TILBAKEBLIKK: Husker du denne karen?

134

TILBAKEBLIKK: Husker du denne karen?

På denne dagen, 11. November i 1961 spilte Dennis Viollet sin siste kamp for Manchester United. En aldeles målfarlig angrepsspiller som overlevde flystyrten i München i 1958.

Nei, det er egentlig ikke så rart om du ikke husker han. For Viollet hadde sin glanstid i perioden 1953-1962, altså for omlag 60 år siden. Den etterhvert så målfarlige spissen ble født i England, i byen Manchester i 1933. Han skal i ung alder ha imponert den blå delen av byen og bodde i skyggen av Manchester Citys daværende hjemmebane, Maine Road.

Men ryktene skal ha det til at Viollet og hans far skal ha blitt bedt om å komme på prøvespill for de lyseblå. Men etter èn time med venting utenfor treningsanlegget uten at noen tok kontakt, skal de så ha bestemt seg for å dra hjem. Like etterpå fikk Matt Busby og Manchester United opp øynene for den talentfulle unggutten, og Viollet skrev under for de røde i september 1949.

Det faktum at Viollet valgte å skrive under for Manchester United og ikke deres byrivaler, har gjort han til et helt blant den røde fansen. Foto: dennisviolletdocumentary.com
Det faktum at Viollet valgte å skrive under for Manchester United og ikke deres lyseblå byrivaler, har gjort han til et helt blant den røde fansen. Foto: dennisviolletdocumentary.com

Og i sin andre kamp for de rødkledde åpnet han målkontoen foran et håpefullt hjemmepublikum på Old Trafford, da United spilte uavgjort mot West Bromwich (2-2). Viollet skal ha dannet et sterkt spisspar sammen med Tommy Taylor. Begge var de med på å vinne to ligamesterskap og to Charity Shield trofèer som røde djevler. Dette samarbeidet ble desverre brutalt stoppet da Taylor sammen med syv andre medspillere mistet livet i den tragiske flystyrten i München, 6. Februar 1958. Men etter å ha kjempet seg tilbake fra skadene han ble påført under flystyrten scoret Viollet utrolige 32 mål i ligaen i sesongen 1959/60, det betød ny rekord for mest scorede mål i ligaen på én sesong for Manchester United.

Den britiske angrepsspilleren scoret hele 179 mål i sine 293 kamper for Manchester United, noe som putter han på en 5.plass av toppscorere i Manchester United historie. Viollet fikk også to kamper for Englands landslag og fikk en scoring. Mange mente at den engelske spissen hadde fortjent flere landskamper.

Men han spilte altså sin siste kamp for rødtrøyene på denne dagen for 55 år siden i en uavgjortkamp mot Leicester, og selvfølgelig var han en av Uniteds to målscorere. Spissen sies å ha vært svært selvgod, og at dette var grunnen til at hans nye kontrakt med Manchester United strandet. Ferden for den da 28 år gamle Viollet gikk dermed videre til Stoke City, hvor han hjalp “The Potters” og vinne datidens andredivisjon med sine 23 mål på 37 kamper i sin første sesong. Han tilbrakte fem år i Stoke, før han dro til Baltimore Bays. Deretter dro han videre til Witton Albion, før han i 1970 la opp som fotballspiller i Linfield.

Viollet prøvde seg på en managerkarriere etter at han la opp som fotballspiller og gjorde tingene sine nokså bra i den amerikanse ligaen. Desverre gikk han bort bare 65 år etter å ha kjempet i to år mot kreft. Viollett ble i 2010 skrevet inn i Washington D.C. Soccer Hall of Fame, og det finnes en Dennis Viollet cup for college-fotball i USA.

Det er blitt laget en dokumentar om den britiske spissen, og du kan se traileren her.

 

TILBAKEBLIKK er et fast innlegg som vil publiseres hver fredag på fotballnerd.no. Innleggene vil ta for seg tidligere fotballspillere eller hendelser som har funnet sted på den gjeldende datoen, og i all hovedsak ta utgangspunkt i engelsk liga. Dersom du har noen artige fakta for den gjeldende datoen så er du hjertelig velkommen til å dele den med oss i kommentarfeltet nedenfor!

Kommentarer

kommentarer