Premier League-tips: Watford tilbake i det gode selskap

252

Premier League-tips: Watford tilbake i det gode selskap

Watford Football Club

Sist Watford var i den øverste divisjonen i det engelske ligasystemet, var i 2006/2007-sesongen. Da endte det nesten rekorddårlig med intet mer enn fem 3-poengere i løpet av hele sesongen. Nå er de tilbake og det har blitt tydelig i løpet av overgangsvinduet at de satser på en langt sterkere sesong denne gang.

Laget med tilholdssted på gamle, ærverdige Vicarage Road er tilbake i Premier League. Mye rundt og i laget har forandret seg de siste årene, men stadion har vært den samme de siste 93 (!) årene bortsett fra mellom 2002 og 2004. Frem til 2001 hadde Watford bare leid Vicarage Road fra Beskin Brewery, men dette året kjøpte the Hornets rettighetene til stadion. Dette førte til at Watford fikk finansielle problemer og stadion måtte selges igjen allerede året etter. Men i 2004 mobiliserte fansen seg og gjennom innsamlingsaksjonen døpt «Let’s buy back the Vic» ble stadion kjøpt tilbake og laget fra Herfordshire har spilt hjemmekampene sine der siden.

Stemningen rundt klubben er også åpenbart bedre enn på svært lenge, og dette fortjener eierne i Pozzo familien, med Gino og Giampaolo Pozzo i spissen, mye av æren for. De har investert store summer i satsingen sin i Watford og de har arrangert overganger til gode spillere som har styrket stallen betraktelig, fra de andre klubbene de eier; Granada og Udinese. Noen av de viktigste spillerne på Vicarage Road i dag kommer fra lagene eid av Pozzo familien. Eksempler på dette er Matej Vydra, Almen Abdi og Gabriele Angella. Vydra kom permanent nå i sommer, men hadde et svært vellykket opphold på Vicarage Road for to år siden og bidro også med 16 mål i fjorårets opprykkssesong, mens Abdi og Angella spilte henholdsvis 32 og 35 kamper i championsship forrige sesong og var viktige brikker for at opprykket skulle bli et faktum.

- Annonse -

Watford var utrolig nær førsteplassen i Championsship i 2014/2015 sesongen. Eneste som stod i veien var Bournemouth med sine 26 poeng på de siste 10 kampene og en sur uavgjort mot Sheffield Wednesday på Vicarage Road i siste runde. Ett poeng skilte første og andre plass når sesongen skulle oppsummeres. Alt i alt kunne the Yellow Army allikevel feire for en meget solid sesong og opprykk, og at de mistet førsteplassen på målstreken kom nok uansett i skyggen.

 

Vurdering av Watford-stallen

 

Keeper:

Heurelho Gomes havnet rett bak Troy Deeney da supporterne skulle stemme frem årets spiller og det med god grunn. Brasilianeren hadde 15 clean sheets i løpet av de 44 kampene han spilte i championship og er bankers mellom stengene til the Hornets. 34-åringen har god erfaring fra Premier League ettersom han fikk 97 kamper for Tottenham mellom 2008 og 2014.

Samtidig har Watford forsterket i posisjonen med nyinnkjøpte Giedrius Arlauskis som kan bli sårt tiltrengt konkurranse for Gomes. Arlauskis kom fra Steaua Bucuresti og har erfaring fra Champions League både for sistnevnte klubb samt for russiske Rubin Kazan og rumenske Unirea Urziceni. Altså en spiller med erfaring fra høyt nivå, selv om han har hatt tilholdssted i langt svakere ligaer.

Til sist har the Hornets Rene Gilmartin i troppen, men med Arlauskis inn blir antageligvis den langstrakte iren som tredjekeeper å regne. Gilmartin fikk ingen kamper i mål i fjor, hverken i cuper eller liga.

 

Forsvar:

I sommervinduet har Watford hentet inn en hel forsvarsfirer i Jose Holebas fra Roma, Allan Nyom fra Udinese, Sebastian Prödl fra Werder Bremen og Miguel Britos fra Napoli. Forholdsvis store navn, klubbstørrelsen til Watford tatt i betraktning, men det blir spennende å se hvordan Quique Flores komponerer det som antakeligvis blir en forsvarsfirer. I fjor sverget den tidligere manageren Slavisa Jokanovic til en trebackslinje og høye vingbacker, men når Watford nå er som underdog å regne, er det heller tvilsomt at Flores vil benytte seg av denne konstellasjonen. Sannsynligheten er stor for han vil bruke enten fire eller fem forsvarsspillere hver kamp.

Allan Nyom og Jose Holebas er gode, solide backer som absolutt bør inneha høyt nok nivå til spill i Premer League. Miguel Britos er en erfaren stopper som feiret sin 30-årsdag tidligere i juli. Han har spilt i Napoli siden 2011 og kom opp i 66-kamper for Gli Azzuri. Siste nyanskaffelsen, Sebastian Prödl, kom gratis fra Werder Bremen, en klubb han spilte så mange som 149 kamper for. Prödl skal ha blitt tilbudt en ny kontrakt før forrige sesong, men takket nei, og med utgående kontrakt for klubben som han var i helt fra 2008, snappet Watford ham opp vederlagsfritt. Østerrikeren er 28 år og i omtrent optimal alder for en stopper. Til tross for at han slet endel med skader og sykdom siste sesongen i Werder Bremen, var han allikevel en viktig spiller for Die Grün-Weissen og kan vise seg å være en god tilvekst til Flores’ tropp.

Så store utskiftninger i bakre rekker har ofte hatt en tradisjon for å slå feil vei i Premier League og mye avhenger av at de nye spillerne finner sin plass på laget og at back-linjen klarer å bli samspilte. Det er ikke alltid like gunstig med så store utskiftninger når en inntar rollen som «underdog». Samtidig har Watford hatt forholdsvis god dekning i forsvar tidligere og Tommie Hoban, Joel Ekstrand, Gabriele Angella, Juan Carlos Paredes, Craig Cathcart og Daniel Pudi spilte alle godt over 20 kamper hver i ligaen sist sesong, samtidig som ingen kom over 40 kamper. Den typen rotasjon i forsvaret er svært uvanlig for klubber i Championship, men det er helt tydelig at det har vært gunstig for Watford. I tillegg til de nevnte navnene befinner også meksikaneren Miguel Layun (17 seriekamper i fjor) og og det som må nærme seg å bli en klubb legende Lloyd Doley (6 seriekamper i fjor, mellom 20 og 40 kamper for klubben hvert år siden 2004 bortsett fra sist sesong) seg i A-stallen og de har flyttet opp de egenproduserte ungguttene Alfie Young og Mahlondo Martin fra reservelaget. Med andre ord er det en vel stor bredde i de bakre rekker hos the Hornets og det vil være svært overraskende dersom noen ikke forsvinner i løpet av sommerens overgangsvinduet.

 

Midtbane:

Midtbaneleddet til Watford er muligens den mest interessante lagdelen spesielt pågrunn av nyanskaffelsene. Inn har Etienne Capoue fra Tottenham, Valon Behrami fra Hamburg, Steven Berghuis fra AZ Alkmaar og Jose Manuel Jurado fra Spartak Moskva kommet.

Vi nordmenn husker godt Valon Behrami fra kampene mot Sveits i VM-kvalifiseringen før VM i Brasil. Han var rivjernet på midtbanen som hadde den ekstremt kyniske og til tider stygge spillestilen og flere av de norske spillerne ble provosert underveis i de to kampene nettopp av kynismen som Behrami bidro med til det sveitsiske landslaget. Nettopp dette er det han vil tilby midtbanen til Watford og det kan være akkurat det som trengs for at the Hornets skal vinne de viktige «krigekampene» som kommer utover sesongen mot de andre nedrykkskandidatene.

Etienne Capoue er en noe lik spiller som Valon Behrami. Samtidig er han en spiller som har fått prøve seg litt i engelsk fotball og vet i hvertfall litt om hva han går til. Capoue er også en spiller som slet med spilletid i løpet av de to årene han fikk på White Hart Lane, og en revansjesugen og spillesugen franskmann kan være midt i blinken for Watford denne sesongen.

Steven Berghuis kommer fra klubben til vår egen Markus Henriksen, AZ  Alkmaar. Han er en svært driblesterk og rask kantspiller. Det som gjør ham spesielt spennende er at han er en venstrebeint høyrekant. Nettopp dette gjør at han ofte skjærer inn i banen fra høyrekanten hvor han kan enten skyte eller skape rom for sin høyreback. Dette er noe som tilfører laget en ekstra dimensjon.

Jose Manuel Jurado kommer som nevnt fra Spartak Moskva hvor han slet litt forrige sesong, men var svært god sesongen før der igjen. Han er en typisk elegant offensiv midtbane med god teknikk og tidvis strøkne pasninger når han har dagen. Han har dog variert litt for mye i spillet sitt og det er antageligvis årsaken til at han aldri ble satset på i Real Madrid hvor han startet karrieren sin. Den nye kvartetten blir svært spennende å følge, og de vil tilsynelatende heve midtbanen til the Hornets betraktelig.

Forrige sesong var det Almen Abdi, Daniel Tozser og Ikechi Anya som var de viktigste spillerne på midtbanen. Daniel Tozser var bare på lån og gjorde det tidlig klart at han ikke var interessert i å bli i Watford etter sesongen og dro tilbake til Parma så fort sesongen var ferdig. At Parma skulle bli degradert til tredje nivå i Italia på grunn av økonomisk rot hadde nok ikke Tozser regnet med da han dro, og midtbanespilleren er nå kontraktsløs. Almen Abdi og Ikechi Anya kan fort vise seg å bli svært viktige i kommende sesong. Ikechi Anya har fått seg et par kamper for det skotske landslaget hvor han har vist seg tilliten verdig, mens Almen Abdi scoret 9 mål og var en stor bidragsyter til opprykket.

I tillegg har man alternativer som erfarne Ben Watson og Lloyd Dyer samt ungguttene Sean Murray, George Byers, Connor Smith og Josh Doherty. Spesielt de to førstnevnte ungguttene bør en se opp for i Premier League neste sesong.

 

Angrep:

Angrepsrekken er antakeligvis den sterkeste lagdelen til the Hornets. Årets spiller fra i fjor, Troy Deeney, har en rimelig tung bør på skuldrene. Deeney er kaptein med stor «K» og sammen med Odion Ighalo (20 mål) og Matej Vydra (16 mål) stod de sammen bak 57 nettkjenninger i sesongen som var. De må sannsynligvis stå bak en stor andel av målene som kommer fra Watford også i år.

Vydra var i Watford også i 2012/2013 sesongen og endte da opp med 20 mål. Det er dermed tydelig at han kan tilby viktige offensive bidrag i en tøff sesong. Forrige sesong var han også på lån i klubben, denne gang med større konkurranse om spissplassene enn forrige periode og tsjekkeren endte da på 16 mål. Overgangen har i sommer blitt gjort permanent. Han var i West Bromwich Albion i 2013/2014 sesongen, men slet da mer enn hva han gjorde årene før og etter. Vydra endte da opp på stakkarslige 3 mål etter å ha bidratt i 23 kamper, men dette kan ha med at han hadde svake offensive spillere rundt seg. Han er ikke en spiller som skaper mye selv, men mer en rask og smart målsnik med gode avslutningsegenskaper. I tillegg er tsjekkeren bare 23 år gammel og kan vise seg å bli en spiller med stort videresalgspotensiale dersom han får vist seg frem i Premier League.

For flere nordmenn er navnet Odion Ighalo kjent. Nigerianeren spilte nemlig 2 år i «skandaleklubben» Lyn fra 2007 til 2008. Brann viste interesse for spissen i 2008 og la inn et bud på hele 12 millioner med tillegg som kunne føre til at summen kunne gå opp til 15 millioner kroner, men det hele endte med at Bergensklubben meldte Lyn til NFF for urettferdige forhandlinger. Deretter ble han solgt Udinese og har vært i Pozzo familiens klubber siden. Han har også 3 kamper for det nigerianske landslaget.

Dessuten har Watford Fernando Forestieri (5 mål i championship), Diego Fabbrini samt ungguttene Uche Ikpeazu (på utlån denne sesongen), Alex Jakubiak og Bernard Mensah. Heller tvilsomt at noen av de fem sistnevnte vil kunne hevde seg noe særlig i sesongen 2015/2016, men de har i det minste flere valgmuligheter dersom de tre beste angrepsspillerne skulle enten skuffe eller bli utilgjengelig i en periode.

 

Nøkkelspiller

Troy Deeney:

Troy Deeney er en ekstremt viktig spiller for Watford og er den åpenbare spilleren å trekke frem dersom man snakker om nøkkelspiller i Watford. Han er en effektiv og sterk spiss med gode avslutninger og imponerende fysikk til tross for at han kun strekker seg 181 centimeter over bakken. Disse egenskapene er allikevel ikke hovedårsaken til hans enorme popularitet hos the Yellow Army. Det supporterene setter størst pris på er hans enorme innsatsvilje, disiplin og arbeidsmoral. Troy Deeney framstår som en omtrent optimal førsteforsvarer og tilfører i tillegg sårt tiltrengte lederegenskaper som er grunnen til at Deeney også er mannen med armbindet hos the Hornets. En enormt viktig mann for Watford som også har vært linket til større klubber med god grunn. Det har gått rykter fra troverdige kilder nær klubben om at den engelske spissen ville spilt i Premier League uansett, uavhengig av Watford-opprykk.

Troy Deeney på treningsfeltet
Troy Deeney på treningsfeltet

 

Spiller å se opp for

Steven Berghuis:

Steven Berghuis er vårt tips med tanke på en Watford-spiller å se opp for. Nederlenderen ble for kort tid siden den tiende (!) sommersigneringen til klubben fra Hertfordshire i år. Det er få spillere ellers i Premier League som minner om Steven Berghuis i spillestil. Han vil helt klart kunne bidra med noe ekstra for the Hornets dersom han får tillit av spanske Quique Flores. Han er noe så sjeldent som en venstrebeint høyrekant som både kan skjære inn i banen og skyte samt gå ned til kortlinja og slå innlegg. Svært vanskelig å lese for motstanderens forsvar med gode og smarte bevegelser uten ball og meget god teknikk.

Steven Berghuis fra tiden i FC Twente
Steven Berghuis fra tiden i FC Twente

 

Konklusjon

Vi i fotballnerd.no har valgt å plassere Watford på en sterk 16. plass. Dette kommer av deres solide kjøp, samt deres svært imponerende bredde i stallen totalt sett for nyopprykket lag å være. Fra omtrent 14. plass og ned til 20. plass er det lite som skiller lagene, og the Hornets vil antageligvis kjempe i nedrykksstriden i lengre tid, men i mai vil de være på sikker grunn tror vi.

Vi tror Watford ender på en 16. plass.

 

Intervju med den norske supporterklubben

Watfords norske supporterklubb representert ved Christian Alvik stiller seg bak tipset til fotballnerd.no og har tro på det som eventuelt må kalles en opptur for the Hornets dersom vi treffer på tipset vårt. Det stilles derfor store krav til viktigste spillere.

– Vi mener en 16.plass er en realistisk forventning, dette er også noe jeg personlig har troen på. Det vil hvile et stort ansvar på skuldrene til spesielt Troy Deeney med sine 20+ mål de siste tre sesongene i championship; kan han, sammen med Vydra og Ighalo ta steget opp? Vi har også en sterk midtbane med stor arbeidskapasitet og jeg tror vi får se et veldig aggresivt Watford lag i år.

 

Videre har han også høye forventninger til fotballen som skal spilles, ikke bare til resultatene.

– Jeg forventer et underholdende Watford lag uten respekt for motstanderen og jeg tror vi kan få se mange målrike kamper med Watford i år. Tror også Watford blir årets nøytrale yndling i likhet med Blackpool i 2010 sesongen.

 

Watford har som kjent vært svært aktive på overgangsfronten, og Alvik fornøyd og samtidig svært spent på hvor samspilte laget er ved sesongstart.

– Det er gjort mange og gode signeringer i overgangsvinduet, men spørsmålet er om det blir for mye nytt. Kan Flores få satt laget fram mot sesongstart? Per nå så er lagets svake punkt forsterket og vi mener bredden er god nok.

 

Videre håper Alvik at eierne i Pozzo-familien er tålmodige med den nyansatte manageren og at de er villige til å gi Flores tid.

– Han er en rutinert manager med en god merittliste. Håpet er at han får Watford til å spille feiende flott og underholdende fotball. Går resultatene i mot så spørs det hvor lenge Pozzo familien har tålmodighet. Vi håper de gir han tid. Kampoppsettet ser knalltøft ut, så tålmodighet blir viktig her.

 

(Statistikk og annen informasjon er hentet fra watfordfc.com, watford.no, wikipedia, altomfotball, skysports liste over bekreftede overganger samt litt informasjon rundt skader fra physioroom.com)

1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. ?
8. ?
9. ?
10.?
11. ?
12. ?
13. ?
14. ?
15. ?
16. Watford
17. ?
18. ?
19.
20. Norwich

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -