Heteslag, solstikk og en dirigerende massør: VM-historiens mest målrike kamp

299

Wankdorf-Stadion i Bern i 1954. Bilde: Werner Friedli, Wikimedia.

Da Østerrike møtte på vertsnasjonen Sveits i kvartfinalen i VM 1954, var temperaturene usedvanlig høye. Dette resulterte i både et uvanlig kampforløp og et uvanlig sluttresultat.

I VM 1954 avgjorde ikke målforskjellen, men kun poengene plasseringene i gruppene. Ved likt poengtall måtte lagene spille en kamp mot hverandre for å avgjøre plasseringene i gruppa. Sveits måtte kjempe om plassen i kvartfinalen mot Italia og vant 4-1. Østerrike vant sin gruppe, og var derfor favoritter.

26. juni, dagen da kampen ble spilt, ble en varm dag i Lausanne. Temperaturen lå på 40 grader i skyggen. 32 000 tilskuere trosset heten og møtte opp på Stade Olympique de la Pontaise.

- Annonse -

Keeper fikk solstikk – massøren tok ansvar

Østerrikes sisteskanse Kurt Schmied ble temperaturenes første offer på banen. Keeperen fikk solstikk og sjanglet mellom stengene. På denne tiden var det ikke lov å bytte inn spillere, og Schmied måtte derfor bli på banen. Sveits utnyttet at keeperen ikke var ved sine fulle fem, og ledet 3-0 etter halvspilt førsteomgang.

Da tok østerrikerne grep. Massøren Josef Ulrich stilte seg bak Schmieds mål og prøvde å dirigere keeperen. Samtidig brukte han svamp og vann til å kjøle ned Schmied.

Til tross for en nesten helt fraværende keeper, tok Østerrike styring og snudde 0-3 til 5-3 i løpet av ti minutter. Da førsteomgangen var over, var stillingen 5-4.

Straffebom og kollaps på banen

Østerrike økte ledelsen til 6-4 etter pausen, men Sveits var nære et comeback. Først scoret vertsnasjonen 6-5-målet, så fikk Sveits idømt et straffespark. Til tross for en østerriksk keeper som knapt klarte å orientere seg, klarte Robert Körner å bomme fra elleve meter.

Da sveitsiske Roger Bocquet kollapset på banen, var den sveitsiske jakten på utligningen stoppet. Bocquet spilte VM med en hjernetumor, som fikk ham til å kollapse i heten. Han ble senere operert, tumoren ble fjernet og Bocquet levde fram til 1994.

Et kvarter før slutt scoret Erich Probat kampens tolvte og siste mål, og sikret Østerrike 7-5-seieren. Keeperen Kurt Schmied fikk heltestatus i Østerrike, uten å kunne huske noe fra kampen.

VM-bronse

Kampen kostet imidlertid krefter, og da Østerrike møtte Tyskland i semifinalen, tapte laget hele 1-6 mot de senere verdensmestre. Østerrike nådde tredjeplassen etter en 3-1-seier mot Uruguay – landets beste resultat i et VM noensinne.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -