Serie A 13. runde: Ingen henger med Juventus

151

Sølvkampen er tettere enn noensinne, med fem lag på to poeng, mens serielederne topper tabellen med sju poeng forsprang på Milan og Roma.
En tredjedel av serien er ferdigspilt allerede og Juventus venter fortsatt på ekte og konsistente rivaler.
Både Roma og Napoli, de to med større ambisjoner i sommer, sliter med å finne en stabil form og har allerede kastet bort mange verdifulle poeng mot helt overkommelige lag. Milan sitt comeback i medaljestrid er en velkommen nyhet, men derbyet har vel vist at de har en lang vei å gå og det er tvilsomt at enda større overraskelser som Lazio og Atalanta skal forbli der opp utover sesongen.

ATALANTA – ROMA 2-1

Roma dominerer i første omgang, men Salah brenner to store sjanser og gjestene trenger en straffe for å ta ledelsen.
Etter pause forsvinner de fullstendig ut av kampen, mens Atalanta-spillere virker som besatte og øker trykket. Den fortjente utligningen kommer på tilfeldig vis, da Szczesny pælmer Kessiés lave innlegg rett på Caldara og ballen ender i mål.
Roma reagerer ikke og utfallet er uunngåelig: Paredes faller for Gomez’ finter og gir bort en dum og unødvendig straffe som Kessié banker inn.

Gamle vaner er vonde å vende og der er vi igjen og forteller om en to-omgangskamp av Roma. Mønstret er jo velkjent nå, spesielt på bortebane: de er overlegen så lenge som alle kjører på full-maskin, er utrolig sløsete foran mål og til slutt blir de helt utspilte og mentalt svake når motstanderne begynner å presse.

Stakkars Luciano Spalletti gjentar den samme forklaringen i intervju etter intervju, i kamp etter kamp, men løsningen finner han ikke.
«Dette er et tungt tap – innrømte treneren – Når vi styrer spillet er vi flinke, men hvis vår intensitet daler, da blir vi altfor naive og svake i dueller. Når man slutter å spille fotball, gjør motstanderne sin jobb og scorer».
Han tar igjen nederlaget på sin kappe: «Det er vel treneren som har ansvar hvis laget slutter å kjempe».
Kanten El Shaarawy er enig, men sportslig leder Massara tolker det annerledes og påstår at «det dreier seg ikke om mentalitet». Interessant antydning… kanskje skal noen forsvinne i januar?

Gasperini på sin side kan nyte et magisk øyeblikk etter en treg start. Sju seire og en uavgjort på de åtte siste kamper er virkelig imponerende. Kanskje vil det ikke vare, men han har lansert noen unge profiler som nettopp ble tatt ut i A-landslagets treningmøte, og dette er uvurderlig bra for en klubb som Atalanta.

JUVENTUS – PESCARA 3-0

En akademisk seier for Juve mot nedrykkskandidat Pescara. Slike kamper er vanskelige på det mentale, for det er lett å ikke gi 100%, spesielt før et avgjørende Mesterligaoppgjør tre dager etterpå.

Seriemesterne leverer deres typiske kamp, med lav rytme og få sjanser. Gjestene får én store, men Caprari sender ballen utenfor på volley.
Skrekken vekker Juve opp og Khedira scorer 1-0 etter en bra kombinasjon med Mandzukic.
Paret sørger for kampens andre, da spissen sender tyskerens heading inn fra kloss hold. Til og med den omdiskuterte Hernanes melder seg inn på festen med en suser fra 25 meter. Rolig natt derimot for Higuain som treffer stolpen i andre omgang og mister en annen sjanse.

Allegri vil ikke høre et ord om Scudetto, men er likevel fornøyd med en bare brukbar kamp.
«Tre poeng mot Pescara er like gode som tre poeng mot Napoli: det var viktig å vinne og det gjorde vi».
Higuains målløse natt bekymrer han ikke:
«Gonzalo har scoret 10 ganger allerede, i kveld spilte han á la Dybala, nærmere til midtbane hvor han kan utnytte sine store tekniske ferdigheter – beskyttet han toppscoreren – Han har vel spilt flere kamper enn i fjor og dette kan påvirke prestasjonene».

Nivået i serien har senket ned så mye at Juve kan tillate seg å spare krefter under lange perioder i de fleste kampene og skru opp tempoet her og der når de trenger en scoring.
Farlig å venne seg til et slik spillemåte i europeisk sammenheng, men i Italia er dette mer enn nok. Dessverre for tilskuerne.

UDINESE – NAPOLI 1-2

Napoli måtte vinne for å snu en negativ tendens og det gjør de, uten å briljere.
Det skjer ikke mye i første 45, men gjestene kommer ut av garderoben med ny inspirasjon og snart scorer Insigne to ganger, endelig tilbake på scoringslista og i god form. Begge som en ekte måltyv: det ene med en lett touch fra få meter, det andre etter en tabbe av Widmer.
Som vanlig mister Napoli fokus og Perica reduserer fra corner like etterpå. Udinese har en halvtime til, men feiler med å true Reina sitt bur.

Napoli reiser hjem med tre viktige poeng før en enda viktigere Mesterligakamp. God fotball kan vente.

SAMPDORIA – SASSUOLO 3-2

Sampdoria tilbyr rundens prestasjon med en dramatisk tremåls comeback.
Igjen er første omgang sjansefattig, med Bruno Fernandes’ bom på en ganske enkel retur som eneste høydepunkt.
Så koker det etter pause: Sassuolos unge har friske bein og stormer gjennom vertenes forsvar. Ricci og Ragusa scorer sitt aller første Serie A-mål og kampen ser avgjort ut.

Den gamle reven Quagliarella har likevel andre planer for dagen, og han selv har en rekord å tangere. Mål nummer 100 i øverste nivå gir Samp nytt håp etter 84 minutter.
Bare 120 sekunder senere sklir Acerbi og Quagliarella kan løpe alene mot keeper: han er generøs og tilbyr Muriel en ball som må bare settes i tomme buret.
Det blir full fest på overtid da Schick blir felt i boksen og får en klar straffe. Muriel er nådeløs og Samp kan feire en helt uventet seier, kanskje ikke helt fortjent, men sluttspurten viste at laget har mot.
Derimot må Sassuolo bare anklage seg selv for en uforklarlig kollaps. Laget spiller nesten like bra som i fjor. I Berardis langvarige fravær, har de lansert nye lovende profiler, men resultatene og tabellen forteller en mindre rosende historie: Di Francesco har mange unnskyldninger (skader, tett kampprogram, uflaks osv.), men16. plass med bare 13 poeng er iallfall skuffende og bekymrende.

LAZIO – GENOA 3-1

Romas «andre» lag klatrer opp på fjerde etter en ny solid seier. Fotballen er ikke en glede å se på, men den er effektiv nok.
Felipe Anderson sender sine i føringen med et langskudd tidlig i kampen. Genoa utligner etter pause ved Ocampos, men Lazio avgjør kampen i løpet av ti minutter rundt timen. Biglia på straffe og Wallace helt alene i boksen sikrer et greit resultat. Genoa avslutter med ti mann igjen da Orban får det andre gule. Det er utvisning nummer seks på 13 kamper for Rossoblu, seriens verste rekord hittil.

EMPOLI – FIORENTINA 0-4

Lokaloppgjøret bekrefter Empolis krise og gir Fiorentina ny tillit. Egentlig er resultatet litt urettferdig for lillebroren ble ikke rundspilt hele kampen og har noen gode sjanser før Kalinic, Bernardeschi og Ilicic endelig viser at de kan spille på høyere nivå.
Spissen skaper uro i forsvar og lagkameratene takker og scorer. Etter 0-2 på straffe går Empoli i oppløsning og Fiorentina kan lage to mål til uten motstand.
Forskjell mellom lagene var vel mindre og begge skal heller glemme kampen så fort som mulig og fokusere på den neste. Alt går sjelden like bra (eller, for Empoli, like dårlig) som på søndag ettermiddag.

BOLOGNA – PALERMO 3-1

Handicap-start for Bologna, da Gastaldello sovner på ballen og tillater Palermo å trille ballen i mål i en to-mot-null-situasjon. Nestorovski vil aldri score en lettere mål i Serie A…
Destro, tilbake fra skade, retter lagkameratens feil og utligner etter 22 minutter.
I andre omgang faller Palermo gradvis ut av kampen og Bologna avgjør den med Dzemaili og Viviani på frispark.
Unggutten Lo Faso har en gedigen sjanse til å gjenskape spenning på tampen, men han skyter rett på Da Costa.
Bologna ligger nå seks poeng over nedrykksstreken og kan puste litt. Palermo er nest sist, fire poeng bak Empoli. Det er ikke full krise ennå, men supportere begynner å miste tålmodighet med Zamparini, som ikke er den type som kan la det være…

CHIEVO – CAGLIARI 1-0

Chievo er tilbake på vinnersporet etter en elendig måned og det gjør det mot en av seriens verste bortelag. Cagliari stiller uten Sau og Borriello i angrep og blir de enda mindre farlige.
Vertene fokuserer på hodespill, som vanlig, men matchvinneren er Massimo Gobbi med et usannsynlig og overraskende solo-løp.
Igjen, typisk seier for Chievo og typisk tap for Cagliari. Ingenting å se her…

MILAN – INTER 2-2

CROTONE – TORINO 0-2