Kampen om Premier League

294

Kampen om Premier League

 

66, 66, 66 og 66. Dette er nåværende poengsum for de fire lagene som ligger øverst på Championship-tabellen. Like bak kommer det enda fire lag som overhodet ikke har gitt opp. Kampen om å få spille i neste års Premier League blir et rotterace uten like. Hvem kommer ut som seierherrer?

Det er ikke uten grunn at mange mener engelsk Championship er verdens mest uforutsigbare, tette og mest spennende liga. Gale eiere og til tider gal pengebruk gjør nesten noe ekstra ved dette sirkuset, men likevel er det fakta om at man før sesongen aldri kan vite hvem som rykker opp, hvem som rykker ned, eller hvilke managere som kommer til å få sparken. Slik det har vært denne sesongen, bør kanskje det siste spørsmålet stilles andre veien. Hvem kommer ikke til å få sparken? Siden sesongen startet 8.august 2014 har det nemlig vært 18 manager-skifter i Championship. Blant dem vår landsmann Ole-Gunnar Solskjær som fikk sparken i Cardiff. Når man da vet at ligaen består av 24 lag, skjønner man fort galskapen. Hvorfor det blir panikk og ville tilstander i denne ligaen, er vanskelig å finne noe godt svar på, men har man ambisjoner om opprykk kan man egentlig skjønne hvorfor klubbene vil strekke seg langt. Pengepotten ved et eventuelt opprykk til Premier League er svimlende. Bunnlaget i 2013/2014 mottok i følge NTB, ca 530 millioner kroner i mediepenger. Det var like mye som seriemester Manchester United mottok året før. Det sier en del om den voldsomme økningen som foregår og hvorfor det er ekstremt lukrativt å komme seg opp i Premier League. Om så bare én sesong, om man ser rent økonomisk på det.

10 serierunder gjenstår og det er så tett som det kan få blitt. Bournemouth, Derby, Watford og Middlesbrough står alle på 66 poeng. Norwich på 5.plass har 65 poeng, mens Brentford med 62 og Ipswich med 61 følger på henholdsvis 6 og 7.plass. Jeg skal også ta med laget som ligger på 8.plass, Wolverhampton, som står med 58 poeng. Direkte opprykk kan nok bli tøft for de, men er det én ting man ikke skal gjøre i denne ligaen, så er det å utelukke noen. Dessuten har de jo aldeles strålende mulighet for play-off plass, på lik linje med de andre lagene som er nevnt.

- Annonse -


Wolverhampton:

Etter to nedrykk på rad, først fra Premier League til Championship og så videre ned til League One, var det endelig klart for å ta turen oppover divisjonssystemet igjen. Og på tross av at de var et nyopprykket lag, var det flere som trodde de kunne bite fra seg allerede denne sesongen. Nå, 10 serierunder før slutt, er de med i opprykkskampen som en aldri så liten outsider. Laget startet sesongen på det vi nesten er nødt til å kalle en forrykende måte. Etter 15 serierunder når vi skrev 1.november sto laget med en pen statistikk på 7 seire, 6 uavgjort og bare 2 tap. Laget var for fullt med i toppen og befant seg på en 4.plass. Senere har det gått litt tregere for ulvene. 5 strake tap fra serierunde 16 til og med serierunde 20 var starten på formduppen. Wolves-fansen kan nok ergre seg når de ser tilbake på det. Hadde ikke laget hatt denne dårlige perioden i November, ville de etter all sannsynlighet toppet tabellen på nåværende tidspunkt. Laget har likevel kloret seg fast utover sesongen. Sjansen for direkte opprykk er som nevnt liten, men play-off ligger de veldig godt an for.

Gjenstående kamper:

Brighton B
Sheff Wed H
Derby H
Nottingham B
Leeds H
Birmingham B
Middlesbrough B
Ipswich H
Wigan B
Millwall H

Vi ser altså at det skal spilles tre kamper mot andre lag som ligger oppe i toppen sammen med ulvene. Tre kamper som selvsagt blir ekstremt viktige. Til deres fordel er to av disse hjemme på Molineux og sjansene for poeng bør være veldig gode. Borte mot Middlesbrough blir en tøff nøtt å knekke, men Championship er Championship. Sheffield Wednesday ligger egentlig i ingenmannsland og de bør slås hjemme. Det samme kan man si om hjemmemøtet med Leeds og bortemøtet med Birmingham, men å møte et lag som ikke har noe å spille for, kan slå begge veier. Nottingham borte kan bli tøff, da de fortsatt har et lite håp om å klare play-off. Skal de klare det bør de slå nettopp Wolverhampton.

Så, hva skal vi tro om Wolverhampton da? Ser vi tilbake på sesongen de har hatt, så har de stort sett vært ganske stabile og tatt jevnt og trutt med poeng, sett bort fra formduppen med 5 strake tap tilbake i november. Ligger for øyeblikket på 7.plass på formtabellen og har en Benik Afobe som er i form på topp. Har scoret 7 mål på 11 kamper siden overgangen i januar. Magefølelsen min sier at dette blir veldig nærme play-off, men at de til slutt havner utenfor.

I form: Benik Afobe er i scoringsform om dagen.
I form: Benik Afobe er i scoringsform om dagen.


Ipswich:

Ipswich-manager Mick McCarthy har rykket opp fra Championship tidligere med både Sunderland og Wolverhampton. Mannen som, i følge noen, ligner en trollmann, har med sin enkle og direkte spillestil fått troen tilbake på Portman Road siden han ankom klubben. Han har riktignok fått noe kritikk for kjedelig fotball på veien, men resultatene har vært godkjente likevel. Den kritikken svarte han med at hvis den type fotball var god nok for selveste Jose Mourinho, så var den så absolutt god nok for Mick McCarthy også. Ser vi på sesongen traktorguttene har hatt, kan man se at de stort sett har vært med i toppen hele veien. Etter en litt treg start, har laget vært inne blant topp 6 store deler av sesongen. De har til og med vært på direkte opprykksplass flere ganger. Dessverre har varierende 2015-form ført laget sakte, men sikkert, litt nedover på tabellen igjen. For øyeblikket er Ipswich bare nr.17 på formtabellen i Championship, med 2-1-3 på sine siste 6 kamper. Kikker vi på siste 10 kamper har de 3-2-5. Litt bekymringverdig når vi nå går inn i en veldig viktig periode av sesongen.

Gjenstående kamper:

Middlesbrough B
Bolton H
Watford B
Bournemouth H
Huddersfield B
Blackpool H
Cardiff H
Wolverhampton B
Nottm Forrest H
Blackburn B

Skal møte hele fire av de andre lagene som kjemper om play-off og opprykk sammen med dem. I tillegg spilles tre av disse på bortebane. Skal også møte et Bolton som kjemper for å holde hodet over vann. Nottingham og Blackburn som de to siste blir heller ikke enkle. Tar man med dette gjenstående kampprogrammet og den siste tidens form, kan man være litt bekymret over Ipswich og Jonathan Parr’s sjanser. Mitt tips blir derfor at de faller utenfor play-off.


Brentford:

Rykket på dramatisk vis direkte opp fra League One forrige sesong og var før sesongen tippet i bunnkampen av de aller, aller fleste. Som sagt, i Championship kan alt skje og 10 serierunder før slutt ligger London-klubben på en svært imponerende 6.plass. Spiss Andre Gray med sine 12 scoringer og den innleide Tottenham-spilleren Alex Pritchard med sine 8, er spillere som har vært veldig viktige for Brentford’s suksess-sesong. For suksess, det vil jeg nesten kalle det de har gjort denne sesongen uansett hvordan innspurten blir. Det var ikke veldig mye som tydet på at de skulle bli et lag som ville være med å kjempe om opprykk når vi kikket på tabellen i Oktober. Men så startet plutselig den voldsomme poeng-sankingen. November ble en måned med fem strake seire og 15 av 15 mulige poeng. Tar man Brentford’s sesong fra 1.november til nå (10.mars), har de smått pene 14-1-7 og 43 av 66 mulige poeng. I en tett liga som Championship er dette råsterkt av et lag som spilte League One forrige sesong. Dette førte Brentford fra 13.plass til 6.plassen de nå innehar. Klubben har vært stabilt inne mellom 7.plass og 3.plass siden serierunde 17 og viser fin form om dagen (8.plass på formtabellen).

Gjenstående kamper:

Cardiff H
Blackburn B
Millwall H
Fulham B
Nottm Forrest H
Derby B
Sheffield Wed B
Bolton H
Reading B
Wigan H

Har altså kun Derby på Pride Park som topp-motstandere. Møter også fire klubber som jeg anser som lag i ingenmannsland. Ellers ser dette veldig greit ut i den grad man kan si det i denne ligaen. Jeg tror dette ender med play-off. Og i play-off, ja der kan alt skje. Jeg gleder meg til innspurten!


Norwich:

The Canaries rykket ned til Championship 2013/2014-sesongen og hadde før store ambisjoner om å ta seg tilbake igjen på første forsøk. Sommeren før denne nedrykssesongen var optimismen stor på Carrow Road. Laget hentet flere spennende spillere og laget skulle ta et nytt steg fremover. Martin Olsson, Leroy Fer, Nathan Redmond, Gary Hooper og Ricky van Wolfswinkel var spillere det var knyttet store forventninger til. Dessverre ble sesongen en eneste stor skuffelse for Norwich-fansen. Ricky van Wolfswinkel f.eks, spilte 27 kamper i alle turneringer for klubben og scoret bare ett eneste mål. En gedigen flopp. Norwich mistet ikke så mange spillere som man kanskje skulle trodd etter nedrykket og etter min mening var de favoritter til å rykke opp før denne sesongen. Manager Neil Adams ble erstattet av Alex Neil i januar og den seneste tiden har Norwich virkelig levert varene igjen, etter en tam periode i høst. Laget har, på de siste 10 kampene sterke 7-1-2. Dette gjør at de er Championships’s beste lag på formtabellen akkurat nå. Veldig lovende med tanke på Premier League-spill i 2015/2016.

Gjenstående kamper:

Derby H
Huddersfield B
Nottm Forrest H
Brighton B
Sheffield Wed H
Bolton B
Leeds B
Middlesbrough H
Rotherham B
Fulham H

Møter både Derby og Middlesbrough, men begge er hjemme på Carrow Road. Norwich har også vist bra borteform denne sesongen. 10-3-5. Faktisk så har de èn seier mer på fremmed gress kontra hjemme på Carrow Road. Hjemmestatistikken er forøvrig 9-5-4. De har også vist bra form mot topplagene, så det er fullt mulig at de slår både Derby og Middlesbrough hjemme om de bevarer formen de har hatt den siste tiden. Første prøve er allerede nå til helgen når Derby kommer på besøk. Mitt tips for Norwich blir play-off plass, etter mye om og men. Jeg blir dog ikke et snev av overrasket om de kaprer første eller andreplassen og rykker direkte opp. Det ville jo vært artig med Alexander Tettey tilbake i Premier League igjen.


Middlesbrough:

Etter en treg start med tre tap på sine første fem kamper har virkelig Aitor Karanka’s mannskap vist hvor sterke de er. Med god organisering og en spillende stil har laget plukket poeng og vært med i toppen i mesteparten av sesongen. Viste også sitt høye toppnivå da de slo ut stjernegalleriet til Manchester City borte på Etihad i Fa-cupen i januar. Jeg har faktisk overvært en Boro-kamp selv denne sesongen. Helt tilbake i august  da de slo Bolton 2-1 på Macron Stadium. Jeg tenkte med en gang at dette var et lag som kunne kjempe blant topp 6. Og de har de så til de grader bevist. Fra 13.september til 18 februar har Middlesbrough vunnet 15, spilt 9 uavgjorte og bare tapt 2 kamper. Særdeles sterkt. Laget slipper inn klart minst mål i hele ligaen med sine 26 baklengs på 36 kamper. Slike lag tar alltid mye poeng. Nå har de hatt en liten formdupp de siste ukene og enkelte Boro-fans er en smule bekymret. 2-1-3 på sine siste 6 kamper. Når vi da vet at de bare tapte to kamper på en periode fra september til februar, så er det kanskje ikke så rart at noen fans skjelver litt i buksa.

Gjenstående kamper:

Ipswich H
Derby B
Bournemouth B
Wigan H
Watford B
Rotherham H
Wolverhampton H
Norwich B
Fulham B
Brighton H

Skal møte hele seks topplag. To av dem hjemme på Riverside. Ser vi på Middlesbrough’s oppgjør mot topplagene tidligere denne sesongen står de med 4 seire, 2 uavgjorte og 2 tap. De møter også Fulham, Wigan og Rotherham som alle per dags dato kjemper mot å unngå nedrykk til League One. Slike lag er aldri enkle å møte i slutten av sesongen. Boro har med andre ord det klart tøffeste gjenstående kampprogrammet av topplagene. Jeg har lyst å si at det blir direkte opprykk, men jeg tror Middlesbrough må forsøke å rykke opp via play-off denne gangen.


Watford:

Watford eies av den italienske Pozzo-familien. Den Spanske LaLiga-klubben Granada og Serie A-klubben Udinese har samme eiere. Så om du lurte på hvorfor klubben er i besittelse av så mange italienske spillere, så er dette grunnen. Tidligere leide Watford mange spillere fra disse klubbene. I 2011/2012-sesongen var hele 12 spillere inne på lån fra Granada og Udinese. Regelverket ble etter dette endret, men da begynte Watford i stedet å signere spillere gratis fra disse klubbene. Hele 11 spillere ankom gratis til Vicarage Road og blant dem, Diego Fabbrini, som sto med A-landskamp for Italia. Dette har altså ført til at Watford har en meget solid tropp. I alle fall på papiret. Likevel var det få som utropte de til noen opprykksfavoritt før sesongen. November ble en stygg måned for Watford, med fem strake tap. Ser man bort fra den, har de levert resultater på et jevnt nivå. Formtabellen, som jo på dette tidspunket av sesongen er veldig relevant, viser Watford på en 4.plass. 4-1-1 på sine siste seks og 7-1-2 på sine siste ti kamper. Det ser veldig lyst med tanke på på opprykk. La oss se på deres gjenstående kamper.

Gjenstående kamper:

Reading H
Wigan B
Ipswich H
Derby B
Middlesbrough H
Millwall B
Nottm Forrest B
Birmingham H
Brighton B
Sheffield Wed H

Dette ser egentlig passelig greit ut. Nøkkelmatchene kommer på rad og rekke Ipswich og Middlesbrough hjemme, samt Derby borte på Pride Park mellom der. Kommer Watford bra ut av disse tre kampene er det opp til de selv. Klarer trioen Vydra, Ighalo og Deeney å fortsette i samme spor som de har holdt til nå, blir Watford veldig farlige for lagene rundt dem. Jeg tror fort det kan bli direkte opprykk, men ender til slutt opp med å spå play-off for The Hornets.

Derby:

Derby var så nær, så nær forrige sesong. Play-off finalen på Wembley mot Harry Rednapp’s Qpr ble en skuffelse uten sidestykke for stakkars Derby.  Laget fra midlands styrte kampen og skapte mest, men 10 mann sterke Qpr og Bobby Zamora utnyttet en feil fra Richard Keogh i siste minutt og dermed ble det altså Qpr som kunne feire opprykk. Laget er ungt og fremadstormende og har tatt steg for steg de siste sesongene. 10.plass i 2012/2013, play-off i 2013/2014 og opprykk i 2014/2015? Vi får se, men det ser i alle fall ut som en sannsynlighet. Laget ser solid ut og har vært inne blant de seks beste siden serierunde 9 i slutten av september. Når de i tillegg mesteparten av tiden har vært inne blant de to beste og på direkte opprykksplass, så er det nok liten tvil om at det vil bli en ny skuffelse om et opprykk skulle ryke også i år.

Skuffet: Richard Keogh var Wembley's mest skuffed etter play-off finalen i fjor.
Skuffet: Richard Keogh var Wembley’s mest skuffede etter play-off finalen i fjor.

Gjenstående kamper:

Norwich B
Middlesbrough H
Wolverhampton B
Watford H
Wigan B
Brentford H
Blackpool H
Huddersfield B
Millwall B
Reading H

De neste ukene avgjør fort mye for Derby. 5 av det 6 neste kampene er mot andre topplag og Derby’s litt dalene form den siste tiden må opp hvis de skal få maks ut av disse nøkkelkampene. Tre av dem er hjemme på Pride Park og der er Derby normalt sterke. Har levert fire seire, 2 uavgjorte og to tap mot topplagene tidligere denne sesongen. De har altså et veldig tøft program igjen, men magefølelsen min sier at laget er sterkt nok til å komme seg seirende ut av det, selv om de har famlet litt den siste tiden. Jeg tror Derby spiller Premier League neste sesong.

Bournemouth:

The Cherries har blitt en aldri så liten favoritt hos folk som er opptatt av engelsk fotball. Under deres unge manager Eddie Howe (37), har de imponert de aller fleste. Har fått veldig mye ut av veldig lite og laget spiller tidvis glitrende fotball. Det er ikke uten grunn at Howe blir kalt England’s største manager-talent. Skulle de rykke opp vil det være en flott eventyr-historie. Klubben var i 2008 nedsyltet i gjeld, ble trukket 10 poeng og rykket dermed ned i League Two. Den påfølgende sesongen i League Two måtte de også starte med 17 minuspoeng. The Cherries var ekstremt nære å rykke ned fra League Two også, men berget plassen i siste serierunde. Siden har det bare gått oppover for klubben fra sør-kysten. De var ikke langt unna en play-off plass forrige sesong og spenningen var stor foran denne sesongen. Etter en høst med mange uavgjort og flere tap, tok det seg voldsomt opp fra Oktober og til nå. Siden 4.oktober har Bournemouth levert sterke 16-6-4. Laget ledet ligaen fra serierunde 21 til og med 29 og har vært med der oppe veldig lenge nå. Vil det holde helt inn?

Gjenstående kamper:

Blackpool H
Cardiff B
Middlesbrough H
Ipswich B
Birmingham H
Brighton B
Reading B
Sheffield Wednesday H
Bolton H
Charlton B

Et av de lagene med enklest program? Møter to av de andre topplagene og flere lag som det er store sjanser for ikke har noe å spille for. Bournemouth er eventyrlig nære nå og ligaens mestscorende lag kan gi oss en vakker solskinnshistorie. De er kanskje ikke sin aller beste form, som 2-2-2 på formtabellen viser, men kampprogrammet ser greit ut og jeg tror dette holder helt inn.

For morsomhetens skyld skal jeg prøve meg på å nummerere lagene også. Etter mange tenkepauser og forferdelig mange endringer frem og tilbake kom jeg frem til denne sluttabellen.

1. Bournemouth
2. Derby

3. Norwich
4. Middlesbrough
5. Watford
6. Brentford

7. Wolverhampton
8. Ipswich

Og med det er det bare å glede seg til en ekstremt spennende avslutning i verdens mest uforutsigbare liga. Vel bekomme!

(all statistikk er hentet fra squawka.com, soccerstats.com og soccerbase.com)

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -