør-Korea på femteplassen.

Kampene så langt i år har vært varierende. Mot Kina, Sverige og Island tapte laget knepent, mens tapet mot Australia var tydelig. Mot New Zealand, Argentinia og Romania vant laget og scoret til sammen ti mål.

Prognose

Sør-Korea har havnet i en vanskelig gruppe og kjemper om å avansere fra gruppespillet. Om laget klarer å få orden på de defensive problemene er avansement innen rekkevidde. Senest i åttendedelsfinalen burde Sør-Koreas reise dog være over.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -