Servus Uli Hoeneß slaktersønn fra Ulm takker for seg

81
Seriemester Bayern München åpner den kommende Bundesligasesongen mot TSG 1899 Hoffenheim. Bilde: Bayern München logo Wikimedia

Mangeårige Bayern München-presidenten Uli Hoeneß velger å takke for seg i dem tyske storklubben.

En epoke har sluttet i Bayern München, når mangeårige Bayern München-president Uli Hoeneß valgte å takke for seg den 15. november 2019. Når han går av etter mer enn 40 års tjeneste. Ingen har hatt større innflytelse i klubben, en hva selveste Uli Honeß, som både spiller, manager og president for Bayern München har gjort klubben til den den er i dag.

Se video


Vi ser tilbake på karrieren til Uli Hoeneß, hans enorme betydning for storklubben, men også alle kontroversene samt skandalene. Vi starter i 1970, da slakterens sønn fra Ulm bytter til Bayern München.

Mye suksess som spiller

I 1970, var det en 18 år gammel guttunge som ankom Bayern München. Han hadde forlatt amatørlivet i hjembyen Ulm, hvor han spilte for TSG Ulm i 1846 og jobbet blant annet i farens slakterforretning. Bayerns trener Udo Lattek hadde lenge hatt et godt øye med Hoeneßs evner, og som allerede var tilfelle, endte de største og mest lovende spillerne i Bayern på det tidspunktet.

Selv om det er vanskelig å se på han i dag, var Uli Hoeneß en rask spiller som hadde enormt med målteft i støvlene. Han klarte å løpe 100 meter på under 11 sekunder, og farten hans ga stor fordel av Bayern München. I 239 kamper klarte Uli Hoeneß å bidra med 86 mål og 53 assist i Bundesliga. Allerede i sin første sesong vant han DFB-cupen. På et sterkt spillende Bayern München-lag var han også med på å vinne tre Bundesliga-titler på rad fra 1972 til 1974. Det var imidlertid ikke bare i serien og cupen at den unge slaktersønnen fra Ulm viste klassen. Uli Hoeneß imponerte også i Europa.

I 1974 spilte Bayern München i Champions League-finalen, med den spanske Atlético Madrid som motstander. Etter 1-1 i den første kampen måtte finalen avgjøres i en ekstra kamp. På Roi Baudouin stadion i Belgia viste Uli Hoeneß hele fotballen i Europa hvor store kvaliteter hans var. Han scoret to ganger i 4-0-seieren og sikret Bayern München sin første tittel i Champions League. Noen måneder senere var det verdensmesterskapet i Vest-Tyskland , og her vant Vest-Tyskland 2-1 over Nederland i finalen. Uli Hoeneß spilte alle minuttene i løpet av finalerunden, og han avsluttet med et mål og tre assists. En flott sesong var nå over og Uli Hoeneß kunne nå også skrive verdensmester på sin CV.

I årene som fulgte fortsatte hans enorme suksess for både Uli Hoeneß og Bayern München, sammen vant de Champions League i 1975 – 1976. Men det skal sies i finalen i 1975 mot Leeds United, måtte Uli ut med en kneskade, som gjorde at han måtte være ut i seks måneder fra fotballen, selv etter de seks månedene forsvant aldri skaden helt. I en alder av bare 27 år gammel, hadde Uli Hoeneß fått nok. Etter at han aldri ble 100% bra etter kneskaden, og valgte å legge støvlene på hylla. En stor nedtur for Hoeneß, men selv om skaden knuste drømmene hans som spiller, åpnet det seg en helt nye dører for Uli Hoeneß, som forresten ikke hadde lagt vekk egenskapene som slakter, men mer om det litt senere.

Flotte visjoner for Bayern München

Kanskje er det historien og de tidligere historiene rundt ham, som får oss til å glemme hvor flott fotballspilleren Uli egentlig var. Kanskje er det fordi han først og fremst var en forretningsmann som kunne se utallige muligheter til å tjene penger som ingen andre.

Som spiller i Bayern München hadde Uli Hoeneß allerede vist sitt forretningstalent i en fotballverden som på dette tidspunktet ikke lenger var kommersiell. Blant annet valgte han å droppe treningen når han i stedet kunne skrive autografer for fans. Dette var en god virksomhet for Hoeneß da han tjente oppover med 3000 merker på den. Bayern München var imidlertid ikke så imponert, og de meldte seg av med en karantene på en kampdag.

Men Uli Hoeneß hadde et godt øye for den gode virksomheten, og det burde komme klubben også til gode. Som spiller organiserte han en avtale med lastebilprodusenten Magirus-Deutz. Sponsoravtalen tillot Bayern München å hente Paul Breitner fra Braunschweig i 1978. Bayern München visste at de ikke lenger kunne dra nytte av Hoeneß på banen. Fra feltet fikk han imidlertid lov til å skinne, og i 1979 ble Uli Hoeneß utnevnt til ny manager i Bayern München.

Akkurat som på fotballbanen, ville Uli Hoeneß også markere seg som manager. Da han begynte, hadde Bayern München ikke vunnet Bundesliga på fem år. Spesielt var Gladbach overtent av dem, som på dette tidspunktet var det ledende flaggskipet i tysk fotball. Videre var økonomien langt fra den er i dag. Uli Hoeneß ønsket å endre klubben og føre dem tilbake til toppen, og han valgte å bruke amerikanske sportsklubber som inspirasjon. En av hans største oppgaver da han ble med var å gjøre klubben mindre økonomisk avhengig av billetter som ble solgt til hjemmekampene. Større fokus på salg av varer i klubben skulle innføres, og over tid ga det overskudd for Hoeneß. Millionene begynte å strømme i kassen, noe som ga klubben et bedre økonomisk fundament. Uli Hoeneß husker en tur til San Francisco hvor han så mulighetene i varesalg.

Da jeg var i San Francisco, skulle jeg kjøpe en skinnjakke med Joe Montana på ryggen, quarterbacken, til sønnen min. Jeg var i en 49ers ( amerikansk fotballag, rød ) fanshop i byen, og jeg sa til min kone: Hvis en mandag morgen, kommer folk, ikke bare klassiske fans, men også bankfolk og forretningsfolk, inn i FC Bayerns fanshops og kjøper trøyer til barna deres, da har vi lyktes ”.

Hoeneß reiste også rundt i Europa for inspirasjon. Her besøkte han klubber som Manchester United og Ajax Amsterdam for å finne ny inspirasjon for hjem til Tyskland. Hoeneß visste at hvis Bayern München skulle oppnå noe de aldri hadde hatt før, så måtte de gjøre noe de aldri hadde gjort før.

Da han begynte, hadde klubben 12 ansatte, 12 millioner merker i inntekter og 8 millioner merker i gjeld. I 2018 omsatte Bayern München for 654 millioner euro, i tillegg til over 1000 ansatte i hele konsernet. En enorm utvikling siden 1979, da Uli Hoeneß satt i sjefsstolen.

Veien til en stor klubb

Antall titler som Bayern München har vunnet siden Uli Hoeneß tiltrådte, viser også hvor stor innflytelse han har hatt. Bayern München vant sitt første mesterskap på seks år da Hoeneß ble manager. Siden den gang har klubben vunnet 24 Bundesliga-titler, 14 DFB-Pokal-titler og to Champions League-titler. Da de vant sin siste Champions League-tittel, vant de også DFB Cup og Bundesliga samme sesong. For første gang i historien hadde et tysk lag vunnet diskanten.

Gjennom årene har Bayern München hatt forskjellige konkurrenter til Bundesliga-tittelen, og Hoeneß har flere ganger vært byttedyr for konkurrenter. Han har kjøpt de beste spillerne deres og dermed svekket dem. En overføringstaktikk som gjorde ham upopulær for kollegene. I 1989 kjempet Bayern München og FC Köln om mesterskapet. Her kjøpte Hoeneß Jürgen Kohler, som var en av FC Kölns profiler. I 2002 var Bayer Leverkusen en av Bayern Münchens største konkurrenter, og her kjøpte Hoeneß Michael Ballack, Lucio og Zé Roberto til klubben. Gjennom 2010-tallet kjempet Bayern München med Borussia Dortmund om mesterskapet. Her hentet Uli Hoeneß profiler som Mario Götze og Robert Lewandowski fra Dortmund til klubben. Med sin overføringspolitikk sementerte Uli Hoeneß at Bayern München var Tysklands absolutt største klubb.

Selv om dette fikk mange konkurrenter til å anse Uli Hoeneß som en stor skurk, brydde han seg ikke. Viktigst for ham var suksessen til klubben.

 Uli har blitt sett på som fienden helt fra starten, og har alltid vært likegyldig. Hans eget rykte var ikke i nærheten så viktig som Bayern München. Han kjemper for klubben sin og risikerer å bli en skurk. Det er sannhet i mine øyne, sa tidligere Hamburger SV-sjef Günther.

Uli Hoeneß gikk også inn for å erstatte München olympiske stadion. Han ønsket et større og mer moderne stadion for Tysklands største klubb. Fra 2002 til 2005 var byggingen av Allianz Arena i gang, og kostet klubben 340 millioner euro. Klubben forventet å betale ned gjelden for Allianz Arena i 2028. Økonomien i Bayern München var imidlertid så god at de allerede hadde betalt seg i 2014. Bayern München sto nå med et nytt moderne stadion som hjemmebane takket være Uli Hoeneßs visjoner. Den store suksessen, Uli Hoeneß, i 30 år som manager for Bayern München, ble også belønnet for da han i 2009 ble utnevnt til ny president i klubben.

Kontroversene i pressen

Hans store kjærlighet til klubben har også ført til at han over tid har kommet med noen kontroversielle uttalelser i pressen. Ingen er mer ære enn Hoeneß, og alle som legger seg sammen med dem han elsker, elsker ham.
Under mesterskapet i 1989, mellom Bayern München og FC Köln, hadde Köln-trener Christoph Daum sagt negativt om Bayern-trener Jupp Heynckes. Hoeneß var ikke enig i dette. Under ZDFs “Sportsstudio” begynte han derfor en opphetet diskusjon med Daum for rullende kameraer. En maktkamp som Hoeneß vant da Bayern vant FC Köln i den påfølgende kampen.

Takk, Uli Hoeneß”

Selv om kontroversene har vist en negativ side av Uli Hoeneß, er det viktig å nevne hans menneskelige side. En menneskelighet som har hatt stor innvirkning på Bayern München, dets spillere og andre klubber i Tyskland.

Flere ganger i løpet av sin tid i Bayern München har han hjulpet spillere med deres personlige problemer. Da hans tidligere lagkamerat Gerd Müller hadde et alkoholproblem, hjalp Hoeneß ham med å komme seg. Deretter sørget Hoeneß også for at Müller kunne komme tilbake på banen ved å gi ham jobb som ungdomstrener.

I 2003 ble Uli Hoeneß kalt av Bayern Münchens stortalent Sebastian Deisler. Her fortalte Deisler at han ikke lenger kunne takle livet og at han trengte hjelp. Uli Hoeneß stormet hjem til Deisler og fant ut at Deisler var blitt rammet av en alvorlig depresjon. Han valgte å få Deisler innlagt på et psykiatrisk sykehus slik at han kunne få den hjelpen han trengte.

Danske Pierre-Emile Højbjerg fikk også uventet hjelp av Uli Hoeneß under oppholdet i Bayern. Da faren til Højbjerg ble rammet av kreft, ble Hoeneß informert om bl.a. Da ringte Hoeneß Højbjerg inn på kontoret sitt og fortalte ham at klubben ville gi medisinsk behandling og cellegift til faren.

Disse situasjonene viser en viktig side av Hoeneß. Han gikk veldig for å hjelpe andre mennesker, og noen ganger andre klubber.

“En klubb som Bayern München er der når andre tradisjonelle klubber er i trøbbel, ” sa Uli Hoeneß i forbindelse med en veldedighetskamp for St. Pauli, der Bayern München-spillerne deltok gratis. St. Paulis fans takket Uli Hoeneß for hans gest med et banner som sto ” Takk, Uli Hoeneß “.

Borussia Dortmund fikk også hjelp som de sto midt i en økonomisk krise i 2003. ” Når Dortmund var klar over at de ikke lenger kunne betale lønn til sine spillere, vi ga dem to millioner uten sikkerhet i et par måneder” har Uli Fortalte Hoeneß. En handling som er bekreftet av Dortmund.

Ikke bare hadde Uli Hoeneß stor effekt på klubben Bayern München. Han hadde også stor innvirkning på klubbens spillere, og flere av dem kan takke Hoeneß for å ha hjulpet dem gjennom vanskelige tider i livet.

“FC Bayern er hans liv”

Hvis du fortsatt er i tvil om hvor mye Uli Hoeneß har betydd for Bayern München, så har “Der Kaiser” en holdning til det. Franz Beckenbauer har samarbeidet tett med Hoeneß i mange år, og var president før Uli Hoeneß ble det i 2009.

“Uli Hoeneß er en gave til FC Bayern. Han var spilleren, og han er manager, president og styreleder. Hva klubben er i dag og hvilke verdier den står for er takket være ham, hans kompetanse, hans engasjement og hans ferdigheter. Vi kan anse oss som heldige som har ham ”.

Karl-Heinz Rummenigge har også bare positive ord igjen for Hoeneß. I følge Rummenigge byttet Hoeneß klubben da han overtok lederposten i 1979. Han har skylden for at klubben er som den er i dag. Uli Hoeneß har vært en pioner for Bayern München, og Rumenig ønsker spesielt å huske Uli Hoeneß som klubbens største fan.

“ 5-0-seieren over Dortmund ( red. 6/4/19 ) lo jeg av, slik han feiret seieren. Han var som en liten gutt. Slik er han og vil alltid være. FC Bayern er hans liv ”.

Bayern Münchens største fan kan se tilbake på over 40 års tjeneste i den tyske storklubben, der han oppnådde det som bare var en drøm i begynnelsen. Slakter-sønnen fra Ulm har hatt en enorm innvirkning på klubben på Säbener Straße og hjulpet Bayern til å bli en av de største klubbene i verden, 15. november 2019, sier han seg deretter som president, men han vil forbli til 2023 som en del av styret. Kanskje forsvinner han sakte fra det offentlige øyet, men ingen vil noen gang glemme Uli Hoeneß og livet hans i Bayern München på godt og ondt.

” Folk må huske meg som en mann som ikke ønsket å bli skadet. En mann som alltid prøvde å få noe ut av livet sitt og alltid var klar til å hjelpe mennesker eller saker som var viktige for ham. En mann som aldri vil glemme hvor han kommer fra ”.

Kommentarer

kommentarer