Kommentar: Löws håndtering av keepersituasjonen gjenspeiler landslagets problemer

232

Tysklands landslagstrener Joachim Löw har bestemt seg: Manuel Neuer er Tysklands første keeper fram til EM i 2020. Denne avgjørelsen gjenspeiler problemene Löw har skapt i det tyske landslaget.

Lørdag kveld ble Löw intervjuet i Das aktuelle Sportstudio. Landslagstreneren gjorde det tydelig at han anser landslagskapteinen Manuel Neuer som meget viktig for laget og at Neuer vil forbli Tysklands førstekeeper om det ikke skjer noe meget spesielt.

Riktignok sier Löw i en liten bisetning “om Manuel er i form”, men i det store og hele fortsetter Löw på keeperplassen med det som har skapt problemer for Tyskland i det siste: Gamle helter har en bonus og trenger ikke å prestere bra for å bli foretrukket på landslaget.

Dette gjelder selvfølgelig ikke bare Neuer, men også spillere som for eksempel Mats Hummels, Jerome Boateng, Jonas Hector og Thomas Müller. Löws håndtering av keepersituasjonen siden før VM er likevel et kroneeksempel på problemet.

- Annonse -
Var skadet i nesten ett år – fikk spille VM

Mens Neuer hadde vært skadet siden september, storspilte ter Stegen i Barcelona og for landslaget. Likevel var Löw tidlig ute med å garantere Neuer keeperplassen under VM. Det må sies at Neuer ikke skuffet under VM og at Tyskland høyst sannsynligvis også hadde røket ut i gruppespillet med ter Stegen.

Likevel ble og blir det fra Löws side ikke satt noen krav til prestasjoner. Ter Stegen presterte på et meget høyt nivå i hele 2017/18-sesongen. Neuer spilte sin siste offisielle kamp i september – men ble likevel valgt som førstekeeper. Löw har samtidig også vist at hans oppfatning av “å være i form” ikke trenger å samsvare med allmenne oppfatning av hva uttrykket betyr.

Fortsatt førstevalg etter turneringen

Også etter VM har Neuer, som store deler av Bayern-laget, vært langt unna toppformen. Bayern-keeperen var svak mot Augsburg og Mönchengladbach, og var også ellers kun sjeldent på sitt vanlige meget høye nivå. I statistikken over reddede skudd er Neuer sist i Bundesliga med 48,6%.

Til tross for det var Neuer også i høst Tysklands førstekeeper. Ter Stegen, som var skadet under årets siste landskamper i november, fikk etter VM kun spille treningskampen mot Peru.

Et slag i ansiktet for ter Stegen

I desember 2018 frarøver Löw ter Stegen alle muligheter til å utfordre Neuer i ett og et halvt år. Dette er et slag i ansiktet for Barcelona-keeperen. Ter Stegen kan spille så godt han vil: Han vil, ifølge Löw, ikke få muligheten til å bli landslagets førstekeeper.

At Löw samtidig forklarer dette valget med Neuers tidligere meget sterke prestasjoner og Bayern-keeperens status som kaptein, gjør ikke saken bedre.

I en raskt skiftende idrett som fotball burde ikke gamle prestasjoner ha noe å si når det kommer til lagoppstillinger eller en spillers rolle i laget. Trenerens ansvar er å bruke det til enhver tid beste laget han (eller hun) har tilgjengelig. Det hjelper lite at en spiller vant gullballen fra fem år siden om han ikke klarer å prestere i nåtiden.

Heller ikke at Neuer er kaptein er et godt nok argument. Kapteinen er utvilsomt viktig for laget. Det er dog begrenset for mye Neuers lederegenskaper kan ha å si mens kampen foregår – som oftest er keeperen langt unna der ballen er. Det er dog ingenting i veien med at Neuer utøver sin lederrolle i garderoben og når laget er samlet selv om han sitter på benken.

Det er nok lite trolig at Löw ombestemmer seg. Landslagstreneren har tidligere vist seg å være sta og ikke endre på avgjørelser som er tatt. Löws håndtering av spillerne er likevel et stort problem for det tyske landslaget.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -