Gruppe E: Brasil blant gullfavorittene i mesterskapet

285
Brasil er regnet som en av gullfavorittene i mesterskapet i Russland. Foto: Fifa.com

Brasil er et velkjent fotballnasjon for de fleste. I år som alltid er det store forventninger til Brasil. Faktumet er at Brasil har kvalifisert seg for VM i fotball hele 21 ganger, og helt til topps har laget gått fem ganger. Om du skulle være i tvil. Det er flest av samtlige i både deltakelser og seiere. Men det begynner å bli en del år siden de sist guttene fra Samba-landet gikk helt til topps i et Verdenmesterskap.
Vi må faktisk tilbake til 2002 for å finne forrige gang brasilianerne vant en VM-finale. Mange trodde laget skulle gå til topps under VM på hjemmebane i 2014, men da ble det bråstopp mot Tyskland i semifinalen. Under årets VM er Brasil en av de fire største favorittene til å vinne mesterskapet, det i lag med Tyskland (Regjerende Verdensmestere), Spania og Frankrike.

Fakta:

Fullt navn: Brasil
Hovedstad: Brasilia
Nasjonal stadion: Estádio Jornalista Mário Filho (78,838 tilskuere)
Befolkning: 207,7 millioner
Kallenavn for landslaget: En Seleção (de utvalgte)
FIFA-ranking: 2 (29. mai-2018)
Flest landskamper: Marcos Cafu (142)
Flest Mål: Pele (77, kamper)

Gruppe E:

- Annonse -

Brasil
Sveits
Costa Rica
Serbia

Kampene for Brasil i gruppespillet:

Brasil – Sveits 17. juni, klokken 20:00 på Rostov on Don – Rostov Arena (NRK1)
Brasil-Costa Rica 22. juni, klokken 14:00, på Saint Petersburg-Krestkovsky (NRK1)
Serbia – Brasil 27. juni, klokken 20:00 på Moskva – Spartak Stadium (TV2)

Veien til VM i Russland

I kvalifiseringen til sommerens VM i Russland. Var Brasil helt overlegen i kvalifiseringen for Sør-Amerika. Laget til Tite tok gruppe seieren foran Uruguay. Hvor på det åtte kampene ble hele tolv seiere, fem uavgjort og ett tap, det kom mot Chile. Laget var også steike god offensivt og bunnsolid bakover i banen. Hvor dem scoret 41 mål, og keeperen Alisson bare plukket ut ballen 11 ganger fra eget mål.

Treneren:
Tite som er den brasilianske treneren har en lang CV som fotballtrener. Han har totalt ledet 13 forskjellige klubber. I 2016 ble Tite ansatt som landslagstrener for Brasil, etter at laget skuffet i Copa América valgte forbundet å sparke Dunga og erstattet han med Tite. Tite fikk en utmerket start som trener for Brasil, hvor dem gikk fra seier til seier i VM-kvalifiseringen. Det gjordet at Brasil var det første laget som ble kvalifisert for VM i Russland til sommeren.

VM-troppen:

Keepere: Alisson (Roma), Ederson (Man City), Cassio (Corinthians)

Forsvarsspillere: Marcelo (Real Madrid) Danilo (Man City), Filipe Luis (Atletico Madrid), Fagner (Corinthians), Marquinhos (PSG), Thiago Silva (PSG), Miranda (Inter Milan), Pedro Geromel (Gremio).

Midtbanesspillere: Willian (Chelsea), Fernandinho (Man City), Paulinho (Barcelona), Casemiro (Real Madrid), Philippe Coutinho (Barcelona), Renato Augusto (Beijing Guoan), Fred (Shakhtar).

Angrepsspillere: Neymar (PSG), Gabriel Jesus (Man City), Roberto Firmino (Liverpool), Douglas Costa (Juventus), Taison (Shakhtar).

Vurdering av troppen:

Brasil har en mengde med talentfulle fotballspillere det kombinert med – aggressivt og defensivt – er de brasilianske stjernen en av de store favorittene til å vinne VM-gullet til sommeren. De fleste forventer at Brasil vinner gruppe E. Det ser ut til å være en god harmoni, og balanse i laget. Noe som gjør at de ikke er mindre favoritt til å vinne mesterskapet til sommeren. Samtidig har man sett tidligere hvordan de store fotballnasjonen har skuffet, når det gjelder som mest og siden gruppe E også inneholder Serbia, Sveits og Costa Rica, som alle kan bite godt i fra seg, så er det ikke tid til for mange feilskjær for samba-guttene.

Målvaktene:
Det er stor konkurranse om førsteplassen i målet til Brasil, hvor Romas Alisson var den som ble foretrukket i mål gjennom VM-kvalifiseringen. 25-åringen har presset ut den ett år eldre målvakten Ederson, som denne sesongen har stor spilt for Manchester City. Til tross for at Ederson har vært strålende i målet til Premier League-mestrene. Virker det som om Alisson blir foretrukket som førstevalget i VM.

Forsvaret:

Forsvaret til Brasil beskrives som verdensklasse, det ga dem klar beskjed i løpet av VM-kvalifiseringen. På venstreback blir nok Marcelo å se, men om han skulle bli skadet er nok Filipe Luis den andre alternativet. Høyrebacken er det mer usikkerhet rundt, siden Dani Alves ikke blir å finne i VM.

Men mest sannsynlig blir nok Danilo Luiz da Silva å bekle.
På midtstopper-plassene kan Tite velge mellom Miranda, Thiago Silva, Maquinhos og Pedro Geromel. Felles for de tre førstnevnte er at de er ekstremt sterke spillere. Men tror nok rutinerte Thiago Silva og Maquinhos blir valgt som stopperdou.

Midtbanen:

Det brasilianske fotballlandslaget har tidligere manglet spillere som kan opprettholde balansen i laget. Det ser nå ut til at Tite har funnet mannen, som kan styre balansen i laget. Og han heter Casemiro. Real Madrid-spilleren har imponert voldsomt de siste sesongen, og han kan bli en «viktig-spiller» for Brasil på veien mot en VM-finale.

På den sentrale midtbanen skal Fernandinho og Paulinho kriger om spilletid. Begge har vært bra på landslaget, noe som gir Tite mange muligheter. Fremover på banen kan de bruke både Firmino som også kan brukes som spiss. Coutinho og Willian må stå for  kreativiteten, som fører til sjanser.

Angrepet:
Som nevnt i forrige avsnitt, kan Firmino brukes som både midtbane og spiss. Neymar, som er Brasils ubestridte stjerne, må selvsagt også nevnes, selv om han er langt fra en midtspiss. Neymar kommer til å være en avgjørende spiller for Brasils offensive spill – uansett om han blir plassert på kanten eller i midten.

Hold øye med: Neymar

Alle motstandere vil holdet ett ekstra øyet med Neymar, som kan avgjøre en kamp på egen hånd. PSG-stjernen som hadde en stor drøm om å vinne VM på hjemmebane i 2014. Nå får Neymar en ny sjanse, og det er langt fra utenkelig at verdendyreste fotballspiller, kan føre Brasil helt til topps i Russland.

Vurdering av gruppen:

Det er ingentvil om at Brasil er den største favoritten til å vinne gruppe E. Brasil er i gruppe med Serbia, Sveits og Costa Rica. Det er forventet at det blir en kamp mellom Sveits og Serbia om andreplassen i gruppen. Om Brasil er på sitt beste så vinner dem gruppen enkelt. Men både Sveits og Serbia er to robuste lag, og vil nok gi juling til stjernegalleriet til Brasil. Costa Rica som overrasket alle med å gå helt til en kvartfinale i VM for fire årsiden, kan neppe gå like langt dette året.

Tipset:
1. Brasil
2. Sveits
3.Serbia
4. Costa Rica

Hvorfor vi tror gruppen ender slik:

Brasil er store favoritter til gullet i Russland, de har en rekke stjernespillere i laget. Flest parten av de spiller i de store ligaene, og de beste klubbene i sine respektive klubb. Brasil er et av de mest vinnende lagene i fotballsammenheng. Virker solid både bakover og fremover i banen. Sveits blir nummer to i gruppen, det er fordi dem har et rutinert lag, med enkelt spillere som kan avgjøre kampene. Det at dem også bare tapte en kamp i kvalifiseringen, gjør at de bør klare å ta seg videre.

Serbia har et robust lag, men blir for lite kreativitet i laget fremover på banen, masse talent i flere av de unge spillerne. Costa Rica imponerte stort forrige VM, men det blir tøffere denne gangen og ta seg videre fra gruppespillet. Selv om dem har en meget god målvakt i Keylor Navas,så holder det ikke bare med en god målvakt.

Costa Rica

Costa Rica imponerte alle under VM i Brasil for fire år siden. Var det et blaff eller vil Mellom-Amerikanerne blomstre også i dette mesterskapet. Fotballnasjonen Costa Rica ligger på en 25 plass på FIFA-rangeringen. Deres høyeste rangering var en 13 plass i 2015, etter VM i Brasil hvor dem tok seg til en kvartfinale. Landet har vært i fem VM-sluttspill.

Fakta:

Fullt navn: Costa Rica
Hovedstad: San Jose
Nasjonal Arena: Estadio Nacional (35,175 tilskuere)
Befolkning: 4.857,274
Kallenavn på landslaget: La Sele (Valgt) La Muerte (Død), La Tricolor (De tre farger)
FIFA-Rankingen: 25 plass, februar 2018
Flest landskamper: Walter Centeno (137 kamper)
Flest Mål: Rolando Fonseca (47 mål)

Gruppe E:
Brasil
Sveits
Serbia
Costa Rica

Kampene til Costa Rica i gruppespillet:

Costa Rica – Serbia 17. juni, klokken 14:00 på Samara – Samara Arena (TV2)
Brasil – Costa Rica 22. juni, klokken 14:00 på Saint Petersburg-Krestkovsky Stadium (NRK1)
Sveits – Costa Rica 27. juni, klokken 20:00 på Nizhny Novgorod-Nizhny N. Stadium (TV2 Sportskanalen)

Veien til VM i Russland

Costa Rica med beliggenheten i Mellom-Amerika, hvor dem grenser til til Nicaragua i nord og Panama i sør. Øst for landet ligger Det karibiske hav, og i vest ligger Stillehavet. Laget kvalifiserte seg til VM i Russland for Nord- og Mellom-Amerika (CONCACAF).

Laget var blant de beste, av samtlige 35 nasjoner, og slapp naturligvis unna de tre første kvalifiseringsrundene. Det gjorde at Costa Rica og de fem beste  lagene ble plassert i tre forskjellige gruppene med de sekslagene fra de tre kvalikrundene. I gruppene fikk Costa Rica selskap av Panama, Haiti og Jamaica. Her var det de to beste som gikk videre til femte og siste kvalifiseringsrunden. Både Costa Rica og Panama tok seg enkelt videre fra gruppen.

I den siste runden var de to beste lagene fra hver av gruppene i den fjerde runde. Her var lagene Costa Rica, Mexico, Panama, Honduras, USA og Trinidad & Tobago. Saken var ganske enkelt, hvor de tre beste gikk videre til VM. Costa Rica ble nummer to til slutt, og sikret med det seg VM-sluttspill.

Troppen:

Keepere: Keylor Navas (Real Madrid), Patrick Pemberton (LDA), Leonel Moreira (Herediano)

Forsvarsspillere: Cristian Gamboa (Celtic), Ian Smith (Norrköping), Ronald Matarrita (NYCFC), Bryan Oviedo (Sunderland), Oscar Duarte (Espanyol), Giancarlo Gonzalez (Bologna), Francisco Calvo (Minnesota United), Kendall Waston (Vancouver Whitecaps), Johnny Acosta (Aguilas Dorados)

Midtbanesspillere: David Guzman (Portland Timbers), Yeltsin Tejeda (Lausanne), Celso Borges (Deportivo La Coruna), Randall Azofeifa (Herediano), Rodney Wallace (NYCFC), Bryan Ruiz (Sporting Lisboa), Daniel Colindres (Saprissa), Christian Bolanos (Saprissa)

Angrepsspillere: Johan Venegas (Saprissa), Joel Campbell (Real Betis), Marco Urena (LAFC)

Vurdering av troppen:

Costa Rica vil nok prøve å gjenoppleve suksessen som dem klarte  sist VM, for fire år siden i Brasil. Når laget nådde en kvartfinaleplass. Det har vært en høy omsetning i troppen siden forrige VM, og det forventes derfor at troppen er noe mer sammenhengende denne gangen. Det er imidlertid noen profiler som vises i øynene.

Målvakten:

Her finner vi lagets største stjerne i form av Real Madrid keeperen Keylor Navas. En av verdens beste målvakter, som også spiller en stor rolle i Costa Rica på slutten av sesongen. Med Navas i mål, har Costa Ricaerne en god mulighet til å ta seg videre.

Forsvaret:

Christian Gamboa og Bryan Oviedo er dyktige backer som også vil få sentrale roller i Costa Ricas offensive spill. Midtstopperne består vanligvis av tre spillere, og Club Brügges Oscar Duarte er en nøkkel spiller.

Midtbanen:

Midtbanen består av to nøkkelpersoner og to teknisk sterke kanter. Sentralt Deportivo Celso Borges en profil, og på kantene spiller den tidligere Superliga profil Christian Bolaños og lagets største offensiv profil Bryan Ruiz.

Angrepet:

Costa Rica spiller med en single striker og det viste seg å være lagets akilleshæl. I kvalifikasjonen har de ofte brukt Johan Venegas eller den tidligere Brøndby og FC Midtjylland floppen Marcos Ureña. Betis ‘Joel Campbell er også et alternativ.

Hold et øye med Bryan Ruiz

Den meget tekniske og kunnskapsrike venstrekanten er valgt som den største profilen, foran Keylor Navas. Det er for de han er ute spiller. Bryan Ruiz er den som må skape ting offensive for Costa Rica. Og han har også ferdighetene.

Det har ikke vært hans feil at Costa Rica ikke har scoret så mange mål som de hadde håpet gjennom VM-kvalifiseringen. Kantspilleren som tidligere har vært i Premier League og nederlandsk toppfotball, kan få en svært viktig rolle under VM i Russland, når han skal forsøke å skape sjansene for lagets angripere.

Vurdering av gruppen:

Costa Rica har havnet i gruppe med Brasil, Sveits og Serbia. Et Brasil ledet av superstjernen Neymar, er en av de store favorittene til å vinne hele mesterskapet. Sør-Amerikanerne cruiset gjennom kvalifiseringen og var den første nasjonen som kvalifiserte seg. Sveits og Serbia er fysisk robuste og har et solid mannskap.

Men begge mangler de store offensive stjernene. Et meget rutinert Costa Rica sjokkerte mange i VM i Brasil og dersom Keylor Navas igjen kan stenge målet, så kan dem nok engang overraske.

Tipset:

1. Brasil
2. Sveits
3.Serbia
4. Costa Rica

Hvorfor vi tror gruppen ender slik:

Brasil er store favoritter til gullet i Russland, de har en rekke stjernespillere i laget. Flest parten av de spiller i de store ligaene, og de beste klubbene i sine respektive klubb. Brasil er et av de mest vinnende lagene i fotballsammenheng.

Virker solid både bakover og fremover i banen. Sveits blir nummer to i gruppen, det er fordi dem har et rutinert lag, med enkelt spillere som kan avgjøre kampene. Det at dem også bare tapte en kamp i kvalifiseringen, gjør at de bør klare å ta seg videre.
Serbia har et robust lag, men blir for lite kreativiteten i laget fremover på banen, masse talent i flere av de unge spillerne.

Costa Rica imponerte stort forrige VM, men det blir tøffere denne gangen og ta seg videre fra gruppespillet. Selv om dem har en meget god målvakt i Keylor Navas, så holder det ikke bare med en god målvakt.

Serbia

Serbia som tidligere var Jugoslavia heltfrem til februar 2003. Etter det ble det Serbia og Montenegro frem til frem til juni 2006. Montenegro ble et eget fotballag omtrent på samme tid som Montenegro ble en egen stat. Lagets kaptein er Romas Aleksander Kolarov. Serbia er som Sveits ett hardtarbeidende lag.

Som de fleste landslagene i Balkan området er dem utrolig gode på ballsport. Serbia var ikke å se I sist VM for fire år siden. Men i år er dem tilbake blant de 32-lagene som skal spille om VM-gullet, selv om ingen tror at laget går hele veien.

Laget fra Balkan kommer til å kjempe innbitt mot Sveits om hvem som tar andreplassen i gruppe E. Serbia ligger i skrivende stund på en 37.plass på FIFA-rankingen.

Fakta:

 

Fullt navn: Serbia
Hovedstad: Beograd
Nasjonal Arena: Rajko Mitic Stadium (55,538 tilskuere)
Befolkning: 7.058.322
Kallenavnet på landslaget: The Eagles (ørn)
FIFA-Rankingen: 34 plass, februar 2018
Flest landskamper: Dejan Stankovic (103)
Flest Mål: Stjepan Bobek (38)

Gruppe E:

Brasil
Sveits
Serbia
Costa Rica

Kampene til Serbia i gruppespillet:

Costa Rica – Serbia 17. juni, klokken 14:00 på Samara – Samara Arena (TV2)
Serbia – Sveits 22. juni, klokken 20:00 på Kaliningrad – Kaliningrad Stadium (TV2)
Serbia – Brasil 27. juni, klokken 20:00 på Moskva – Spartak Stadium (TV2)

Veien til VM i Russland:

I kvalifiseringen til VM 2018 kom Serbia på førsteplass i sin gruppe, men det skal sies at gruppen nok var en av de enkleste i kvalifiseringen. Lagene Serbia spilte mot var Irland, Wales, Østerrike, Georgia og Moldova. På de ti kampene i kvalifiseringen ble det seks seire, tre uavgjort og ett tap. Til tross for seier i kvalifiseringsgruppen hadde laget et stort problem med å få ballen i motstanderens nett.

Laget scoret kun tjue mål til tross for svak motstand, og toppscoreren for Serbia var Aleksandar Mitrovic som scoret seks mål på ni kamper. Det er gode tall, men i VM vil Newcastle-spissen møte forsvarsspillere av et langt bedre kaliber. Han vil nok være langt i fra en kandidat til å bli VMs-toppscorer.

Treneren:

Mladen Krstajic har vært landslagssjef for Serbia siden sommeren 2016. Som ung var han en av de beste spillerne hos NK Čelik, før veien senere gikk til Kikinda i 1992. Han har også spilt i Bundesliga, for både Werder Bremen og Schalke 04. Nå skal han ledet Serbia i sitt først mesterskap til sommeren i Russland.

Vurdring av troppen:

Serbia har en masse talentfulle fotballspillere i laget. Som vil forsøke sikre det  nye landet litt suksess i VM. Men de største problemene  for serberne de siste årene, har vært at de ikke har vært i stand til å gjøre de store profilene funksjonelle som en enhet for landslaget. Kampene har vært for ustabilt i de siste årene. Men under kvalifiseringen til VM i 2018. syntes det at de mange talentfulle spillerne begynte å få det til å fungere langt bedre. Serber håper selvfølgelig at de gode bevegelsene kan tas til Russland.

Målvaktene:

Det klare førstevalget i det serbiske målet er den rutinerte målvakten Vladimir Stojkovic fra Partizan. Den 34 år gamle målvakten, har vært strålende i sine klubber, og har vært kanll god på det serbiske landslaget.

Forsvar:

Her finner vi kanskje to av Serbias størstestjerner. Den første er tidligere Chelsea-spiller Branislav Ivanovic som både kan bruke som back og midtstopper, og Romas hardtskytende venstrebacken Aleksandar Kolarov. Disse to erfarne herrene, sammen med den solide midtstopperen Nikola Maksimovic, for tiden utleid fra Napoli til Spartak Moskva, prøver å holde motstandere fra tønna.

Midtbanen:

På midtbanen finner vi – som i forsvaret – mye kvalitet. Nemanja Matic er lagets største profil, og han er den som holder balansen. Videre er det også verdt å holde et øye med den talentfulle Lazio-spilleren Sergej Milinkovic-Savic, som var en av de viktigste grunnene til at Serbia vant U20-VM i 2015. Fremover på banen, finner vi Adem Ljajic fra Torino og Dusan Tadic fra Southampton vil forsøke å gjøre sjanser samtidig som de målretter seg selv.

Angrep:

Aleksandar Mitrovic ble utrått som et gigantisk talent da han i ung alder brøt gjennom på belgiske Anderlecht. Siden da har karrieren gått litt i hendene på den nå 23-årige angriperen. Likevel Mitrovic, som for tiden er utleid fra Newcastle til Fulham, det første valget i angrep med Serbia – og han vil trolig være VM.

VM troppen:

Målvakter: Vladimir Stojkovic, Predrag Rajkovic, Aleksandar Jovanovic, Marko Dmitrovic

Forsvarsspillere: Aleksandar Kolarov, Antonio Rukavina, Milan Rodic, Branislav Ivanovic, Uros Spajic, Milos Veljkovic, Dusko Tosic, Matija Nastasic, Nikola Milenkovic

Midtbanesspillere: Nemanja Matic, Luka Milivojevic, Marko Grujic, Nemanja Maksimovic, Dusan Tadic, Andrija Zivkovic, Mijat Gacinovic, Filip Kostic, Nemanja Radonjic, Sergej Milinkovic-Savic, Adem Ljajic

Angrepsspillere: Aleksandar Mitrovic, Aleksandar Prijovic, Luka Jovic

Hold et øye med Nemanja Matic

Selv om han nærmer seg 30 år, har fortsatt Nemanja en masse gode år igjen av fotballkarrieren sin. Den nåværende Manchester United-profilen har sin plass på det serbiske landslaget sentralt på midtbanen, , hvor han opptrer som en ryddig – men samtidig er han også en farlig trussel for motstanderne med hans fantastiske skudd utenfor sekstenmesteren.

Matic kom som et ungt stortalent til Chelsea, hvor han fikk to kamper for klubben, før turen gikk videre til Benfica. Der fikk han sitt store gjennombrudd, og ble hentet tilbake til Chelsea. Før turen gikk til Manchester United. Nå skal han prøve å få laget fra Balkan videre fra gruppespillet i VM.

Vurdering av gruppen:

Serbia har havnet i gruppe med Brasil, Costa Rica og Sveits. Laget er i lag med Sveits om andreplassen i gruppe E. Bak et Brasil som blir ledet av superstjernen Neymar, er en av de store favorittene til å vinne hele mesterskapet. Sør-Amerikanerne cruiset gjennom kvalifiseringen og var den første nasjonen som kvalifiserte seg.

Sveits og Serbia er fysisk robuste og har solide mannskap. Men begge mangler de store offensive stjernene. Et meget rutinert Costa Rica sjokkerte mange i VM i Brasil Det kan bli jevnt bak storfavoritt Brasil, men tror Brasil og Sveits tar seg videre.

Tipset:

1. Brasil
2. Sveits
3.Serbia
4. Costa Rica

Hvorfor vi tror gruppen ender slik:

Brasil er store favoritter til gullet i Russland, de har en rekke stjernespillere i laget. Flest parten av de spiller i de store ligaene, og de beste klubbene i sine respektive klubb. Brasil er et av de mest vinnende lagene i fotballsammenheng. Virker solid både bakover og fremover i banen. Sveits blir nummer to i gruppen, det er fordi dem har et rutinert lag, med enkelt spillere som kan avgjøre kampene.

Det at dem også bare tapte en kamp i kvalifiseringen, gjør at de bør klare å ta seg videre. Serbia har et robust lag, men blir for lite kreativitet i laget fremover på banen, masse talent i flere av de unge spillerne. Costa Rica imponerte stort forrige VM, men det blir tøffere denne gangen og ta seg videre fra gruppespillet. Selv om dem har en meget god målvakt i Keylor Navas,så holder det ikke bare med en god målvakt.

Sveits

Sveits overbevist voldsomt i VM-kvalifiseringen til VM i Russland, hvor dem kun gikk på et tap i løpet av sine kvalifiseringskamper til VM. Laget som går under kallenavnet «Nati,» skal spille sitt 11. VM. Sveits er rangert som nummer åtte på FIFA-Rankingen. Hvor dem er foran lag som Frankrike, Spania og England. Nasjonens beste prestasjon i VM er kvartfinale i årene 1934, 1938 og 1954.

Laget har ikke gått glipp av et VM-sluttspill siden 2002. Til tross for at laget har kontinuitet har ikke Sveits prestert på de tre siste Verdensmesterskapet i fotball. To ganger har laget blitt slått ut i åttendelsfinalene, men sist ble det exit allerede i gruppespillet.

Nasjonens storhetstid var uten tvil rett før og etter andre verdenskrig. Fra og med 1934- 1966 var de i nesten alle sluttspill, utenom ett. I 1934, 1938 og 1954 kom de seg helt til en kvartfinale. I 1954 var det også vertsnasjon. Fra 1966 – 2006 var de kun med i et mesterskap i USA 1994, hvor dem kom seg til en 16-delsfinale, det samme som de også gjorde i 2006 og i Brasil for fire år siden.

Fakta:

Fullt navn: Sveits
Hovedstad: Bern
Nasjonal stadion: Stade de Suisse (32.000 tilskuere)
Befolkning: 8,372 millioner (2016)
Kallenavn på landslaget: Squadra Nazionale
FIFA-Ranking: 8 (januar 2018)
Flest landskamper: Heinz Hermann (117 , kamper)
Flest mål: Alexander Frei (42 mål)

Gruppe E: 
Brasil
Sveits
Costa Rica
Serbia

Kampene til Sveits i gruppespillet:

Brasil – Sveits, 17. juni klokken 20.00 på Rostov Arena i Rostov-on-Don (NRK1)
Serbia – Sveits, 22. juni klokken 20.00 på Kaliningrad stadion i Kaliningrad (TV2)
Sveits – Costa Rica, 27. juni klokken 20.00 på Nizni Novgorod stadion i Nizni Novgorod (TV2 Sportskanalen)

Veien til VM-Sluttspillet i Russland:

Før VM-kvalifiseringen ble Sveits seedet som nummer 18 på FIFA-rankingen, hvor dem fra Europeiskhold ikke var topp seedet, men seedings nivå tre. I VM-kvalifiseringsgruppen havnet de i gruppe med Portugal, Ungarn, Færøyene, Latvia og Andorra.

Sveits fikk en pangstart på veien til et mesterskapet, etter at de slo Portugal 2-0 hjemme på St. Jakobs-Park i Basel. Det visste seg at dem ikke stoppet med det, laget fortsatte i det samme sporet og vant de neste åtte kampene, hvor dem ledet gruppen fra start helt til dem tok turen til Portugal i den siste runde, i det som var en gruppefinale om førsteplassen i gruppen.

Hvor det endte med et 2-0 tap, og siden Ronaldo&co hadde vunnet de første åtte kampene, ble Portugal nummer en på bedre målforskjell. Dermed måtte Sveits ta til takke med to playoff-kamper. Hvor dem trakk Nord-Irland, og etter at de vant 1-0 på bortebane i den første kampen. Var det en nervepirrende returoppgjør som til slutt endte 0-0, og Sveits booket en plass i VM i Russland.

Trener:

Vladimir Petkovic tok over treneransvaret etter Ottmar Hitzfeld i 2014. Det etter han førte Lazio til cuptriumf i Italia. Før det var han trener for de to sveitsiske lagene Sion og Young Boys, men har ikke vært profesjonell trener i mer enn vel 15 år.

VM-troppen:

Keepere: Roman Burki (Borussia Dortmund), Yvon Mvogo (Leipzig), Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach)

Forsvarsspillere: (Borussia Monchengladbach), Michael Lang (Basel), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Jacques-Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodriguez (AC Milan), Fabian Schaer (Deportivo La Coruna)

Midtbanespillere: Valon Behrami (Udinese), Blerim Dzemaili (Bologna), Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt), Remo Freuler (Atalanta), Xherdan Shaqiri (Stoke), Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (Borussia Monchengladbach), Steven Zuber (Hoffenheim)

Angrepspillere: Josip Drmic (Borussia Moenchengladbach), Breel Embolo (Schalke), Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb), Haris Seferovic (Benfica)

Vurdering av troppen:

Sveits er stadig enn gjenganger i mesterskapsammenheng, men i år er det flere som stiller store spørsmål rundt laget og deres kvaliteter. Det skyldes hovedsakelig at laget ikke har en motorisk målscorer i troppen. Resten av troppen til sveitserne har kvaliteter til å nå en åttendelsfinale.

Målvaktene:
Med seg til VM i Russland har dem to solide målvakter i form av Yann Sommer og Roman Bürki. Yann Sommer er den som virker å være førstemålvakten til Sveits i VM. Sommer slapp bare inn syv mål på de tolv kvalifiseringskampene, og med den meget rutinerte 29-åringen bak forsvaret til Sveitserne bør ikke det bli noe å være nervøs for.

Forsvar:

Sveits har en del solide forsvarsspillere Fabian Schär ser ut som et trygt kort, mens Johan Djourou, som ofte har blitt kritisert for sitt forsvar i de siste årene. Her kan også fremtidsrettede Manuel Akanji, som gikk fra Basel i hjemlandet til Dortmund i januar. På backplassene er det enda bedre kvalitet, når dødballeksperten Ricardo Rodríguez AC Milan og Juventus ‘Stephan Lichtsteiner blir å ta de to plassene. Begge har mye kvalitet i seg.

Midtbanen:
Arsenals Granit Zhaka er midtpunktet på det sveitsiske midtbanen. Problemet er ofte at Xhaka drar på seg gule og røde kort. Noe som kan koste laget dyrt under VM. I den offensivedelen blir Xherdan Shaqiri en viktig brikke. Den 26 år gamle Stoke-spilleren er giftig når han går inn i banen fra sin høyre side, og på landslaget er han ofte garantisten for mål.

Angrepet:

Som nevnt tidligere er det i angrepet at Sveits har de største utfordringene. Første valget er Benfica’s Haris Seferovic, mens Admir Mehmedi, Bree Embolo og Eren Derdiyok også har blitt forsøkt.

Hold øye med: Xherdan Shaqiri

Sveits største stjerne er utvilsomt Xherdan Shaqiri. Etter en fantastisk start på sin karriere i Basel, gikk turen til mektige Bayern München. Her mislyktes Shaqirs, som i stedet gikk videre til Inter, hvor det også ble dårlig med suksess.

Bare 15 kamper fikk han for Inter før han byttet til Premier League og til Stoke.
Og her ser det ut til at den nå 26-årige tekniker nå har funnet lykke. På landslaget spiller Shaqiri ofte godt, og på VM i Russland er han også nøkkelen til suksess for det sveitsiske mannskapet.

Vurdering av gruppen

Sveits har havnet i gruppe med Brasil, Costa Rica og Serbia. Et Brasil ledet av superstjernen Neymar, er en av de store favorittene til å vinne hele mesterskapet. Sør-Amerikanerne cruiset gjennom kvalifiseringen og var den første nasjonen som kvalifiserte seg. Sveits og Serbia er fysisk robuste og har et solid mannskap. Men begge mangler de store offensive stjernene. Et meget rutinert Costa Rica sjokkerte mange i VM i Brasil Det kan bli jevnt bak storfavoritt Brasil, men tror Brasil og Sveits tar seg videre.

Tipset:

1. Brasil
2. Sveits
3.Serbia
4. Costa Rica

Hvorfor vi tror gruppen ender slik:

Brasil er store favoritter til gullet i Russland, de har en rekke stjernespillere i laget. Flest parten av de spiller i de store ligaene, og de beste klubbene i sine respektive klubb. Brasil er et av de mest vinnende lagene i fotballsammenheng.

Virker solid både bakover og fremover i banen. Sveits blir nummer to i gruppen, det er fordi dem har et rutinert lag, med enkelt spillere som kan avgjøre kampene. Det at dem også bare tapte en kamp i kvalifiseringen, gjør at de bør klare å ta seg videre.

Serbia har et robust lag, men blir for lite kreativiteten i laget fremover på banen, masse talent i flere av de unge spillerne. Costa Rica imponerte stort forrige VM, men det blir tøffere denne gangen og ta seg videre fra gruppespillet. Selv om dem har en meget god målvakt i Keylor Navas,så holder det ikke bare med en god målvakt.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -