Kjetil Zachariassen – Norsk Elitetrener på Elfenbenskysten

1109

Kjetil Zachariassen er en Norsk trener fra Østfold.

Han reiste til Elfenbenskysten i 2007 for å finne talenter. Nå har han bosatt seg i det fransktalende landet, på Afrikas vestkyst, med sterke spor etter kolonitiden.

Kjetil Zachariassen før kamp.

Du kom / reiste til Elfenbenskysten i 2007? Hvordan ble ditt første møte med Afrikansk fotball?

Første gang her nede var i november 2007 sammen med FFK og et par til. Husker vi fikk bakoversveis alle sammen. Først så vi en U10 kamp hvor det individuelle nivået var noe vi ikke hadde sett før. Laget varmet opp med å stå i en ring hvor de holdt ballen i lufta i mange minutter. Fascinerende. Det bugnet av talenter opptil 17 års alder slik vi oppfattet det.»

«Vi bestemte oss med en gang for å etablere et fotballakademi.”

- Annonse -

Hva var grunnen til at du reiste til Elfenbenskysten?

“Jeg dro ned for finne talenter. Jobbet den gang for Portsmouth FC under Harry Redknap sammen med Neil Masters. Men dette er jo en reise som kun egner seg for spesielt interesserte, såpass ærlig bør’n væra. Store kontraster til hverdagslivet hjemme i trygge Norge.”

“Elfenbenskysten har lange tradisjoner med å utvikle internasjonale fotballspillere, noe som nok henger sammen med historien i landet. Deler av Elfenbenskysten har gjennom årene vært en metropol med bla vest Afrikas største havn. Verdens ledende innen cacao produksjon bla, som dro til seg afrikanere fra nær og fjern, på utkikk etter arbeid. Arbeidet var stort sett av fysisk art, så innflytterne som kom var fysisk robuste.»

«I tillegg er det over 100 000 franskmenn som bor her, eller har sine slektninger her, etter kolonitiden. Denne miksen av ulike etniske grupperinger har produsert hva vi ser i dag. Typer som Drogba og Toure brødrene mfl. “

Du har funnet og jobbet med mange talenter. Flere av dem har fått vist seg frem i Eliteserien, men også i Serie A. Kan du fortelle litt om spillerne du har jobbet med?

“Etter oppstarten av akademiet så vi raskt at spillerne responderte godt på vår europeiske trenings tilnærming. I 2011 tok vi med hele akademiet til Jet Cup på Hamar. Frank Boli, Luc Kassi, Mande Sayouba mfl gikk til Stabæk rett etter turneringen. Karamoko Daouda Bamba er et annet talent som i dag preger Eliteserien. Coulibaly Fossini, ‘Crespo’ Evrard, Jean-Eudes Aholou i Monaco mfl.»

 

«Etterhvert så vi behovet for å gi akademispillerne en bedre kamparena, og i 2009 tok jeg over som hovedtrener i Stella Club, som da spilte på øverste nivå i landet (League 1). Det var da jeg oppdaget en liten krabat som tilfeldigvis trente med oss for anledningen. En som ingen ønsket seg på A-laget. Han het Franck Yannick Kessie

«I 2013 var vi i Mali og spilte Afrikamesterskapet med Stella. Franck Kessié var en ung spiller på det laget, kun 16 år da. Han viste seg tilliten verdig og ble man of the match. Videre spilte han seg inn på U-landslagene, men her som midtstopper, noe som forarget meg. Det ble så hett at U17 landslagstrener Camara (nå A-landslagstrener) måtte møte daværende A-landslagstrener Lamouchi for å oppklare dette, siden de ikke likte at Kessie spilte midtbane for meg i Stella, da Camara mente at han var midtstopper. Lamouchi hørte på mine argumenter, og tok han opp på A-landslaget som midtbanespiller. I dag spiller han midtbane i AC Milan.

Du har en god merittliste på Elfenbenskysten. 5 ganger trener i Afrikamesterskap og 2 nasjonale Cupfinaler. Foot National kaller deg “Magikernes magiker.” Har du noen spennende historier?”

“Spilte Afrikacup i Niger. Det var som å være på månen! Midt i Sahara ørkenen. Opp mot 50 grader. Vi hadde vunnet 3-0 hjemme og skulle fortsette oppturen på bortebane, men det var så varmt at skoene til spillerne smelta og ble rett og slett ødelagt under kampen. Vi klarer 0-0 og kom oss hjem i en fei.»

På Elfenbenskysten går temperaturen sjelden over 30 grader.

«Har utallige historier å fortelle men det får bli en annen gang.»

Noe kan du vel fortelle?

«Har spilt på baner man ikke trodde det kunne gå an å spille fotball på. Spist mat som jeg ikke turte spørre hva var. Bare hvordan banene vannes er et fantastisk skue.»

   

«Spillermøter på hotellrom når motstander ikke vil gi oss møterom. Tukla med bussen vår så vi ikke skulle rekke kampen.»

«5 i start 11’eren + meg fikk ikke innreisevisum til CAF (Afrikamesterskapet) kamp i Nigeria. Så klubb direktøren satt på benken.»

«Noe som er litt skøy er at ifølge forbundet her er jeg eneste nord europeer som har tatt høyeste utdanning, A-lisens i landet.”

Hvordan er det å bo på Elfenbenskysten?

“Det er et samfunn hvor kolonistene har satt dype spor i befolkningen. Det er mange vonde minner fra den tiden, noe som viser seg i befolkningen i dag, gjennom stadige borgerkriger, og intern uro. Opplevde borgerkrigen her i 2011. Grusomme scener utspant seg.»

«Opplevelsene har vært enorme og utfordrende, og satt spor i meg også. Har sett og opplevd ytterpunktene i et samfunn som ikke opererer etter samme logikk som oss i vest.”

«Men sosialt er de svært oppegående og omgjengelige. Tør å påstå at her er de bedre enn oss nordmenn.”

Har du hatt noen kontakt med fotball-Norge?

«Er stadig i kontakt med miljøet hjemme være seg de trenger en spiller, eller gjennom jobben min som Trenerveileder i Oslo fotballkrets, de gangene jeg er hjemme.»

«Erland Johnsen og Hallvar Thoresen har jobbet sammen med meg i Abidjan. Det var artig!”

Det har også vært en stor personlig tragedie for deg.

Min sønn Jonas 14 dør etter å ha blitt påkjørt av en biltransport på vei hjem fra trening.»

«Dette var en utenom kroppen opplevelse med negativt fortrinn. Det verste med det hele var at alle flyene var fulle slik at jeg ikke kommer meg hjem. Måtte vente 2 dager på hotellrommet i påvente av ledig flysete. Grusomt!”

I år har du vært trener for WAC. Hva er dine planer fremover?

Nå har jeg søkt om å få trene landslag, noe jeg aldri tidligere har gjort. Håper det lar seg gjøre. Har sendt ut CV mm til ulike forbund i afrikanske land med håp om napp.»

«I mellomtiden går dagene med til scouting på oppdrag fra Norge. Jobber også med å få utbetalt utestående lønn hos klubbene jeg har trent. Dette er det største hinderet for at europeiske trenere ikke kommer til Afrika.»

«Klubbene, dommere og forbund er uredelige og tillater korrupsjon i stor grad. De forstår ikke at dette ødelegger idretten og omdømme deres. At ressurspersoner velger andre destinasjoner synes de er helt ok. Dersom de velger bort dette, vil de etterhvert dominere fotballen, det er min påstand.»

«Det er desverre slik sitasjonen er.»

«Men jeg har valgt å bli.»

Fotballnerd.no Takker KZ for et åpenhjertig intervju fra Abidjan på Elfenbenskysten. Vi vil følge opp treneren som med suksess har tatt sine egne valg på et kontinent, hvor de fleste nordmenn har liten erfaring. Kanskje ser vi flere spillere i Norge som har blitt trent, og vurdert av Kjetil Zachariassen. Det hadde kanskje ikke vært dumt.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -