Sunday Oliseh tok selv kontakt med lag som var nesten konkurs for tredje gang – nå er de på vei opp i eliten

438

Se for deg en klubb som sliter tungt i bunnen av andre nivå i nederlandsk fotball, og plutselig kommer det en telefon fra en tidligere stjernespiller som har lyst på den ledige trenerjobben.

Fortuna Sittards tekniske direktør Charly Chudik var meget overrasket da han fikk høre stemmen til Sunday Oliseh i slutten av desember i fjor. Oliseh sa at han ville ha jobben som trener for klubben. Fortuna Sittard lå på en katastrofal 18. plass i ligaen og i fare for å ryke ut av den profesjonelle fotballen i Nederland. Hvordan kunne en så kjent person være interessert? Og hvorfor ville han ringe selv, i stedet for å sende en agent, slik det vanligvis foregår?

Det klare svaret er – Oliseh ønsket virkelig jobben. Dette skriver ESPN FC.

«Jeg fikk mange tilbud etter at jeg ga meg som landslagstrener for Nigeria. En toppklubb i Sør-Afrika, en klubb fra Portugal og flere nasjoner med tanke på å være landslagstrener tok kontakt, men jeg var ikke interessert. Familien er det viktigste for meg. Jeg ønsket å være til sted der de kunne gjøre meg lykkelig. Sittard er bare 45 minutter med bil fra mitt hjem,» sier Oliseh i et intervju med ELF Voetbal magazine.

- Annonse -

Oliseh er gift med ei fra Belgia og han bor i Eupen. Det var der han tok sin første jobb som teknisk direktør i 2007, men dro etter et halvt år fordi han likte ikke å jobbe på konto. Hans første erfaring som trener fikk han i den vesle klubber Verviers på tredje nivå i Belgia.

Men etter en kort stund var han ute av fotballen, og kom først tilbake da Nigeria tilbød han jobben som landslagstrener i 2015. Det ble en kort og veldig begivenhetsrik affære, og Oliseh bestemte seg for å slutte etter angivelig mangel på lønn og han dro tilbake til kjente omgivelser i Belgia.

Sittard, som er i Limburg-provisen i Nederland nært grensen til Belgia, er en stolt klubb med en interessant arv. De har bare to cuptrofeer for mer enn et halvt århundre siden, men de har hatt mange sesonger bak seg i Eredivisie og har fostret mange kvalitetsspillere, den mest kjente er den tidligere Barcelona og Bayern München-stjernen Mark van Bommel.

Men Fortuna har ikke hatt fru fortuna på sin side etter at de rykket ned i 2001, og de har vært nær konkurs tre ganger. Den siste som reddet dem var den tyriske businessmannen Isitan Gun som tok over sommeren 2016.

«Uten Gun ville ikke Fortuna eksistert i dag. Han fikk stabilitet i klubben og nye folk i styret,» sier De Gelderlander-journalist Robert Husken til ESPN FC.

2016/17-sesongen startet imidlertid forferdelig, og trener Ben van Dael ble sparket etter en lang rekke med grusomme resultater og kun ett poeng på ni kamper. Oliseh ventet på muligheten til å tilby sine tjeneser, og klubben fikk en trener de aldri kunne drømt om.

Oliseh hadde en stor karriere for det nigerianske landslaget og spilte i to VM-sluttspill, blant annet med et majestetisk mål mot Spania i 1994. Han var med og vant OL-gull i 1996 og vant ligagull i Nederland med Ajax. Han spilte også for Borussia Dortmund og Juventus.

Nå er han den første mørkhudete afrikanske treneren i Nederland, og han har vært nødt til å forholde seg til en vanskelig situasjon. Fortuna har spilt nesten foran tomme tribuner de siste årene, men Oliseh endret atmosfæren rundt klubben umiddelbart. Han vant den første kampen mot Achilles’29 og fortsatte en rekke med sterke resultater. 5-2 seieren mot Jong Ajax, etter å ha kommet under 0-2 til pause, var spesielt bemerkelsesverdig og fansen begynte å komme tilbake til stadion. Sittard tapte bare fem kamper under Oliseh i andre halvdel av sesongen og havnet langt utenfor fare for å rykke ned, der de lå rundt juletider.

Nå strømmer folk tilbake til Offermans Joosten Stadion i Sittard, etter å ha vært nesten tom de siste årene. (Foto: Twitter @FortunaSittard)

Men ikke alle rapportene var positive. Olisehs tid som landslagstrener for hjemlandet var preget av konflikt med mange spillere, spesielt den populære keeperen Vincent Enyeama. Han ble fratatt kapteinsbindet og tvunget til å gi seg med landslagsfotball. Det samme skjedde i Fortuna, ettersom veteran og kaptein Ferry de Regt forlot klubben i sommer etter å ha kommet i unåde med nigerianeren. Assistent-trener Tini Ruijs og keepertrener Patrick Creemers dro også, ute av stand til å jobbe under Oliseh.

I en artikkel publisert i juni, anklaget De Limburger-journalist Patrick Delait Oliseh for å installere et autoritært regime.

«Han oppfører seg som en guvernør, og ingen tør å motsi han. Ved konstant å ha skarpe interne forhold, er nigerianeren en tikkende bombe. På TV ser han sympatisk ut, men bak scenen er han en ulv i fåreklær.»

Så langt har ikke disse pessimistiske forventningene blitt virkelighet. Heller tvert imot, har Oliseh og laget hatt en fenomenal start på sesongen. De har vunnet fem av sju kamper, og kun tapt en. Etter at de vant 6-0 mot Telstar sist fredag, den største borteseieren i klubbens historie, er Fortuna på andreplass kun bak Jong Ajax. Teknisk sett leder de kampen om opprykk ettersom det unge mannskapet til Ajax ikke kan rykke opp.

Det er ikke den eneste rekorden som er slått av Oliseh. Tar man med den forrige sesongen, har nå Fortuna åtte hjemmeseire på rad.

Og det første målet mot Telstar ble scoret av den 17 år gamle sensasjonen Perr Schuurs, den yngste kapteinen i klubbens historie. Han ble født i november 1999, og fikk kapteinsbindet i sommer. Oliseh forklarte det enkelt; «er du god nok, er du gammel nok».

Det er ingen tvil om at Schuurs er et stort talent. Han var invitert til å trene med Liverpool i sommer og både Ajax og PSV Eindhoven skal visstnok ha kommet med bud for å signere han.

Oliseh er en trener som liker å jobbe med unge spillere. Han kvittet seg med veteranene De Regt og den 33 år gamle angriperen Sjoerd Ars, inn kom to spennende talent fra Portugal, Andre Vidigal (19) og Lisandro Semedo (21). Det er ytterligere to under 21-spillere på laget; Finn Stokkers og Djibril Dianessy.

Etter å ha etablert en solid defensivt fundament, lar Oliseh laget spille angrepsfotball og de har scoret 21 mål så langt i sesongen. Da ESPN FC snakket med journalisten Delait nå, sier han: «Oliseh er en god motivator som er veldig streng med taktikken. Fortuna spiller som en enhet under han.»

Tabellen i Jupiler League per 5. oktober 2017.

Den andre journalisten som er sitert lenger opp i saken, Husken, sier: «Sunday er en streng trener som er veldig klar på hva han forventer fra spillerne. Å ha en slik stjerne på benken har en massiv påvirkning på laget.»

Det er få eksperter på Jupiler League i Nederland som tror at laget kan rykke opp til Eredivisie, men det unge laget har startet å drømme.

«Ånden i laget er fantastisk. Jeg må berolige spillerne av og til, fordi de er så sultne,» sa Oliseh til avisen AD nylig.

Snuoperasjonen har vært fenomenal allerede og nigerianeren har bygd opp sitt navn som trener. Men klubben vil være på vakt, det er ikke umulig at han blir lurt vekk fra sitt hjem i Eupen når hans kontrakt med Fortuna Sittard går ut til sommeren.

Men om han skulle klare å styre laget til opprykk, kan man se for seg at en så liten klubb kan gjøre noen overraskende resultater i Eredivisie.

** ** **

Artikkelen er opprinnelig skrevet av den erfarne journalisten Michael Yokhin som skriver om internasjonal fotball for ESPN, Blizzard, goal.com og FourFourTwo. Han kan følges på Twitter: @yokhin.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -