Afrika samles til fotballfest

353

Afrika samles til fotballfest

Kan Elfenbenskysten endelig gå helt til topps i Afrikamesterskapet?

Lørdag er endelig ventetiden over: Afrikamesterskapet i Ekvatorial Guinea sparkes gang. Fra 17. januar til 7. februar kan du se stjerner som Yaya Tourè, Papiss Cissé og Pierre-Emerick Aubameyang forsøke å føre sitt land helt til topps i den trettiende utgaven av Afrikas svar på EM.

– Dette blir en real godbit!
Her i Norge sendes mesterskapet på Eurosport, og kommentator Lars Martin Andresen gleder seg som et barn til afrikansk fotballfest.

– Dette blir en real godbit! Det blir et mesterskap fylt med hodeløs angrepsfotball, flotte mål, spektakulære jubelscener, kontroversielle dommeravgjørelser og helt sikkert et par skandaler, sier Andresen til fotballnerd.no.

- Annonse -

Måtte finne ny vertsnasjon
Og allerede i forkant av mesterskapet oppsto det dramatikk. I oktober trakk nemlig Marokko seg som vertsnasjon i frykt for spredning av ebola-viruset som har vært utbredt i enkelte vest-afrikanske land den siste tiden.

Dermed måtte Afrikas svar på UEFA – CAF – finne en ny vertsnasjon på kort varsel, og i november ble det klart at Ekvatorial Guinea tar over ansvaret. De arrangerte for øvrig også turneringen i 2012.

Ikke nok med det: Regjerende mester Nigeria klarte ikke å kvalifisere seg, og må i likhet med deg og meg se årets Afrikamesterskap fra sofaen.

Nigeria
Disse nigerianske fotballfansene må nøye seg med å se årets mesterskap på TV.

Ingen soleklar favoritt
Heldigvis finnes det flere store fotballnasjoner i Afrika, men Andresen sliter med å finne en soleklar favoritt.

– Det er vanskelig å spå hvem som vinner, men det er noen nasjoner som vil være med i kampen hele veien. Elfenbenskysten med Manchester City-spillerne Yaya Tourè og Wilfried Bony er en av de som kommer til semifinale om de klarer å trekke i samme retning, sier Eurosport-kommentatoren.

Han trekker også fram Ghana, Algerie og Senegal som sterke utfordrere, med Kamerun og Sør-Afrika som outsidere.

Disse skal vi følge ekstra godt med
Men hvilke spillere kommer til å prege mesterskapet? Lars Martin Andresen trekker fram tre navn.

– Jeg må jo nevne Yaya Tourè. Manchester City-spilleren har blitt kåret til Afrikas beste fotballspiller de siste fire årene, og er «Elefantenes» kaptein og hærfører i jakten på landets andre triumf, sier Andresen.

Burkina Faso-spiss Jonathan Pitroipa er annen kar vi bør se opp for. 28-åringen spiller til daglig for Al Jazira Club i De forente arabiske nasjoner.

Pitroipa
Jonathan Pitroipa ble kåret til Afrikamesterskapets beste spiller i 2013. Lars Martin Andresen tror Burkina Faso-spilleren blir farlig også i år.

– Pitroipa ble kåret til turneringens beste spiller i forrige Afrikamesterskap i 2013, og det er en spiller det forventes mye av. Han ble også toppscorer i kvalifiseringen. Han må imidlertid opp på samme nivå om Burkina Faso skal lykkes med å kopiere det historiske sølvet de fikk forrige gang, forteller Eurosport-kommentatoren.

Den siste spilleren Andresen vil trekke fram, er Anderlecht-vingen Frank Acheampong.

– Ghanas Frank Acheampong er en spiller som blir vanskelig å stoppe. Hans kvikke føtter og gode dribleferdigheter kan gjøre samtlige backer i turneringen svimmel om han får det til å stemme, mener Lars Martin Andresen.

Dette er gruppene i Afrikamesterskapet:

Gruppe A:
Ekvatorial Guinea
Burkina Faso
Gabon
Republikken Kongo

Gruppe B:
Zambia
Tunisia
Kapp Verde
Den demokratiske republikken Kongo

Gruppe C:
Senegal
Ghana
Sør-Afrika
Algerie

Gruppe D:
Elfenbenskysten
Kamerun
Mali
Guinea

Åpningskampen mellom vertsnasjon Ekvatorial Guinea og Republikken Kongo spilles lørdag klokka 16.45. Klokka 19.45 møtes Burkina Faso og Gabon, og begge kampene sendes på Eurosport 2.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -