Oppsummering Eliteserien: Brann-krisen fortsetter – Ny Glimt-seier

109
Erik Botheim feirer en scoring tidligere i år. Bilde: Brage Æsøy Titlestad, Fotballnerd.no

Mens Brann tapte sin sjette kamp for sesongen, tok Bodø/Glimt tre nye poeng. På kvelden vant Vålerenga toppkampen i Molde. Slik gikk torsdagens runde i Eliteserien:

Stabæk – Brann 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 Sammy Skytte (21., str.), 2-0 Yaw Amankwah (64.)

Brann kunne ha tatt en tidlig ledelse, men Marcus Sandberg viste seg å være uovervinnelig. Stabæks sisteskanse reddet da Robert Taylor kom alene med ham, og da Taylor fikk prøve seg fra krittmerket etter at Mathias Rasmussen hadde blitt felt av Mats Goberg Solheim. På den andre siden gjorde Sammy Skytte sakene sine bedre. Stabæks midtbanespiller var trygg fra elleve meter etter at Oliver Edvardsen hadde gått i bakken etter en duell med Moonga Simba.

I andreomgangen produserte begge lag meget få målsjanser. Ruben Kristiansen blokkerte sterkt mot Kosuke Kinoshita – men Stabæk doblet ledelsen etter det påfølgende hjørnesparket. Den tidligere Brann-spilleren Yaw Amankwah vant duellen i boksen og stanget Sturla Ottesens innlegg i nettmaskene. Brann kom seg ikke etter 2-0-målet og fikk sitt sjette strake tap, mens Stabæk tok årets første seier.

Bodø/Glimt – Haugesund 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 Erik Botheim (31.), 2-0 Ola Solbakken (90.)

Haugesund åpnet kampen best og skapte noen farligheter, men klarte ikke å overvinne Nikita Haikin. Glimt begynte å produserenoen gode muligheter etter halvspilt omgang, og nok en gang var det Erik Botheim som skulle score for seriemesterne. Etter en høy ballvinning satte spissen Ola Solbakkens innlegg i mål og scoret i sin femte kamp på rad.

Etter pausen ble kampen betraktelig mer sjansefattig. Haugesund skapte lite mot et trygt Glimt-forsvar. Da gjestene ble mer og mer offensive, avgjorde Ola Solbakken kampen. Et herlig angrep med flere pasninger på én berøring ga kantspilleren til slutt åpent mål. Glimt har dermed 13 poeng etter fem kamper, mens Haugesund er Eliteseriens eneste lag uten scoring.

Lillestrøm – Odd 1-0 (1-0)

Mål: 1-0 Thomas Lehne Olsen (36.)

Lillestrøm lagkaptein Thomas Lehne Olsen avgjorde en sjansefattig kamp mot Odd. Les kampreferatet her.

Strømsgodset – Tromsø 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Eric Kitolano (38.), 1-1 Johan Hove (72.)

Erik Kitolano sendte Odd i føringen, før Johan Hove utlignet etter pausen. Les egen artikkel her.

Sandefjord – Rosenborg 1-2 (0-1)

Mål: 0-1 Even Hovland (35.), 1-1 Kristoffer Normann Hansen (51.), 1-2 Guillermo Molins (90.+3)

Begge lag skapte én god målsjanse hver i de første ti minuttene, før kampen gikk inn i en dødperiode. Den ble først avsluttet med Even Hovlands scoring ti minutter før pausen: Midtstopperen stanget Edvard Tagseths innlegg mellom stengene. På overtid måtte André Hansen i aksjon og reddet sterkt mot Erik Brenden.

Fem minutter etter pausen var keeperen sjanseløs. Kristoffer Normann Hansen, som forrige runde hadde scoret fra rundt 40 meter, skrudde ballen herlig i krysset fra 16 meter. Etter utligningen var Sandefjord det beste laget, men på overtid sikret innbytteren Guillermo Molins Rosenborg tre poeng. Et langt innkast stusset Kristoffer Zachariassen videre, og svensken satte ballen i mål fra kort hold.

Sarpsborg – Kristiansund 0-1 (0-0)

Mål: 0-1 Sander Erik Kartum (76.)

Hjemmelaget åpnet kampen klart best og kunne ha tatt ledelsen i løpet av den første halvtimen. Omgangens siste kvarter var jevnt, og mot slutten av omgangen skapte Kristiansund sine første farlige avslutninger. Likevel ble den ingen scoringer i løpet av kampens første 45 minutter.

Unntatt en god overgangsmulighet for Sarpsborg, var det også bortelaget som skapte sjansene etter pausen. Gjestene var det beste laget i andreomgangen og tok en fortjent ledelse et kvarter før slutt: Torgil Gjertsen stusset et innlegg videre til Sander Erik Kartum som satte ballen i nettmaskene. Kristiansund klarte å forsvare ledelsen mot et harmløst Sarpsborg-lag.

Matchvinner Kartum var selvfølgelig en fornøyd mann etter kampen:

– Det er veldig stas å åpne målkontoen i Eliteserien og veldig artig at vi står igjen med tre poeng. Kommer til å huske mitt første Eliteserie-mål en god stund, sier Sander Erik Kartum til Fotballnerd.no

og fortsetter:

– Jeg synes kampen bølger frem og tilbake i første omgang. I andre omgang så står vi høyt på de og har full kontroll. Da er det vi som styrer.

Viking – Mjøndalen 2-1 (0-1)

Mål: 0-1 Benjamin Stokke (43.), 1-1 Harald Tangen (54.), 2-1 Zlatko Tripic (81.)

I en sjansefattig førsteomgang hadde Viking mye ball, men lite kreativitet. Mjøndalen forsvarte seg godt, og så småfarlige ut etter dødballer. Et fint Mjøndalen-angrep rett før pausen resulterte i omgangens eneste scoring. Etter en fin kombinasjon på høyre side slo Sebastian Sebulonsen, spilleren som er på lån fra Viking, ballen foran målet der Benjamin Stokke styret innlegget forbi Iven Austbø.

Drøye ti minutter etter pausen sørget to innbyttere for utligningen. Shayne Pattynama gikk på overlapp og spilte ballen foran mål der Harald Tangen styrte inn hjemmelagets første scoring. I det følgende fikk begge lag én god sjanse hver, før Zlatko Tripic avgjorde kampen ti minutter før slutt. På nytt var Pattynama nest sist på ballen og stanget et innlegg videre til Tripic som plasserte ballen i lengste hjørne.

Benjamin Stokke som scoret Mjøndalens mål synes det er bittert å tape denne kampen:

– I dag føler jeg vi egentlig har kontroll på det de kommer med. Viking skaper ikke fryktelig mye sjanser. Vi tar ledelsen etter gode kombinasjoner på høyresiden. Føler at vi i store deler av kampen ikke slipper de til noen særlige sjanser, før vi gjør en liten glipp, og inviterer de inn i kampen igjen. Det er også en lignende situasjon med litt glipp i markeringen som gir dem en stor sjanse som de utnytter. Bittert å tape alle poengene mot et lag vi tenker at vi ikke er noe dårligere enn. Fortsatt fine ting å ta med seg etter en tøff bortematch, litt mer ro med ball i enkelte situasjoner, og litt tøffere i presset, så er vi der vi skal være, sier Stokke til Fotballnerd.no

Molde – Vålerenga 2-3 (1-1)

Mål: 0-1 Christian Dahle Borchgrevink (2.), 1-1 Kristoffer Haugen (39.), 2-1 Kristoffer Haugen (47.), 2-2 Amor Layouni (63.), 2-3 Aron Dønnum (81.)

Vålerenga tok ledelsen før det var spilt to minutter da Christian Dahle Borchgrevink satte en retur i mål. I det følgende var det høyt tempo på banen, og kampen bølget fram og tilbake. Molde fikk etter hvert bedre kontroll, og kom til en fortjent utligning. Eirik Hestads presise innlegg styrte Kristoffer Haugen i mål.

Samme mann sørget for at Molde fikk en drømmestart i andreomgangen. Drøye to minutter etter pausen stanget Haugen inn en corner fra Magnus Wolff Eikrem og snudde kampen. Gleden ble imidlertid ikke langvarig, og etter en corner for gjestene headet Jonatan Tollås Nation ballen til Amor Layouni som stanget inn utligningen. I det følgende hadde Molde de største sjansene, men Vålerenga scoret det avgjørende målet. Etter et katastrofalt balltap av Stian Gregersen kom Aron Dønnum alene med keeper. Andreas Linde reddet forsøket, men Dønnum scoret på returen.

Tomålsscorer Kristoffer Haugen gir følgende kommentarer til Fotballnerd.no:

– Ganske jevn kamp hvor vi ikke kommer opp på vårt beste. Blir straffet av gode lag når man gjør feil i forsvar, og i egen boks. Vi skal klare å vinne hjemme når vi snur kampen etter å ha kommet under.

– Ekstra kjedelig å tape når du scorer to mål? Kan du huske sist du scoret to mål i en kamp?

– Ja, klart man håper jo det skal være nok når vi klarer å snu kampen. Det ville seg ikke helt i dag. Tror nok ikke jeg har scoret to mål i en seriekamp på senior nivå, avslutter Haugen til Fotballnerd.no