USA vant VM-finalen mot Nederland etter VAR-straffe og Lavelle-solo

149
Rapinoe Bilde: Ampatent, Wikimedia.

(USA – Nederland 2-0) USA har vunnet VM i 2019. Ledelsen til amerikanerne kom etter et VAR-straffespark.

Det tok en stund før det oppstod noen målsjanser. USA tok initiativet umiddelbart, var offensive og hadde ballen mest. Nederland var imidlertid stabile i forsvaret og holdt amerikanerne unna eget mål. Samtidig manglet Nederland presisjon i egne overganger.

Nederland kom seg etter hvert bedre inn i kampen, mens USA ikke var like dominerende og offensive. Ingen av lagene ønsket å ta for høy risiko, og ballen var kun sjelden i nærheten av sekstenmeterne.

Sjanser mot slutten av omgangen

Det måtte en dødball til for at kampens første mulighet kunne oppstå etter 27 minutter. Julie Ertz fikk avslutte etter Megan Rapinoes corner. Skuddet ble for sentralt og Sari van Veenendaal reddet forsøket.

Ti minutter senere kom USA til to nye store sjanser. Rapinoe slo et innlegg i feltet og van Veenendaal reddet så vidt Samantha Mewis’ heading. Ballen ble klarert, men havnet på nytt hos Rapinoe. Denne gangen fikk Alex Morgan en fot på kapteinens innlegg. Van Veenendaal reddet avslutningen i stolpen. Et drøyt minutt senere reddet van Veenendaal på nytt mot Morgans langskudd.

I omgangens siste minutter bølget kampen fram og tilbake. USA var offensive igjen, mens Nederland kom til noen farlige overganger. Til tross for det ble det ingen flere muligheter før pausen.

I andre omgang dominerte USA på nytt fra begynnelsen. De offensive amerikanerne klarte dog ikke å skape mer enn halvsjanser mot det nederlandske forsvaret.

VAR-straffe og Lavelle-solo avgjorde

Etter en time ble Morgan sparket i skulderen av Stefanie van der Gragt i boksen. Etter videodommerens intervensjon så dommer Stephanie Frappart på situasjonen og pekte på krittmerket. Rapinoe scoret fra elleve meter – hennes sjette scoring i turneringen.

Drøye ti minutter senere doblet USA ledelsen. Rose Lavelle spaserte upresset gjennom den nederlandske banehalvdelen. Sentralt foran sekstenmeteren fintet hun bort en forsvarsspiller og banket ballen i nederste hjørne.

Både Tobin Heath og Morgan hadde kort tid senere muligheten til å score USAs tredje mål. Heath skled da hun prøvde å skyte, mens Morgan fikk en dårlig touch alene med van Veenendaal. Den nederlandske keeperen reddet i tillegg mesterlig mot Crystal Dunn.

På den andre siden var Lineth Beerensteyns forsøk ingen utfordring for Alyssa Naeher. Sherida Spitses frispark gikk til siden for mål.

USA vant kampen fortjent. Etter 1991, 1999 og 2015 vant amerikanerne sitt fjerde VM-gull. De regjerende europamesterne Nederland tapte sin første VM-finale.