Før Bundesliga-sesongen 2020/21: VfB Stuttgart

178

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Først ut er nyopprykkede VfB Stuttgart.

Stuttgart skapte en del suksess på 90- og 00-tallet. I 1992 og 2007 vant klubben seriegull, og i 1997 vant Stuttgart cupgull. I tillegg tapte klubben cupfinale i 2007 og 2013.

De siste årene har vært varierende for klubben. Etter nedrykket i 2016 – klubbens første siden 1975 – rykket laget opp til Bundesliga igjen året etterpå. 2017/18-sesongen endte på en sterk syvendeplass, men året etter havnet laget på kvalifiseringsplassen og rykket ned etter to kamper mot Union Berlin. Oppholdet i 2. Bundesliga skulle på nytt vare i kun ett år: Stuttgart havnet på andreplass og har returnert til Bundesliga.

Sesong 2019/20

Ved siden av Hamburger SV, var VfB Stuttgart en av de to store favorittene til å rykke opp til Bundesliga. Laget åpnet sterkt, forble ubeseiret de første åtte rundene og ledet tabellen på dette tidspunktet.

- Annonse -

Resten av sesongens første halvdel gikk imidlertid ikke som planlagt: Stuttgart vant kun tre av ni kamper og tapte fem, blant dem et 2-6-tap borte mot HSV. Etter halvspilt sesong var laget på tredjeplassen. Rett før jul, og etter en poengdeling mot Hannover, mistet derfor hovedtreneren Tim Walter jobben og ble erstattet av Pellegrino Matarazzo.

Med Matarazzo på sidelinjen fikk Stuttgart en brukbar start. Av de sju kampene fram til corona-pausen tapte Stuttgart kun én. Restarten etter corona mislyktes derimot, og laget tapte mot både Wehen Wiesbaden og Kiel. En viktig seier mot Hamburg, der Stuttgart snudde 0-2 til 3-2, sendte laget tilbake på andreplassen, på bekostning av nettopp HSV.

Selv om heller ikke resten av sesongen gikk uten poengtap og lagets prestasjoner varierte, klarte Stuttgart å forsvare andreplassen, også på grunn av konkurrentenes dårlige resultater. Etter en 6-0-seier i Nürnberg i den nest siste serierunden, var klubben i praksis klar for Bundesliga.

Overgangsmarked

Spillere ut

Anastasios Donis (Stade Reims, var allerede på lån), Chadrac Akolo (Amiens SC, var allerede på lån), David Kopacz (Würzburger Kickers, var på lån i Gornik Zabrze), Nikolas Nartey (SV Sandhausen, lån, var på lån i Hansa Rostock), Mario Gomez (lagt opp), Holger Badstuber (andrelaget), Nathaniel Phillips (Liverpool U23, var på lån)

Kun to spillere som ikke har vært på lån, har så langt forlatt klubben. Den tidligere tyske landslagsspissen Mario Gomez har lagt opp. Holger Badstuber har ingen framtid i Stuttgart og skal – i likhet med Pablo Maffeo – forlate klubben.

Spillere inn

Waldemar Anton (Hannover 96), Gregor Kobel (TSG Hoffenheim, var allerede på lån), Wataru Endo (VV St. Truiden, var allerede på lån), Pascal Stenzel (SC Freiburg, var allerede på lån), Konstantinos Mavropanos (Arsenal, lån), Momo Cisse (Le Havre B), Lilian Egloff (G19), Antonis Aidonis (andrelaget), Pablo Maffeo (FC Girona, var på lån), Ailton (Qarabag Agdam, var på lån), Erik Thommy (Fortuna Düsseldorf, var på lån)

Midtstopperen Waldemar Anton og keeperen Gregor Kobel kostet fire millioner euro hver. Unntatt returnerende lånesoldater og 27 år gamle Wataru Endo og spillere som allerede var utlånt, er samtlige nye spillere under 25. Yngst er høyrevingen Momo Cisse (17).

Tropp

Keeper

Gregor Kobel har allerede samlet litt erfaring i Bundesliga da han spilte i Augsburg. Førstekeeperen er god på streken og med ballen i beina, men produserer den ene eller andre tabben innimellom. 22-åringen har likevel stort potensial og kan bli en viktig faktor for Stuttgart denne sesongen. Kobels stedfortredere er Fabian Bredlow og Jens Grahl.

Forsvar

Nyervervelsen Waldemar Anton vil etter all sannsynlighet ta den sentrale midtstopperplassen og er å regne som Stuttgarts beste midtstopper, både i det defensive spillet og når det gjelder oppbyggingen. Om de andre plassene kjemper Marc Oliver Kempf, som kjemper seg tilbake fra skade og som mistet kapteinsbindet før sesongen, Arsenal-utlånet Konstantinos Mavropanos, som var god for Nürnberg i 2. Bundesliga forrige vår, den opprinnelige høyrebacken Pascal Stenzel og bunnsolide Marcin Kaminski. Maxime Awoudja sliter med skade. Atakan Karazor forsterker bredden. Luca Mack kan muligens forlate klubben. 19 år gamle Antonis Aidonis er ikke en kandidat til startelleveren med det første. Sett under ett er Stuttgarts midtforsvar solid, men ikke av veldig høy kvalitet.

I Pellegrino Matarazzos 3-4-2-1-system er det lite plass til backer, ettersom treneren foretrekker offensive vinger på kantene. For de returnerende lånesoldatene Ailton og Pablo Maffeo er situasjonen derfor vanskelig, og klubben ønsker å selge begge spillere. Heller ikke venstrebacken Borna Sosa ser ut til å få spille mange kamper denne sesongen. For en annen venstreback, Clinton Mola, er situasjonen annerledes. 19-åringen sliter med en skade i hoften for tiden, men klubben ønsker å utvikle Mola, som dessuten også kan brukes som midtstopper.

Midtbane

Først og fremst tre spillere kjemper om de to plassene foran forsvaret: Japanske Wataru Endo, 22-åringen Orel Mangala og veteranen Gonzalo Castro, lagets nye kaptein. Endo er en taktisk smart spiller, mens Mangala er god med ballen og kan bidra i det offensive spillet. Castro bidrar først og fremst med mye erfaring. I tillegg kan Philipp Klement, i utgangspunktet en offensiv midtbanespiller, vikariere på en av de sentrale defensive plassene.

Lengre fremme får Daniel Didavi trolig en av plassene – om han er frisk. Den målfarlige og teknisk gode offensive midtbanespilleren har slitt mye med skader de siste årene. Ved siden av Didavi kan både Philipp Förster og Mateo Klimowicz spille. 18-åringen Lilian Egloff er et stort talent, men er ute med skade i flere uker.

På kantene er Nicolas Gonzalez og Silas Wamangituka førstevalgene. 20-åringen Wamangituka er en spennende spiller med stort potensial. Om Gonzalez forblir i klubben er imidlertid ikke helt sikkert. Spilleren ønsker å forlate klubben. Ved et tilbud på over 20 millioner euro skal Stuttgart være villige til å selge argentineren. I dette tilfellet ønsker klubben å hente en ekstern erstatter. Alternativene på kantene er Erik Thommy, som er tilbake etter et låneopphold i Düsseldorf, og en rekke unge spillere: Darko Churlinov (20), Tanguy Coulibaly (19), Roberto Massimo (19) og Momo Cisse (17).

Angrep

Sasa Kalajdzic var lenge ute med en korsbåndskade forrige sesong og fikk kun seks kamper i 2. Bundesliga. Østerrikerens eneste stedfortreder er Hamadi Al Ghaddiou. Det er sterk tvil knyttet til om spissene er gode nok for Bundesliga. Selv om både Gonzalez og Wamangituka kan brukes på spissplassen, mangler laget en klassisk målscorer.

Trener

Før han ble Tim Walters etterfølger i Stuttgart, var Pellegrino Matarazzo stort sett ukjent. Amerikaneren trente ungdomslag i Nürnberg og Hoffenheim, før han i sistnevnte klubb var assistent til Julian Nagelsmann fra 2018 til 2019. Etter at 42-åringen tok over jobben som hovedtrener i Stuttgart presterte laget varierende.

Matarazzo ønsker å endre lagets spillestil i Bundesliga. I motsetning til kampene i 2. Bundesliga der Stuttgart hadde ballen mye, skal laget nå stå mye dypere og overlate ballen mer til motstanderne. Matarazzo ønsker kjappe overganger med utgangspunkt i egen banehalvdel. Hurtige (kant)spillere skal utnytte rom etter ballgevinster. Kontringsfotballen skal bli Stuttgarts fremste våpen, men Matarazzo er også tydelig på at ballen ikke kan overlates til motstanderne i 90 minutter.

Klubb

Corona har sørget for en vanskelig situasjon i klubben. Klubben har sprengt overgangsbudsjettet, som egentlig var på fem millioner euro. Styreleder Thomas Hitzlsberger utelukker ikke at klubben med be spillerne om å midlertidig gå ned i lønn igjen, men jobber med å løse de økonomiske utfordringene på en annen måte.

Mens euforien var stor hos supporterne da klubben rykket opp i 2017, er stemningen avventende nå. Supporterne har forstått at klubben i den nærmere framtiden trolig ikke vil kjempe om de fremste plassene. Dette har i tillegg sørget for lavere forventninger til den kommende sesongen.

Vurdering

Stuttgarts unge tropp og trener kjemper mot nedrykket. Matarazzo må lære fort og få spillerne til å prestere bedre enn det de har så langt under hans ledelse. I tillegg er det avgjørende for klubben at flere av de unge og utvilsomt lovende spillerne utvikler seg – ellers returnerer klubben til 2. Bundesliga.

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -