Fjørtoft om spissene: «Lewandowski er like god som Van Basten!»

221

Nettstedet bundesliga.com har snakket med Jan Åge Fjørtoft om spissene i Bundesliga, der både Pierre-Emerick Aubameyang, Robert Lewandowski, Timo Werner, Anthony Modeste og Sandro Wagner allerede har scoret tosiffret antall mål.

Fjørtfoft spilte selv for Eintracht Frankfurt mellom 1998 og 2001, og scoret 14 mål på 52 kamper for ørnene. Et av de målene er han virkelig berømt for, målet som berget lagets plass i Bundesliga i 1999. Laget måtte vinne med fire mål, og 5-1-målet kom helt på tampen (Se video i bunnen av saken).

I dag er Fjørtfoft for mange mest kjent som ekspert og intervjuer på Viasat under Champions League. I flere sesonger jobbet han også for tyske Sky som ekspert.

Vi er halvveis i sesongen og fem angripere har allerede scoret ti mål eller mer. Er du overrasket?

- Annonse -

«Det har ikke vært en hel mengde rene spisser i Bundesliga de siste årene. Som medlem av «brorskap for spissene», var jeg  ikke en fan av trenden mot å bruke falske niere. Men nå ser det ut som om at det er en renessanse for spisser, og det er jeg fornøyd med. Det er en god ting for en liga at fem spisser – som er alle forskjellige – lykkes så bra

De tre som for øyeblikket ledet kampen om å bli Torjägerkanone er Aubameyang (16 mål), Lewandowski (14 mål) og Modeste (13 mål). Hvem tror du blir toppscorer?

«Jeg kjenner ikke Anthony Modeste godt nok til å bedømme han, jeg har fortsatt ikke sett han live. De to andre har jeg sett veldig mye, og for meg er Lewandowski den beste. Da jeg vokste opp var Marco van Basten min rollemodell. Og Lewandowski er omtrent like god som han var. Det er et så stort kompliment å gi en angriper som det er mulig. Jeg husker da jeg staret i Sky i 2011, det samme året han kom til Borussia Dortmund. Den første perioden så han ut til å være allergisk mot å score, men jeg sa at «når han starter å score, kommer han til å bli absolutt helt topp». Jeg liker når en spiller er mer enn bare en målscorer, også når det han gjør i oppbyggingen av spillet er bra. Han får sine mål, men han skaper dem også – med sitt øye for mål, hans intelligens, hans bevegelser – han er den perfekte nummer ni. Jeg har intervjuet han mange ganger etter Champions League-kamper og han er en veldig bra kar, en stor personlighet og ambassadør for Bayern.

Jan Åge Fjørtoft. (Foto: Wikimedia Commons)

Akkurat nå er han to mål bak Aubamayang.

«Ja, og Aubameyang er en veldig annen type spiller. Han er som en kanon som eksploderer. Han er veldig sterk og kraftig. Det er fantastisk å se hvordan han bruker musklene når han løper. Da han først kom til Bundesliga fra fransk fotball hadde han problemer med avslutningene. Men nå scorer han 20 mål per sesong. Han har virkelig utviklet seg i Dortmund. Det er en fryd å se han og vi kan kun være glade for å ha slike spillere i Bundesliga.

Er Lewandowski en mer komplett spiller?

Jeg synes det. Han er blant de aller beste som er, og han er mer involvert i spillet. Aubameyang er fortsatt råmateriale. Han spiller veldig fornuftig på sine styrker, og han har blitt bedre med ballen. Han utvikler seg fortsatt, som er veldig bra for Dortmund. Men jeg tror også han er ettertraktet av mange andre klubber.

Hvilke inntrykk har Modeste gjort, selv om du kun har sett han på TV?

«Jeg er veldig imponert av det Modeste og 1. FC Köln har gjort. Det faktum at vi sammenligner han med spisser fra Bayern og Borussia Dortmund sier alt. Det er mye lettere å score mål når du spiller for Bayern eller BVB, enn for Köln. Hans prestasjoner har vært imponerende.

Etter disse tre kommer to tyskere: Sandro Wagner i TSG 1899 Hoffenheim og Timo Werner i RB Leipzig. De skal møte hverandre på lørdag.

Wagner har spilt for mange forskjellige klubber og har ikke alltid hatt like mye suksess. Det viser hvor viktig selvtillit er for en spiss. I hans tilfelle så må man spørre seg: «Var Hoffenheim det beste som kunne skjedd han? Eller er det omvendt? Det er ikke så forskjellig for Werner. Det er bra for Bundesliga og for tysk fotball å ha to tyske angripere nær toppen av scoringslisten. Og man skal ikke glemme Mario Gomez [Wolfsburg], som akkurat nå har statet å score igjen. I England og Spania er det stort sett alltid utlendinger som dominerer toppscorerlistene. Her har du et par tyskere opp der og det er en god ting.

Til slutt så må vi spørre om din tidligere klubb Eintracht Frankfurt. Hvor fornøyd er du med dem?

«Det er fantastisk. Forrige sesong så jeg Eintracht i en hjemmekamp [et 0-2-tap mot Hoffenheim i april] der Hoffenheim fortjente å vinne. Etter kampen ble jeg spurt om jeg trodde at Eintracht ville klare å berge plassen. «Selvsagt vil de klare det,» sa jeg. Men på flyet hjem må jeg ha hatt Pinocchios nese! Men, siden den gang har Kovac-brødrene kommet og de har virkelig gjort det bra. Jeg er veldig lykkelig på vegne av Eintrachts fans.

Kilde: bundesliga.com

 

 

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -