Manchester City vinner byderbyet

355

Det ble snakket mye om suspenderte Sergio Agüero i forkant av sesongens første møte mellom Manchester United og Manchester City. Og manager Jose Mourinho sa i sin pressekonferanse at City ville dra fordel av å måtte spille uten han. Kanskje gjorde de akkurat det. For de lyseblå sto igjen med seieren etter en fartsfylt fotballkamp på Old Trafford.

Tidlig ledelse for Guardiola og co.

Det var nettopp gjestene som kom best i gang på drømmenes teater. De lyseblå fikk tidlig tak i ballen, og begynte i kjent Guardiola stil å trille ball. Manchester United hang overhodet ikke med på notene og ble straffet etter det første kvarteret var spilt. Et oppspill fra Manchester Citys back Kolarov ble stusset enkelt videre fra Iheanacho, og svakt forsvarsspill av Daley Blind førte til at De Bruyne kom alene med keeper. Belgieren gjorde ingen feil og satte ballen i mål fra drøyt 16 meter. Ledelsen var fullt fortjent for bortelaget, som hadde hatt et par gode sjanser i forkant av situasjonen.

Kevin De Bruyne var strålende for Manchester City i lørdagens kamp, og scoret åpningsmålet. Foto: Skysports

Mange av Manchester Uniteds supportere vil nok sitte igjen med spørsmålet om hvorfor Mourinho valgte å starte med Lingard og Mkhitaryan, som begge hadde slitt med skader i forkant av kampen. Begge vingene virket tunge i kroppen og hadde nesten bare balltap i den første omgangen. Storsigneringen Paul Pogba kom seg heller aldri helt inn i den første omgangen, så de store sjansene til hjemmelaget ble i stor grad utelatt.

Iheanacho legger på til 0-2

Som nevnt innledningsvis i denne artikkelen så var det knyttet stor usikkerhet til hvem som ville få sjansen på topp i Agüeros fravær. Kevin Iheanacho har spilt godt de gangene han har fått sjansen under Guardiola, og gjorde nok en god figur i Manchester-derbyet. Den unge kraftspissen var den som headet ned ballen til De Bruyne i forkant av det første målet, og etter 36 minutter skulle han selv sette ballen i nettet. Etter at mannen som scoret første målet dro av to forsvarsspillere, og sendte avgårde et skudd i stolperota bak De Gea. Kunne Iheanacho på enkelt vis bredside returen i mål. Bortelaget gikk dermed opp i en sterk 2-0 ledelse på Old Trafford, og hjemmefansen stilnet fort.

Iheanacho scoret sitt første mål for sesongen mot Manchester United. Her feirer han med lagkamerat Nolito. Foto: Skysports

Ibrahimovic på scoringslisten igjen

Etter at den svenske spissen måtte gå målløst av banen borte mot Hull for to helger siden, var han igjen klar for å skrive seg opp på scoringslisten. I forkant av kampen kom det inn rykter om at han ikke var klar for derbyet, og frem til lagoppstillingen ble annonsert trodde mange at spissen var skadet. Det viste seg å ikke stemme og den store angrepsspilleren kom ruslende ut på matta sammen med resten av Manchester United laget.

Etter at Manchester City gikk opp i 2-0 ledelse virket det som at hjemmelaget våknet til og de klarte å skape noen sjanser. Sjanser som for det meste ble misbrukt. Men to minutter før hvilen oppstod det litt klabb og babb inni bortelagets felt, og en svak klarering av debutanten Claudio Bravo sørget for at ballen havnet i føttene på Ibrahimovic. Og på lekkert vis sparket svensken ballen på halvsprett inn i nettet. Og Manchester United fikk en viktig redusering før pause. Det var forøvrig Ibrahimovics fjerde mål på fire kamper i Premier League.

Svenske Zlatan Ibrahimovic ser ut til å ha funnet seg til rette i Manchester United og Premier League. Mot City scoret han sitt fjerde mål i ligaen. Foto: Skysports
Spennende og fartsfylt andre omgang

Den andre omgangen som ble spilt på Old Trafford må kunne sies å ha vært bedre enn den første. Manchester United var mer med i kampen og presset lenge på for en utligning. Det høye presset førte til at bortelaget kunne legge seg mer bakpå og satse på kontringer. Den defensive taktikken ble etterhvert mer og mer synlig da Guardiola byttet ut Iheanacho og satte innpå midtbanespilleren Fernandinho. Mourinho derimot byttet innpå unggutten Rashford og Herrerra mot første omgangs svakeste spillere Lindgaard og Mkhitaryan. Og unge Rashford markerte seg med en gang.

Den desidert svakeste spilleren på bortelaget var keeper-debutant Claudio Bravo. Han virket overhode ikke komfortabel og ga flere ganger hjemmelaget invitasjon til å komme inn i matchen igjen. Og i det 57. minutt rotet han det til da han fintet vekk Herrera og fikk en svak touch på ballen. Rooney oppfattet kvikt situasjonen og prøvde å få tak i den med en sklitakling, en sklitakling hvor Bravo kom hoppende inn med knottene. Situasjonen kunne i mange tilfeller ha ført til straffe og rødt kort til keeperen, men dommer Mark Clattenburg vinket spillet videre. Like etterpå oppstod det en ny situasjon hvor hjemmefansen ropte på straffe. Otamendi klarerte vekk et innlegg med albuen, men igjen ble spillet vinket videre. Og i etterkant kan det se ut som en riktig avgjørelse, til tross for at Jose Mourinho ville vært dypt uenig.

Annulert mål

Med 20 minutter igjen å spille på Old Trafford viste unggutten Rashford seg frem i kjent stil. Han mottok en ball nær midtsirkelen og spurtet inn mot motstanderens 16-meter. Han fikk også avsluttet i mål, men på grunn av en styring av offside-plasserte Ibrahimovic ble målet korrekt annulert.

Resten av kampen ble en sjansebonanza hvor hjemmelaget hadde ballen mest, og bortelaget ble liggende å vente på kontringsmuligheter. Dessverre for unitedfansen ble det ingen flere mål på drømmenes teater, og de måtte se seg slått av de lyseblåe naboene. Guardiola fortsetter dermed sin sterke statistikk mot managerkollega Jose Mourinho. Manchester Citys tre poeng kan få mye å si i slutten av sesongen når en vinner skal kåres. Men det er enda 34 serierunder til, og mye kan skje frem til da.

Manchester United – Manchester City

Sted       : Old Trafford

Dommer : Mark Clattenburg

Resultat  : 1-2 (1-2)

Banens beste:

I denne kampen kan det ikke være noen tvil. Manchester Citys Kevin De Bruyne var outstanding for gjestene, og bidro med både mål og assist. Han var teknisk sett i en klasse for seg selv og jobbet utrettelig i 90 minutter.

Manchester United (4-2-3-1):

De Gea – Valencia, Bailly, Blind, Shaw – Fellaini, Pogba – Mkitaryan, Rooney, Lingard – Zlatan.

Manchester City (4-3-3):

Bravo – Sagna, Otamendi, Stones, Kolarov – De Bruyne, Fernandinho, Silva – Sterling, Iheanacho, Nolito.

Gule kort:

41. min.: Silva (MCI)

45. min.: Bailly (MUN)

51. min.: Ibrahimovic (MUN)

53. min.: Fellaini (MUN)

83. min.: Rooney (MUN)

90. min.: Fernandinho (MCI)

Røde kort: Ingen.

Bytter – Manchester United:

46. min.: Mkhitaryan ut- Herrerra inn

46. min.: Lindgard ut- Rashford inn

81. min.: Shaw ut- Martial inn

Bytter – Manchester City:

53. min.: Iheanacho ut- Fernandinho inn

60. min.: Sterling ut- Sane inn.

89. min.: De Bruyne ut- Zabaleta inn

I forkant av Manchester-derbyet ble det laget en preview-artikkel som du kan lese her. Nøkkelduellen ble satt til å være mellom Manchester Uniteds Eric Bailly og Manchester Citys Raheem Sterling. Begge spilte en svak kamp til dem å være, men Bailly var viktigere for hjemmelaget enn Sterling var for bortelaget. Og selv om Manchester United tapte oppgjøret, så vil jeg tørre å påstå at Bailly vant oppgjøret mot Sterling. Er du av en annen oppfatning? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt til å diskutere det.