Norge kun med teoretiske muligheter til å nå EM via kvalifiseringen – Må trolig satse på Nations League

100
Alexander Sørloth. Bilde: Jarle Vines, Wikimedia.

(Romania – Norge 1-1) Alexander Sørloth sikret norsk poeng mot Romania. Samtidig tok Sverige poeng mot Spania. Dermed har Norge kun teoretiske muligheter til å nå andreplassen i gruppen.

Mot et dyptliggende romansk lag tok Norge initiativet. Det norske laget hadde ballen mest og styrte spillet på midtbanen.

Norge fikk også kampens første mulighet. Martin Ødegaard skrudde ballen mot nederste hjørne fra sekstenmeter. Ciprian Tatarusanu fikk reddet det plasserte forsøket.

Til tross for delvis gode kombinasjoner på midtbanen, slet Norge med å skape mange gode muligheter. For ofte ble de avgjørende pasningene for upresise, selv om spillet fram til sekstenmeteren var bra.

Fra Romania, derimot, kom det lite. Kun Alexandru Mitrita skapte et par farlige situasjoner. Etter et kvarter bommet han fra skrått hold. På overtid reddet Rune Jarsteins Mitritas forsøk fra utenfor boksen.

Fem minutter etter pausen fikk Romania tildelt straffespark. Etter skulder mot skulder med Sander Berge gikk Nicosur Bancu i bakken. Bobby Madden pekte på krittmerket – en meget tvilsom avgjørelse. Jarstein viste seg imidlertid å være uovervinnelig fra elleve meter og reddet mot George Puskas.

Ti minutter senere kunne hjemmelaget likevel juble. Joshua King møtte ikke Jarsteins kast og Mitrita vant ballen på midten. Mot et passivt norsk forsvar gikk han mot sekstenmeteren og plasserte ballen i nederste hjørne.

Kort tid senere var Romania nære å doble ledelsen. Etter Mitritas hjørnespark headet Florin Andone ballen i tverrliggeren.

For Norge var det kun innbytteren Bjørn Maars Johnsen som kom til en sjanse i denne perioden. Spissen fikk heade upresset på mål etter en corner, men avslutningen gikk rett på keeperen.

På overtid slo en av de andre innbytterne, Alexander Sørloth, til. Etter Mathias Normanns innlegg stanget spissen inn utligningen.

Norges siste sjanse ved King ble reddet av Tatarusanu. Dermed måtte Norge nøye seg med ett poeng, samtidig som Sverige spilte 1-1 mot Spania. Før de siste to kampene ligger Norge (som spiller mot Færøyene og Malta i de siste to rundene) fire poeng bak Sverige (2. plass, Romania og Færøyene) og tre poeng bak Romania (3. plass, Sverige og Spania). Førsteplassen, som Spania innehar, er uoppnåelig for Norge.

Norges beste mulighet til å kvalifisere seg til EM er sluttspill i Nations League. I semifinalen møter Norge etter all sannsynlighet på Serbia. I en eventuell finale spiller Norge mot vinneren av kampen mellom Skottland og mest sannsynligvis Israel/Bulgaria/Romania. Kun vinneren av finalen kvalifiserer seg til EM.