2013 året da drømmer brakte liv

196

ADN-ZB-Mittelstädt-23.8.83-zin-Berlin: Die Mannschaft des 1. FC Union Berlin für die Fußball-Oberligasaison 1983-84. Vorn v.l.n.r.: Peter Riedtke, Torhüter Björn Dahms, Torhüter Wolfgang Gehrke udn Bernd Quade. Mitte v.l.n.r.: Olaf Seier, Olaf Reinhold, Peter Wirth, Reiner Thomas und Ingo Kimmritz. Hinten v.l.n.r.: Henry Treppschuh, Mannschaftskapitän Lutz Möckel, Lutz Hovest, Holger Sattler, Heiko Lahn, Uwe Borchardt und Lutz Hendel.

Tolv måneder, 365 dager, 8760 timer. Et år inneholder svært mange hendelser i ulike former og å følge et fotballag er virkelig en følelsesmessig berg- og dalbane som ikke kan beskrives. FC Köln som ble vekket fra  dvale i 2013. Her kan du lese lese hav som skjedde i klubben året 2013. 

Klubben som ble grunnlagt i 1948 og som etablerte seg tidlig som en av de store klubbene i tysk fotball. Laget fikk en plass i Bundesliga som ble grunnlagt i 1963, og det tok ikke lang tid før titlene, havnet i trophy skapet både i ligaen og i cupen. Men det siste tiåret har vært helt annerledes en hva det var i løpet av klubbens første leveår.

FC Köln har etter sesongen 1998-1999, tatt heisen mellom 1 Bundesliga og 2 Bundesliga. Før dem rykket opp til den øverste divisjonen sesongen 2008/09. I 2012 ble dem nok engang henvist tilbake til 2 Bundesliga, etter fire sesonger i den øverste divisjonen. Laget fikk en mareritt start på sesongen i » Zweite Bundesliga,» på de seks første kampene,i åpningen av sesongen sto klubbene med bare to poeng. Klubben med  ambisjoner om opprykk.  lå med nærmest brukket rygg. Riktignok ble nivået hevet, i form av at spillerne presterte bedre. Resultatet var ikke godt nok til  til å kjempe i toppen før vinterpausen. Etter 19 runder spilt lå klubben på en niende plass på tabellen.

- Annonse -

«Frustrasjonen var stor.» Etter jul og nyttårs feiringen var over, returnerte FC Köln tilbake til «Gymsalen, Geißbockheim» med et mål for øyet- å bli nummer tre i serien, noe som ville innebære kvalifisering til Bundesliga. En oppgave som var langt fra enkelt på forhånd, når det var hele åtte poeng til Kaiserslautern, som hadde alt i sine egne hender. Klubbene Hertha Berlin og Eintracht Braunschweig hadde allerede et godt grep om de to første plassene i ligaen og media satte fokus på hvilken lag som kapret tredjeplassen i ligaen.

FC Köln sto med fem strake seirer, inkludert seieren over Borussia Dortmund i en treningskamp. Laget fikk troen tilbake å alt så lyst ut for klubben. Ballen som tidligere i sesongen havnet utenfor mål, plutselig nå gikk inn i nettet. Forsvaret som tidligere i sesongen har lekket som en sil var plutselig bunnsolid. Laget som tidligere hadde store problemer med å holde på en seier, var plutselig ikke til å kjenne igjen.  RheinEnergieStadion ble etterhvert en fryktet arena, hvor det nesten ikke ble gitt bort poeng. Noe som riktig nok ikke var helt bra for klubben var Økonomien, etterhvert var det ikke penger til å hente inn nye spillere. Klubben hadde allerede tynn tropp, noe som ikke holdt til og kjempe hele veien. Laget endte på en femteplass i 2 Bundesliga den sesongen. Frustrasjonen var så stor i klubben,  trener Holger Stanislawski valgte å takke for seg.

«Klubben står ovenfor et veiskille» FC Köln har de siste årene blitt tvunget, eller valgt  å erstatte trenere vekselvis. Klubben har ikke den beste økonomien , klubben står overfor en del endring, og som om ikke det var nok har flere nye spillere blitt rekruttert. Forholdene kunne ha vært bedre, men noe håp var fortsatt å finne i elendighet. Hvis de bare, kunne finne en person med kompetanse til å  utvikle unge talentfulle spillere og investere klokt, men også bygget et godt fundament å stå på.

– Noe var på gang 2012/13 innsatsen var ganske bra. Men det var også en del som ikke var vellykket. Før sesongen 2013/14 startet, var det viktig for klubben å finne en ny trener som tok tak i lagets problemer, men også samle gruppen som et team.  FC Köln bekreftet, etter mye diskusjon og rykter så ble Peter Stöger hentet som ny trener.  Østerrikeren ankom byen, som er mer kjent for den flotte Dom-kirken, supporterne hadde store forventninger til den nye treneren. Stöger hadde tatt Austria Wien til ligatittelen i sitt hjemland et par uker tidligere, men var  men var likevel en ganske ukjent navn sett fra Köln-perspektiv.

Köln forsterket troppen med navn som Marcel Risse, Daniel Halfar og Maurice Exslager – alle med erfaring fra enten Bundesbank eller Zweite Liga. Anthony Ujah, som vant fjorårets toppscorer med 13 treff, ble kjøpt fri fra Mainz, mens klubbens største tap var utvilsomt Christian Clemens- som signerte for Schalke 04. Sesongen sparkes igang i Sachsen 20. juli. «Die Geißböcke» dominerte bortemøtet mot  Dynamo Dresden i stor grad, men de hadde bare tatt et poeng hjem. Kampen endte 1-1 etter en sen utligning. Timo Horn mistet ballen i en duell med Mickaël Pote og måtte se Dynamo spilleren klinke til med et distanseskudd. Senere ble det etterfulgt av to uavgjort kamper, mot henholdsvis Fortuna Düsseldorf, og Paderborn ble sterkt kritisert og effektiviteten var labert. Riktignok vant FC Köln over  Sandhausen i fjerde serierunde, men klubben måtte vente til månedsskiftet august-september før dem virkelig fikk fart på seg. 

– Det var faktisk samme dag som Erzgebirge Aue ble overkjørt med 4-1, Slawomir Peszko kronet sitt comeback ved å score mål med hodet. Da var det også en del snakk om at Patrick Helmes ville bli presentert som klubbens bye spiss, 24 timer senere ble han bekreftet som klubbens nye spiss. Helmes debuterte litt over to uker senere.  29-åringen, som spilte i FC Köln mellom 2005-2008, scoret med sitt første mål med en touch på ballen og hadde en stor rolle i laget som tok med seg en 4-0 seier over Brandenburg.

Åtte dager senere skulle FC Köln spille mot Bundesliga klubben-Mainz  på Coface Arena i DFB-Pokalen.  Når den siste kampen i ligaen «bare» endte 0-0, mot Kaiserslautern.  Risse sto for kveldens eneste mål og klubben gikk sensasjonelt videre. Det virket som laget fikk skikkelig opptur, og laget tok 13 av 15 mulig poeng i løpet av de fem påfølgende kampene i Zweite Bundesliga. Blant annet var det seriefinale  mot Union Berlin, en kamp som FC Köln vant enkelt på  RheinEnergieStadion, og ikke selv den mest kresne supporter kunne føle den minste snev av misnøye – møtet endte med 4-0. Nok engang var Risse to målscorer i kampen. Laget virket å være i kanon form.

– Supporterne var veldig trygg på opprykk, men fotball er en uforutsigbar sport og stemningen kan endre seg fort. Ett bevis på dette ble  relatert til 1. FC Köln opplevd i løpet av november måned. 10 november kom riktig nok nederlaget først mot VfL  Bochum som vant 1-0 i runde nummer fjorten, før laget tapte mot enda et lag fra nedre halvdel på tabellen.  Det ble ikke enklere noen dager da HSV, bare noen dager senere tapte mot HSV. Men mot St. Pauli viste klubben seg som et mesterlag, med fantastisk angrepspill, anført av en våken Helmes, da laget vant 3-0.

FC Köln tok vinterferie på toppen av tabellen. Etter ferien var over spilte laget mot Dynamo Dresden i den første kampen, hvor hjemmelaget vant hjemme på RheinEnergieStadion. Før det laget tok turen til  Espirit Arena, og møte mot Fortuna Düsseldorf en kamp som ble spennende og uforglemmelig. FC Köln ledet 0-2 til pause, laget virketå ha god kontroll på kampen. Så våknet Dusseldorf, å scoret to mål. Ujah var mannen som riktig nok avgjorde kampen til  FC Kölns fordel med 2-3 målet.  Når sluttsignalet lød, var feiringen i gang for alvor. Etter 19 kamper spilt, og med 39 poeng, ligger klubben øverst på tabellen, med fire poeng ned til laget som lå på en andre plass Greuther Fürth, med hele åtte poeng ned til Kaiserslautern, som er utenfor de to plassene som gir direkte opprykk.

Laget har bevist at dem kan hevde seg mot klubbene i tysklands øverste divisjon,  i løpet av høsten.  DFB Pokal eventyret var over etter tredje runde.  FC Köln tapte, selv om resultatene var sterk, borte mot Hamburger SV 1-2. Det var også mye positivt for laget, dem spilte også en god kamp mot Champions League finalisten Borussia Dortmund, i en treningskamp, som var et bevis på at det er mulig, om man han troen.

Det her er historien om klubben som var langt nede. Som beviste at alt er mulig, så lenge man går inn for det. Bundesliga spill ble fra drømmer til virkelighet. 2013 var året Köln fant seg selv og våknet fra dvale.

Innlegget 2013 året da drømmer brakte liv dukket først opp på Bundesliga Norge.
Source: Blnorge.com

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -