Premier League-tips: Revansjesugne kanarifugler

306

Premier League-tips: Revansjesugne kanarifugler


Norwich City

 

Sommeren 2013 ble Norwich utropt til vinnere på overgangsmarkedet og mange trodde klubben kunne overraske stort med en god plassering i ligaen. Alle tok feil, men nå er klubben tilbake i det gjeveste selskapet igjen.

 

- Annonse -

Ricky van Wolfswinkel, Leroy Fer, Gary Hooper, Martin Olsson, Nathan Redmond, Javier Garrido og Carlo Nash. Dette var spillerne som gjorde at klubben fikk mye skryt for sitt arbeid på overgangs-markedet sommeren i forkant av 2013/2014-sesongen. Nå, to år senere, ville man blitt ledd av om man for eksempel påsto at en spiss som van Wolfswinkel ville bli en suksess i Premier League og levere 15 mål eller mer. Det var dog ikke bare enkeltspilleren van Wolfswinkel som mislyktes. Det var Norwich som helhet som var den største skuffelsen.

Sesongen ble innledet svakt, men det ble tatt poeng jevnt og trutt likevel. Da sesongen var halvspilt lå klubben på 14.plass. Skuffende for noen med tanke på forhåndstipsene til enkelte, men på ingen måte noen katastrofe. Etter nyttår fortsatte de egentlig med samme trenden. Det ble tatt noen poeng her og der, men ikke nok til å klatre og nedrykksspøkelset lå hengende over Carrow Road.

Det ble en skuffende 2013/2014-sesong for Nathan Redmond & Co.

 

Redningsmannen vant ikke en eneste kamp

Etter hjemmetapet for West Bromwich tidlig april, fikk manager Chris Hughton sparken og ble erstattet med Neil Adams. Adams hadde ikke mye erfaring, men hadde vunnet FA Youth Cup med Norwich’ U18-lag da de beseiret Chelsea i finalen. Noen mente det var merkelig å sparke Hughton når det bare gjenstod fem kamper igjen å spille og argumenterte for at sparkingen heller burde vært gjort tidligere.

Adams tok ikke èn eneste tre-poenger på de fem kampene han ledet laget. Og selv med et sterkt bortepoeng på Stamford Bridge måtte Norwich ta den svært tunge veien ned i Championship. Noe som er verdt å nevne er at klubben bare befant seg på nedrykksplass i fem av 38 runder. Runde 8, 9, 10, 37 og 38.

Fikk fortsette, men trakk seg igjen

Til tross for at han ikke vant en eneste kamp i forsøket på å berge klubben året før fikk Neil Adams det permanente manager-ansvaret i Norwich. Noe som bare skulle mangle da han overhodet ikke kunne lastes for at klubben rykket ned. Selv om mange av spillerne som var med å rykke ned ble linket vekk, fikk klubben beholde de fleste og grunnstammen i stallen var intakt. Med Adams i sjefsstolen skulle man få offensiv og underholdende fotball som ville begeistre publikum.

5.januar trakk imidlertid Adams seg fra manager-jobben i klubben med umiddelbar virkning. Adams trengte en pause fra fotballen og skulle returnere til klubben sommeren etter i en annen og ny rolle. Hans erstatter ble da Alex Neil. Skotten tok Hamilton til Skotsk Premier League via play-off på første forsøk i det som var hans første manager-jobb. Sesongen etter slo også klubben Celtic på bortebane for første gang på 76 år.

Selv uten mye erfaring gjorde klubben en strålende vårsesong under Neil. Med tretten seire, fire uavgjorte og bare tre tap i en så tett og jevn liga som det Championship er, tok Neil laget til 3.plass og play-off spill. Der slo de først ut erkerival Ipswich i semfinalen med 4-2 sammenlagt. I finalen var Middlesbrough motstander. I det som betegnes som verdens mest verdifulle kamp slo the canaries Middlesbrough med 2-0 etter to tidlige scoringer.

Dermed er klubben tilbake i Premier League igjen. Spillerne er mange av de samme som rykket ned for to år siden og revansjelysten er garantert stor.

 

Vurdering av Norwich-stallen 2015/2016:

Keeper:

John Ruddy går inn i sin sjette strake sesong for kanarifuglene. Fremstår som klubbens klare førstevalg. Har vokst veldig som keeper etter overgangen fra Everton i 2010 og i 2012 ble han kalt opp til Englands tropp for europamesterskapet. Dessverre for Ruddy ble han skadet og måtte trekke seg fra troppen. Ruddy blir fort en meget viktig mann for klubben denne sesongen. Keepere kan ofte bety forskjellen på nedrykk eller ikke og Ruddy er uten tvil en potensiell matchvinner der bak.

Forsvar:

Forsvaret er, på papiret, det største usikkerhets-momentet ved Norwich foran den kommende sesongen. Sebastien Bassong er en solid stopper på sitt beste, men har ikke alltid levert opp mot sitt toppnivå. Ved siden av han i midtforsvaret er det usikkert hvem som skal brukes om man ser på stallen per nå. Kaptein Russel Martin er et alternativ, men usikker på om han er god nok og muligheten for at han blir brukt på høyrebacken er muligens større. Michael Turner er en spiller som har en del erfaring fra Premier League, men begynner å dra på årene og kan fort komme til å slite litt.

På sidebackene har man Russel Martin og Steven Whittaker som kanditater på høyreback. Martin pleier å være levere på backen og han vil sannsynligvis spille mye i den posisjonen. Svenske Martin Olsson blir nok å se på venstrebacken, så der de er svakest er definitivt på stopperplass. Der bør det komme inn forsterkninger om man skal ligge over streken i mai.

Midtbane:

En lagdel hvor bredden er bra i alle fall. To spillere har ankommet fra West Bromwich. Graham Dorrans og Youssouf Mulumbu. Førstnevnte var også i klubben på lån siste halvdel av forrige sesong. Dorrans gjorde det brukbart i Wba under Alan Irvine, men havnet i kulden og ble lånt ut da Tony Pulis ankom klubben. Mulumbu er en skikkelig kriger som gir alt i duellene. Ikke noen guds gave til fotballen, men kongoleseren kan gjøre en svært viktig ryddejobb.

Den kanskje mest spennende spilleren på hele laget er kantspilleren Nathan Redmond. Ble hentet før nedrykkssesongen for to år siden og har helt klart tatt steg siden den gang. Den hurtige og dribleglade Redmond leverte 6 scoringer og 13 målgivende pasninger forrige sesong. Videre har man spillere som Bradley Johnson, Wes Hoolahan, Elliot Bennet og Jonathan Howson. Dette er spillere som alle spilte for klubben forrige periode de var oppe i den engelske toppdivisjonen og bidrar i så måte med sin rutine. Robbie Brady fra Hull er en spiller som ryktes inn i disse dager. En annen kjapp spiller med god løpskapasitet som kan bidra i flere posisjoner. Vår egen Alexander Tettey må selvsagt også nevnes. Tettey er som de fleste av oss vet, en mer defensivt anlagt spiller og han var veldig viktig for laget forrige sesong da de tok seg opp til Premier League igjen.

Norwich har her flere spillere som kan levere både scoringer og assists og det er en faktor som kan bli svært viktig i kampen for å unngå nedrykk. Jeg tenker da først og fremst på Redmond, Hoolahan, Jonny Howson og storskytteren Bradley Johnson.

Angrep:

Van Wolfswinkel er nevnt flere ganger i denne artikkelen allerede. Kan han vise frem sitt potensiale denne sesongen? Litt skeptisk, men det er ikke umulig og det hadde vært utrolig morsomt om det skjedde. Den 26 år gamle spissen leverte ett mål på 27 kamper i sin første sesong i Norwich og da han var på utlån i franske Saint Etienne i fjor ble det også en skuffende affære. Seks scoringer på 35 opptredener. Før han ble Norwich-spiller leverte han scoringer på bestilling i nederlandske Utrecht og portugisiske Sporting , så med en god start og litt selvtillit kan det løsne.

Gary Hooper dundret inn voldsomt med mål for Celtic i Skottland, men har slitt noe mer etter overgangen til Norwich. Likevel, han er i likhet med van Wolfswinkel en spiller som plutselig kan få sitt Premier League-gjennombrudd. Cameron Jerome leverte 20 scoringer for klubben forrige sesong, men har tidligere slitt mer med å bli en skikkelig hit i Premier League. Derfor ikke helt sikker på han heller. Lewis Grabban ble hentet fra Bournemouth før forrige sesong og er en spiller som har gjort mye bra i Championship og nedover i divisjonene, men heller ikke med han har man noen som helst garantier for at han blir en Premier League-suksess.

En lagdel med mye uforløst potensiale som har mer i seg enn de har fått vist til nå. Valgmulighetene er flere, men tror minst èn av disse bør få ut potensialet sitt denne sesongen. Hvis ikke skal klubben få det fryktelig tøft.

 

Nøkkelspiller:

 

Sebastien Bassong

Nå kan det godt hende (og det er veldig sannsynlig) at klubben henter en ny midtstopper før overgangsvinduet stenges, men Sebastien Bassong vil uansett ha en nøkkelbrikke i dette laget. Om stopperkjøpet uteblir vil han bli enda viktigere. Den klart beste stopperen de har selv om han kan variere litt.

Blir viktig: Sebastien Bassong

 

Spiller å se opp for:

Må nesten si Nathan Redmond her. Fast inventar på det engelske u-21 landslaget og hadde en flott sesong i Championship forrige sesong. En spiller som har potensiale til å bli virkelig god. Han er hurtig, god èn mot èn, uforutsigbar og leverer sluttprodukt i form av scoringer og assists.

Konklusjon:

Som nyopprykket vil man som regel alltid bli tippet i nedrykksstriden. Det gjelder nok for Norwich denne gangen også. Først og fremst synes vi forsvaret ser svakt ut og ligner med på et Championship-forsvar enn et Premier-League forsvar. De kommer garantert til å forsterke, ikke minst med en midtstopper, men vi tror fortsatt det vil bli tøft. Det positive for Norwich er at de har en manager i Alex Neil som virker vanvittig spennende og som kan gi en litt svak stall det lille ekstra. De har også midtbanespillere og kantspillere som kan levere på dette nivået. Likevel er man, som nevnt lengre opp i artikkelen, avhengige av at spissene tar ansvar. Lag som sliter med å score mål ender som regel på en av de tre nederste plassene.

Vi tror Norwich ender på en 20.plass

 

Trenger minst èn solid midtstopper inn

 

Norwich-supporter Kenneth Gausen er ikke overrasket over tipset og også han tror kanarifuglene går en tøff sesong i møte.

– Som nyopprykket klubb er man som oftest tippet langt ned på tabellen i de ulike tabelltipsene, og det er ofte velbegrunnet også. At forsvaret enda ikke er godt nok er helt korrekt. Man trenger minst en ny solid midtstopper inn om man i det hele tatt skal ha forutsetninger for å konkurrere med de andre lagene. Kapteinen Russell Martin er ikke god nok som midtstopper i Premier League, og bør heller satses på som høyreback. Sebastien Bassong er på sitt beste en veldig god midtstopper og Norwich er avhengige av at han leverer varene for å overleve i divisjonen. Også på spissplass er det mange spørsmålstegn som kan stilles. Fjorårets toppscorer, Cameron Jerome, har etter mange sesonger i Premier League blitt en definisjon på spillere som er for god for Championship, men som ikke er god nok for Premier League. Lewis Grabban virker å være manager Neil sin favoritt på topp, men er et ubeskrevet blad i den øverste divisjonen. Ricky Van Wolfswinkel scoret bare ett mål sist Norwich var oppe, og det blir spennende å se om han blir værende, forteller han.

Hvilke forventninger har du selv til den kommende sesongen? Hva bør målsetningen være?

– Målsetningen er å klare seg i divisjonen. Sånn som stallen ser ut nå skal det bli vanskelig nok, men alt avhenger av hvem klubben henter inn i løpet av overgangsvinduet. Det positive med troppen til Norwich er at det er mange som har erfaring fra Premier League, og de fleste var også med på nedrykket for to sesonger siden. Det bør være en revansjesugen gjeng som vil gjøre alt for å forhindre at det skjer igjen. Det er mange jevngode lag i Premier League, og Norwich kan ende på alt fra 12. plass til 20. plass.

Blir ikke overrasket om han debuterer på A-landslaget

Nathan Redmond er en spiller det er knyttet store forventninger til både i Norwich og rundt om i England. Kantspilleren som har spilt fast for ungdomslandslagene til England de siste årene kan denne sesongen ta det virkelige store steget. Gausen har stor tro på den 21 år gamle kantspilleren.

– Nathan Redmond var god forrige sesong, og ser ut til å fortsette å ta steg. Han har lenge vært spilt på England u21, og jeg blir ikke overrasket om han denne sesongen tar det siste steget og får debuten på seniorlandslaget, sier Norwich-supporteren.

Det finnes også mer eldre og rutinerte spillere i klubben som man bør se opp for.

– Andre spillere som er verdt å følge med på er midtbanespillerne Wes Hoolahan og Johnny Howson. Hoolahan er en veldig publikumsvennlig spiller som på gode dager kan spille ut hvem som helst. Howson er i mine øyne en av Englands mest undervurderte spillere som er i en fin alder nå. Han kan slå skikkelig i gjennom denne sesongen, fortsetter han.

Ikke fornøyd med sommer-handelen så langt

Norwich har bare hentet to spillere denne sommeren og det er liten tvil om at klubben behøver flere forsterkninger om de skal karre til seg ny Premier League-kontrakt. Gausen regner med klubben kommer til å hente inn 3-4 nye spillere, men vil naturlig nok være svært misfornøyd om det ikke skjer.

– I det dette blir skrevet så har klubben kun hentet to spillere. Både Graham Dorrans og Youssouf Mulumbu er solide midtbanespillere med mye erfaring fra Premier League, men hvis de to er de eneste ervervelsene som gjøres i dette overgangsvinduet får det terningkast 1 hos meg. Det blir det etter all sannsynlighet ikke, og Robbie Brady virker å være så godt som klar. I kjølvannet av de store klubbene sine transfersagaer har Brady og Norwich vært linket hele sommeren, og Norwich skal ha kommet med flere bud som Steve Bruce skal ha blitt fornærmet over. Nå virker det som at klubbene endelig skal ha blitt enige. Hvis den overgangen gjennomføres blir det en solid og viktig forsterkning, forteller han.

Sammenligner manageren med Football Manager

Manager Alex Neil er fersk i gamet, men har i sine to første manager-jobber bare opplevd suksess. Fra opprykk med lille Hamilton i Skottland og nå nytt opprykk med Norwich forrige sesong.

– Alex Neil sin managerkarrière ser hittil ut som en som lagrer før hver kamp på Football Manager og går tilbake hvis det blir tap. Han utførte mirakler med den lille klubben Hamilton Accies, og har hittil også gjort det med Norwich. Etter at han kom løftet hele klubben seg, og han er en av de største grunnene til at jeg tror Norwich kan klare seg. Norwich har faktisk ikke tapt en eneste bortekamp under Alex Neil, og det blir veldig spennende å se hvordan han gjør det på øverste nivå, sier Gausen.

Alex Neil er uten tvil en spennende manager. Hvordan vil han takle Premier League?

Til slutt, på spørsmål om Alexander Tettey, kan Norwich-supporteren fortelle at han tror trønderen blir viktig for laget denne sesongen også.

– Forrige sesong var Alexander Tettey en av lagets aller viktigste spillere, og Norwich var alltid best med han i startoppstillingen. Dessverre sliter Tettey med dårlige knær og tåler ikke to kamper hver uke. Dette er også en av grunnene til at Mulumbu ble hentet. Jeg vil bli overrasket om Tettey kommer til å slite med spilletid, og han virker til å nyte stor tillit under Neil, avslutter han.

(all statistikk er hentet fra Wikipedia, Whoscored.com og soccerbase.com)

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -