Kan få et nytt 2007-drama i Eredivisie, men da må PSV score mye

296

Både Ajax og PSV vant søndag i den nest siste serierunden, det betyr at begge lagene har 81 poeng foran den siste serierunden. Ajax skal da møte De Graafschap borte, mens PSV møter PEC Zwolle borte.

Det kan med andre ord bli en like spennende avslutning som i 2006/07-sesongen, da vant PSV med ett plussmål mer enn Ajax. Det etter at PSV vant den siste kampen 5-1 mot Vitesse, mens Ajax vant 2-0 mot Willem II. Med en scoring mindre for PSV eller en mer for Ajax, ville Ajax vunnet ligaen den gang. Den gangen hadde også AZ Alkmaar like mange poeng som Ajax og PSV før den siste serierunden, og klart best målforskjell. Men de gikk på et sjokkerende tap mot Excelsior, som havnet tredje sist.

Det hører med til historien at PSV så ut til å vinne ligaen soleklart, og ledet med 11 poeng etter 20 serierunder. Men en svak sesongavslutning gjorde at laget i den nest siste serierunden for første gang falt ned fra førsteplassen! Det hører også med til historien at mannen som satte inn 5-1-målet, er dagens PSV-trener Philip Cocu.

SE VIDEO HER!

I år må PSV vinne med adskillig større margin enn Ajax i forhold til for ni år siden. Ajax har 60 plussmål mot PSVs 54, med andre ord må PSV vinne med seks mål mer enn Ajax – hvis begge vinner. Ellers er PSV avhengig av å ta flere poeng enn Ajax.

I dagens nest siste spillerunde vant Ajax 4-0 mot Twente. Vaclav Cerny ga laget 1-0 etter 37 minutter, og Ajax hadde full kontroll uten å få særlig uttelling på sjansene. I andre omgang roet Mike van der Hoorn nervene på Amesterdam ArenA, og etter scoringer av Viktor Fischer og Amin Younes, ble det en komfortabel seier.

PSV vant sin kamp mot Cambuur Leeuwarden med 6-2, som betyr at Cambuur er sjanseløse og rykker ned. Cambuur ga PSV god kamp i første omgang, et PSV-lag som gikk veldig offensivt ut da de visste at de burde ta en del mål på Ajax også i denne kampen. Marco van Ginkel ga PSV ledelsen etter 15 minutter før Calvin MacIntosh sjokkerte med utligning bare tre minutter senere. Luud de Jong og Gaston Pereiro scoret så to ganger for hjemmelaget før pause, men Cambuur ga seg ikke og reduserte ved Jack Byrne, og 3-2 var pauseresultatet.

I andre omgang fikk PSV lettere spill, mål av Adam Maher, Jetro Willems og Van Ginkel sikret storseieren – men ikke nok til å ta inn noen mål på Ajax med tanke på målforskjellen.

Feyenoord sikret tredjeplassen med 1-o borte mot Willem II. Anass Achabar var målscorer.

Utrecht sikret seg play-off om Europa League etter 3-1 mot Vitesse.

I det frisiske derbyet mellom Heerenveen og Groningen ble det 1-2, som betyr at Groningen tok seg inn i posisjon for å kjempe om en plass i Europa League gjennom Eredivises play-off.  Foppe de Haan ledet Heerenveen i sin siste hjemmekamp, og de tok ledelsen ved Sam Larsson, men Groningen snudde kampen. Idrissi og Albert Rusnak scoret for Groningen.

AZ Alkmaar er så og si klar for Europa League etter 2-1 mot De Graafshcap. 4. plass gir automatisk plass i Europa League ettersom Feyenoord vant cupfinalen sist helg. Utrecht kan fortsatt ta igjen AZ, men AZ har tre poeng og fire plussmål å gå på før siste serierunde.

Ellers er Heracles og PEC Zwolle i play-off-sonen nå sammen med Utrecht og Groningen, men NEC Nijmegen og Vitesse har muligheter til å klatre inn der i siste serierunde. Heracles spilte 1-1 mot ADO den Haag, mens Zwolle delte poengen (2-2) i bortekamp mot Excelsior.

Som nevnt går Cambuur ned. De Graafschap ender nest sist og spiller kvalifisering om å beholde plassen, mens Excelsior (27 poeng) og Willem II (26 poeng) spiller om å unngå den siste kvalifiseringsplassen. Excelsior har ikke bare et poeng å gå på, de møter nedrykksklare Cambuur på bortebane i siste kamp, mens Willem II møter Roda borte.

Det er klart at Sparta Rotterdam rykker opp, mens hele åtte lag spiller kvalifisering i tillegg til de to lagene som blir nummer 16. og 17. i Eredivisie. Disse åtte lagene fra nest øverste nivå er VVV Venlo, NAC Breda, FC Eindhoven, Go Ahead Eagles, Volendam, Emmen, Almere City og MVV Maastricht. Denne kvalifiseringen starter på tirsdag der de fire sistnevnte lagene kjemper om to plasser i kvartfinalene.

Bildet: Ajax, hvis bilde er tatt i 2015, ligger best an til ligagull, men alt avgjøres neste søndag. (Foto: fotball.ua, Wikimedia Commons)