Euro 2016: Kan Russland hevde seg nå?

612
EURO2016

Russland, et land kjent for Boris Jeltsin og Vladimir Putin, slått ut av VM i Brasil i 2014. Kan russerne hevde seg i årets EM i Frankrike?

Troppen:

Keepere:

Igor Akinfeev – CSKA Moskva

- Annonse -

Guilherme – Lokmotiv Moskva

Yuri Lodygin – Zenit St.Petersburg

Forsvarsspillere:

Alexei Beretzutski – CSKA Moskva

Vasili Beretzutski – CSKA Moskva

Sergei Ignashevich – CSKA Moskva

Dmitri Kombarov – Spartak Moskva

Roman Neustadter – Schalke 04

Georgi Schennikov – CSKA Moskva

Roman Shiskin – Lokmotiv Moskva

Igor Smolnikov – Zenit St.Petersburg

Midtbanespillere:

Igor Denisov – Dynamo Moskva

Dmitri Torbinski –Krasnodar

Denis Glushakov – Spartak Moskva

Alexandr Golovin – CSKA Moskva

Oleg Ivanov – Terek Grozny

Pavel Mamaev –Krasnodar

Alexander Samedov – Lokmotiv Moskva

Oleg Shatov – Zenit St Petersburg

Roman Shirokov – CSKA Moskva

Angrepsspillere:

Artem Dzyuba – Zenit St.Petersburg

Alexander Kokorin – Zenit St Petersburg

Fedor Smolov – Krasnodar

Først litt historie:

Russlands fotballforbund ble stiftet i 1912 og det var også da Russland ble medlem av FIFA. Russland har kvalifisert seg til to VM sluttspill og de har stadion sin i Moskva som heter Olimpijskij Stadion Luzjniki.

Russland har også vunnet EM en gang før, det var i 1960. Da var Russland en del av Sovjetunionen og de var også med på å være finalister i EM i 1964, 1972 og 1988. Russland var en del av Sovjetunionen helt frem til 1990, Sovjetunionen kvalifiserte seg til EM i 1992 men da var unionen allerede oppløst og laget ”Samveldet av uavhengige stater” stilte i stedet. Fra 1930 og frem til 1990 var Sovjetunionen med i alle VM mesterskap, mens de fra 1960 og frem til 1988 var kvalifisert i alle EM mesterskap.

Russland har hatt varierende mesterskap bak seg. I 2012 ble de utslått i gruppespillet i EM, mens i 2008 ble de slått ut i semifinalen hvor de ble slått 3 -0 av Spania. I 2004 gjentok det samme seg med at de ble slått ut allerede ved gruppespillet, mens i 2000 ble de slått ut i kvalifiseringen til EM som ble arrangert i Nederland og Belgia.

I VM har de heller ikke gjort det så bra som de ønsker. I 1994 ble de kvalifisert til VM i USA, men de ble slått ut av gruppespillet. Fire år senere i 1998 kom de ikke med i det hele tatt og det gjorde de heller ikke i 2006 eller i 2010 heller.

Vurdering av troppen:

Det kom som en bombe da landslagssjef Leonid Slutskiy tok ut landslagsstroppen til EM i Frankrike, blantannet tok han ut ukrainske Neustadter til troppen som reiser av gårde.  En annen spiller vi skal se opp for er midtbanespilleren Aleksandr Golovin. Golovin var i 2013 med på å vinne U-17 EM med Russland, han er kjent for å ha et godt overblikk, god pasningfot, god skuddfot og blir sett på som en dødballsekspert. Han fikk sin debutt i 2014 for CSKA Moskva da de møtte Khimik i cupen, en kamp de vant 2 – 1. Golovin ble tatt med i A -landslagstroppen til Russland da de møtte Hviterussland til treningskamp i 2015, der starta han på benken, men kom inn og scoret etter 16 minutter på banen.

I VM 2014 ble Russland slått ut i Gruppespillet. Der spilte de i en gruppe med Belgia, Algerie og Sør-Korea. Russland endte på en 3 plass med fattige 2 poeng, de spilte 1 – 1 mot Sør-Korea, tapte 1 – 0 for Belgia og spilte 1 – 1 mot Algerie. Det var 3 gang i historien at Russland hadde deltatt i VM og Russland blir betraktet som etterfølgeren til Sovjetunionen av FIFA.  Russland har også siden VM i 2014 fått ny trener, i 2014 hadde de rutinerte Fabio Capello som trener, mens nå har de Leonid Slutskiy som trener. 45 åringen tok over Russland i 2015, da hadde han ledet CSKA Moskva fra 2009 og vunnet Russisk Premier Leauge i 2012 – 13, 2013 – 14 og 2014 – 15 sesongen.

Det er lite forandringer å se i troppen til EM. I VM stilte Russland med samme keepertrio som skal være med til Frankrike.  I forsvaret har Slutskiy tatt ut færre spillere enn de som var med til VM, i VM tok Fabio Capello ut 8 spillere, mens Sltskiy nå har tatt ut kun 6 forsvarsspillere som er med til EM.  Ut har blantannet Alexei Kozlov, Vladimir Granat, Andrei Yeschenko blitt byttet ut med Aleksi Beretzutski og Vasili Beretzutski for å nevne noen.  På midtbanen har det også blitt gjort endringer, fra sist mesterskap har russerne vraket blantannet  Yury Zhirkov, Alan Dzagoev og Viktor Faizulin, inn har det kommet spennende spillere som nevnte Aleksandr Golovin, Roman Neustadter og Dmitri Torbinski.

I angrep så har det også blitt bytter og endringer: I VM hadde Russland med seg fem angrepsspillere, i år til EM så har de med seg kun tre. Av de fem som spilte sist mesterskap er det kun Aleksandr Kokorin som har fått fornyet tillit, ellers får han to nye med seg i Artyom Dzyuba og Fyodor Smolov.

Kvalifisering til EM

Til kvalifiseringen til EM kom Russland i Gruppe G, gruppekvalifiseringen startet 8. september 2014 og sluttet 12.oktober 2015. Der endte Russland på 2 plass hele åtte poeng bak kvalifiseringsvinner Østerrike på 1.plass.  Russland hadde seks seiere, to uavgjorte og 2 tap i løpet av turneringen og endte tilslutt opp med en målforskjell på 21 – 5, bare ett mindre mål scoret enn Østerrike og like mange innslupne mål som samme lag. Russland endte opp i samme gruppe som Sverige, Montenegro, Liechtenstein og Moldova og var kun to fattige poeng fra å måtte spille playoff for å komme med i EM.

Russland startet kvalifiseringen godt og møtte Liechtenstein til kamp 8.september, der vant de 4 – 0 etter at Buchel, Burgmeier, Kombarov og Czyuba hadde scoret mål. I neste runde møtte de Sverige til kamp, svenskene klarte 1 – 1 etter at Toivonen hadde utlignet 5 minutter etter pause, da hadde Kokorin sendt russerne i ledelsen allerede etter 10 minutter.  Etter at Russland hadde møtt Sverige, møtte de mindre motstand i Moldova, trodde de. Kampen der endte også 1 – 1 etter at Dzyuba hadde sendt russerne i ledelsen på straffespark, minuttet senere scoret Moldova og kampen endte uavgjort 1 – 1.

En dag i November skulle russerne dra til Østerrike for å kjempe om nye poeng, Østerrike som spilte 1 – 1 mot Sverige og vant sine to neste kamper skulle bli en vanskelig nøtt å knekke for russerne. Kampen endte tilslutt med 1 -0 til Østerrike som hadde fått en suveren start på kvalifiseringen.  Russlands neste kamper endte med 1 -0 hjemme mot Sverige, 7 – 0 borte mot Liechtenstein, 2 – 1 borte mot Moldova og 2 -0 hjemme mot Montenegro.  Dermed endte Russland opp på 2.plass med 20 poeng og direkte kvalifisert til EM i Frankrike.

Russlands gruppe i EM

I EM Frankrike har Russland kommet i Gruppe B, der har de kommet i gruppe med England, Slovakia og Wales. Dette er en gruppe som virker greit å komme seg videre i for russerne. England er en hvilende kjempe som ikke har gjort det så bra i de siste mesterskapene, Wales har ikke vært kvalifisert til EM og deltar i år i sitt første EM.  Slovakia har heller ikke gjort det så bra i sine mesterskap og ble senest i 2012 utslått under kvalifiseringen til EM, derfor tenker vi at Russland har store sjanser til å komme seg videre fra gruppespillet og videre til 8 delsfinalene som spilles i midten av Juni.

Her er Russlands kamper:

11.juni 18:00: England – Russland – Stadie Velodrome, Marseille

15.juni 15:00: Russland – Slovakia – Stade Pierre-Mauroy, Lille

20.juni 21:00: Russland – Wales – Stadium Municipal, Toulouse  

Kilde: Wikipedia

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -