Kjetil Zachariassen – Hovedtrener med suksess i Ashanti Gold S.C.

855

Kjetil Zachariassen har i en årrekke vært trener på Elfenbenskysten. Østfoldingen har vært hovedtrener for klubber som Tanda, Stella og Williamsville. Samtidig har han vært med på etableringen av eget akademi. Nå er han hovedtrener for Ashanti Gold SC i Ghana. Zachariassen overtok jobben i april.

Les også: Kjetil Zachariassen – Norsk Elitetrener på Elfenbenskysten

Ashanti Gold SC holder til i Obuasi i Ashanti Regionen i Ghana. En av verdens største gullgruver ligger like ved Obuasi. Byen har cirka 175 000 innbyggere og et av Ghanas beste fotballag.

Hjemmebanen er Len Clay Stadium med en kapasitet på 30.000 tilskuere.

- Annonse -

Klubben ble grunnlagt i 1978. Har 4 seriemesterskap, det siste i 2014/15. Cupmester i 1992/93 og finalister i CAF 1997 (Afrikas svar på Champions League).

AFC Ajax hadde fra 1999-2003 kjøpt seg inn og eide 51% av klubben.

Kjetil Zachariassen, du er nå hovedtrener for Ashanti Gold SC i Ghana, gratulerer med ny jobb. Etter mange år på Elfenbenskysten, hvorfor valgte du å flytte på deg?

“Jeg kom hit i februar for å ta over Jr laget og utvikle talenter for salg. Tok over A laget i april. Har hatt de i 6 kamper. Elfenbenskysten har vært inne i en tung periode mtp forbunds organisering og liga struktur. Eksempelvis har man ikke hatt Jr og akademiserier på flere år. Videre sliter klubbene med klubb presidenter som putter penger i egen lomme i stedet for å utvikle klubb. Og summen av dette har ført til lavere nivå på serie og og færre ressurser til talentutvikling. Og siden jeg jobber med toppspiller utvikling var det nå riktig å finne nye jaktmarker.»

På FIFA/Coca Cola verdensrankingen er Ghana på 49. plass. Det er en plass foran Norge. Hvordan vil du vurdere nivået i ligaen?

“Individuelt er nivået høyere enn i Norge når man isolerer fysiske forutsetninger og talent. Men sluttproduktet er nok rimelig likt. Dog er det flere med ekstremferdigheter her enn hjemme. Fotballen her er større her enn i eksempelvis Elfenbenskysten. Det samme er interessen og lidenskapen for spillet. Dette skyldes nok noe at det er to ulike kolonier historisk sett. Ghana gjenspeiler engelsk lynne og holdning mens ivorianerne har franskmenn som Gudfedre og alt på godt og vondt.”

Hvordan var det å flytte fra Elfenbenskysten til Ghana? Noen forskjeller i kultur?

“Har ikke vært her i mer enn 3 mnd så det er litt for tidlig å si men det er et større mangfold her i Ghana mtp internasjonale innslag såvel kulturelt som forretningsmessig.”

Obuasi er en mindre by i Ghana. På størrelse med Trondheim. Hva gjør at klubben kan være blant de beste i landet? Hovedstaden Accra har litt over 4 millioner innbyggere. Det er fler enn Berlin, Roma, Napoli, Athen, Kiev, Lisboa, Manchester, Rotterdam, Birmingham, Budapest, Rotterdam, Warszawa, Köln, Brussels, Hamburg, München, Leeds, Frankfurt, Amsterdam, Marseille, Stockholm og Liverpool. Hva gjør dere for å være blant de beste i landet, med så stor konkurranse?

“Områdene som sokner til Obuasi teller nærmere 2 millioner noe som gjør landsdelen til en av de mest befolkede i Ghana. Og gull virksomheten tiltrekker seg stadig nye Ghanesere fra nord til sør. Hele familier flytter til området og beriker fotballen med stadig nye talenter.”

Har du funnet deg tilrette i Obuasi?

“Ehhhh tja. Har nok en liten jobb å gjøre rent sosialt ja.”

Hva er målet med denne sesongen?

“Vi har vunnet vår gruppe, så nå gjenstår cupene og det å kvalifisere oss til Champions League. Videre fostrer vi frem stadig ‘upcoming’ talenter som formidles til Europa. Stallen skal slankes og nye unge fremadstormende spillere skal inn.

Nasjonal cup har nettopp startet, også her håper vi å nå så langt som mulig med så unge spillere som mulig.

Videre ønsker vi å komme langt i CAF og Champions league noe vi tror er mulig med den stallen vi har pt.”

Forrige lørdag var Kjetil Zachariassen på kamp mellom konkurrenten Asante Kotoko SC og ASEC Mimosas. Asante Kotoko SC kommer fra Kumasi i Ashanti regionen, laget har 24 Ghanesiske mesterskap i beltet. Denne sesongen kom de på plassen bak Ashanti Gold SC.

Bilde fra Kumasi Sports Stadium.

Fotballnerd.no har fått tilgang til video fra Kjetil Zachariassen. Her kommer blant annet kongen fra Ashanti regionen på besøk.

Video: Privat. Oppvarming før kampen.

Video privat: Ashanti kongen kommer på besøk med sine biler før kampstart.

Fotballnerd.no kommer tilbake til Coach Zachariassen, som i den nærmeste fremtid skal jobbe med nasjonale turneringer, CAF (Afrikansk Champions League), og formidling av spillere til Europa. Ser frem til hva Coach Zachariassen får til denne sesongen, på et kontinent som er ukjent for de fleste. Ser frem til neste gang Coach Zachariassen får frem spillere til Europa og Norge, og ikke minst hvordan det går med laget i CAF.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -