Kjempen slukt av haien

355
Foto: www.goal.com
Foto: www.goal.com

Da småklubben ydmyket storheten

Kampen mellom Boca Juniors og Aldosivi burde vært en liten affære og lite å bry seg om. Aldosivi, en av bakgårdsklubbene i Buenos Aires, skulle i et hvert fornuftig øye hadde lite å stille opp med mot storklubben Boca Juniors, en av de største klubbene gjennom historien, både nasjonalt og internasjonalt. I den europeiske klubbfotballen kan en lett finne ulikhetene ved en klubb ved å påpeke størrelsen på stadion og så videre.

Dette er sjelden mulig i Argentina, for mesteparten av klubbene i den øverste ligaen har store stadioner med godt over 30 000 seter. Det gjelder også for Aldosivi, som spiller sine kamper på Estadio José María Minella, som har plass til mer enn 35 000 mennesker. Det er mer enn Premier League-klubbene West Bromwich, Stoke, Southampton, Queens Park Rangers, Crystal Palace, Leicester, Hull og Burnley sine stadioner rommer. Ganske imponerende for en klubb som antakeligvis har noe sånt som 1/10 av budsjettet til de nevnte klubbene.

Foto: www.bafilm.com.ar
Estadio Jose Maria Minella.   Foto: www.bafilm.com.ar

Så må det vel kanskje nevnes at Estadio José María Minella er hovedsaklig et stadion med ståtribuner og bare tak på den ene langsiden. Dette er også strukturen på Bocas bratte La Bombonera, som er kjent for et salig leven hver gang Boca spiller. Spesielt i Superclasico-kampene mot River Plate. Med 49 000 ståplasser er det et av de største stadionene i Argentina, men til mange Boca-fans forargelse har rivalen River et enda større stadion. Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, eller bare El Monumental, har nemlig plass til 67 000 mennesker og er i tillegg stadion for landslaget.

- Annonse -

Premier League, Serie A og La Liga, i tillegg til flere andre ligaer, ble ferdigspilt denne helgen og søndag kveld var det tomt både på tv og pc-skjermen. Milan-Torino var det eneste europeiske alternativet til kamp å se i 8-tiden søndag. Bortsett fra spansk andredivisjon da. (Ved senere lesning er det snakk om søndag 24. mai 2015)

Boca Juniors mot Aldosivi seilet opp som et alternativ og enkelte andre enn meg gikk nok også for dette alternativet. Det første man merket seg var hvor stille det var på stadion. Sjelden har vel Boca hatt mindre hjemmefordel enn i denne kampen. Stadion var rett og slett helt tomt, bortsett fra noen journalister og fotografer, og støtteapparatet selvfølgelig.

Foto: www.lacapitalmdp.com
«Haien» er kallenavnet til Aldosivi.      Foto: www.lacapitalmdp.com

Dette har sin grunn. Etter Copa Libertadores-skandalen, eller Superclasico-skandalen kan man vel også si, i rivaloppgjøret mellom Boca og River Plate, der stadion ble evakuert og enkelte fans ble igjen for å skape kvalme og på et eller annet tidspunkt ble noen River-spillere sprayet med pepperspray. Dette har ført til sanksjoner mot Boca som fikk litt mer enn en 1 million kroner i bot og må spille sine neste 4 hjemmekamper (3 igjen) for tomme tribuner. I tillegg får ikke klubben ha med seg noen bortesupportere på de neste 4 bortekampene.

Dermed var det knuskstille på La Bombonera søndag kveld og man kunne nesten høre lyden fra ballen. La Bombonera betyr for øvrig sjokoladeboks på norsk, rent trivielt. Om det hadde vært supportere på La Bombonera hadde det nok fort blitt stille da også. For etter bare 8 minutter scoret Aldosivi ved 34-åringen Matías Lequi, midtstopperen som spilte for Atlético Madrid i 2003/04-sesongen før han startet et omflakkende fotballiv som ser ut til å ha endt i Aldosivi.

Foto: www.colchonero.com
Matias Lequi på toppen av sin karriere.     Foto: www.colchonero.com

Boca var sjokket, men langt i fra paralysert. Sjanse på sjanse kom utover i kampen og keeperen til Aldosivi har aldri hatt en bedre kamp. Selv ikke som barnespiller. Han reddet absolutt alt og det han ikke fikk tak i tok stolpene eller forsvarskollegaene seg av. To ganger traff ballen stolpen og en gang ble den reddet på streken. Aldosivi var uslåelige. Ingenting hjalp for Boca. Dani Osvaldo, italiener-argentineren eller argentiner-italieneren alt ettersom, prøvde brassespark, men keeper reddet.

Flere spektakulære og ordinære forsøk fulgte, men ingenting hjalp. Men etter 31 minutter kom det en gratis sjanse. Etter et innlegg ble det på merkelig vis blåst straffe. Her kom sjansen til Boca for å redusere. Dani Osvaldo gjorde seg klar. Og bommet! Ballen strøk stolpen, noe som i ettertid kan ses på som en metafor for hele kampen. Boca skulle ikke få ballen i mål.

Etter 57 minutter skjedde det noe utrolig. Roger Martínez tok ballen på midten og på beste Messi-vis utfordret han hele forsvaret, som fungerte som statister, før han sendte av gårde en markkryper fra 25 meter. Boca har en av ligaens beste keepere i Agustín Orión, men heller ikke han hadde dagen. Han ble liggende og kråle en god stund, mens Aldosivi-spillerne gikk for å feire.

Foto: www.goal.com
Aldosivi feirer.        Foto: www.goal.com

Ting gikk dårlig for Boca og en som ikke orket mer var Pablo Pérez. Mer eller mindre rett etter avspark sørget han for å bli utvist og dermed fikk han en tidlig dusj. Dermed skulle Boca prøve å score 2 mål med 10 mann. Det viste seg umulig. Aldosivi tok svennebrevet da de på mesterlig vis muret igjen bak og da en Boca-spiller på tåpelig vis tok en touch bort fra en spiller, men inn i egen 16-meter kom innbytter Ángel Vildozo tett oppi, stjal ballen og chippet den over Orión. 89 minutter, ydmykelsen var komplett.

3-0, perfekt taktisk utført og Aldosivi reiste hjem som helter, mens Boca-spillerne forlot klubben som klovner. De hadde prøvd godt, men med hardtarbeidende spillere, en god manager og fru Fortuna på laget sikret Aldosivi en imponerende og litt historisk seier. Mot stjernene Gago, Lodeiro, Osvaldo, Peruzzi, Dani Diaz og Monzón.

Og i London satt kanskje Jose Mourinho å applauderte, mens han kynisk gomlet popkorn.

I bunnen av denne artikkelen finner du målene: http://canchallena.lanacion.com.ar/1795406-boca-aldosivi-fecha-13-primera-division

 

Kilder: 

http://canchallena.lanacion.com.ar/1795406-boca-aldosivi-fecha-13-primera-division

http://www.goal.com/es-ar/match/boca-juniors-vs-aldosivi/1978333

http://es.wikipedia.org/wiki/Club_Atl%C3%A9tico_Aldosivi

http://es.wikipedia.org/wiki/Estadio_Jos%C3%A9_Mar%C3%ADa_Minella

http://en.wikipedia.org/wiki/La_Bombonera

http://en.wikipedia.org/wiki/Estadio_Monumental_Antonio_Vespucio_Liberti

http://www.tv2.no/a/6931979

http://www.espnfc.com/copa-libertadores/story/2450403/boca-juniors-river-plate-called-fans-pepper-spray-players

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -