TIPPELIGATIPSET 2015: Nr. 8 – Sarpsborg 08

819

TIPPELIGATIPSET 2015: Nr. 8 – Sarpsborg 08

Nr. 8 – Sarpsborg 08 Fotballforening

Mange rynket nok litt på øyenbrynene da Brian Deane ikke fikk fortsette i Sarpsborg etter en meget solid sesong som endte med 8. plass i serien og semifinale i cupen. Det var med andre ord sannsynligvis ikke det sportslige som avgjorde at engelskmannen ikke fikk bli værende ved roret, men heller uenigheter innad i klubben. Assistenttrener Ian Burchnall fikk tilbud om å være med videre, men han valgte isteden Viking.

Geir Bakke og Tom Freddy Aune er fra 2015 nye trenere i klubben. Dette er to trenere med solid erfaring fra norsk toppfotball. Hovedtrener Bakke skal blant annet ha mye av æren for den sesongen seriemester Molde leverte i fjor da han figurerte som assistenttrener under Tor Ole Skullerud.

Sammen med Tromsø har Sarpsborg 08 vært en av de klubbene som har vært desidert smartest på overgangsmarkedet. Inn har solide forsterkninger kommet i form av Liridon Kalludra, Sigurd Rosted, Kamer Qaka, Anders Trondsen og Henrik Ojamaa. Rosted, Qaka og Trondsen er alle store, norske talenter og fremtidige salgsobjekter for Sarpsborg. Liridon Kalludra fra Kristiansund har de siste årene vært en av 1. divisjons beste spillere og den innlånte estiske A-landslagsspissen Henrik Ojamaa er en fysisk spiller av internasjonal klasse som vet hvor målet står. Laget Sarpsborg har fra før av, er allerede veldig godt og spesielt forsvarsrekka utmerker seg som en av de bredeste i ligaen. Klubben har pr. dags dato hele fem stoppere på kontrakt, i tillegg til flere som kan bekle backposisjon, der en av dem heter Claes Kronberg. Danske Kronberg blir regnet som en av ligaens aller beste (og mest undervurderte) backer, ifølge fotballekspert i C More Joacim Jonsson.

- Annonse -

På midten er laget godt besatt med en fin miks av både unge Trondsen, Qaka og Øby og mer erfarne og rutinerte Steffen Ernemann og Tom Erik Breive. Offensivt er det også noen gode alternativer i blant andre Tokstad, Kalludra, Feldballe og evigunge Bojan Zajic, i tillegg til nevnte Wiig og Ojamaa.

Dersom Geir Bakke får alt til å fungere i år, kan Sarpsborg 08 fort ende langt høyere enn en 8. plass på tabellen. Såpass mange kvaliteter har denne stallen. Det som derimot taler litt imot dette er bl.a. en noe tynt besatt spissplass. Skulle Ojamaa eksempelvis bli skadet eller ikke score de målene han er hentet for, må Sarpsborg klamre seg til klubblegenden Martin Wiig. Han har de siste to sesongene levert svært ujevnt. Et annet bekymringsmoment er en noe ustabil sesongoppkjøring. Det har gått fra det helt fantastiske, som mot Sandefjord (3-0) til det fullstendig begredelige, som mot Ljungskile (1-4).

Uansett, årets Sarpsborg-utgave har såpass stor bredde og spennende kvaliteter til at de skal unngå å blande seg inn i nedrykksstriden på nedre halvdel. Geir Bakkes første sesong i Østfold kan fort bli en sesong litt midt på treet. 8. plass på sarpingene.

Geir BakkeGeir Bakke var i fjor assistenttrener i Molde. Fra og med 2015 er han hovedtrener i Sarpsborg 08.

 

Vurdering:

Plusser (+):

 • Stor bredde i stallen og godt besatt spesielt i forsvaret. Har eksempelvis hele fem stoppere på kontrakt som alle holder god Tippeligastandard.
 • Har to svært kompetente og rutinerte trenere i Geir Bakke og Tom Freddy Aune.
 • Sitter på fremtidige gode salgsobjekter i blant andre Qaka, Trondsen og Kalludra.
 • Sarpsborg har i motsetning til mange av sine konkurrenter svært god kontroll over økonomien. Gikk etter forrige sesong rundt 6 millioner i overskudd. Dette gir klubben både trygghet og stor handlefrihet.
 • Laget innehar et svært høyt toppnivå og har en spillestil som minner veldig om den regjerende seriemester Molde hadde i 2014-sesongen, noe som ikke er unaturlig med tanke på at fjorårets Molde-assistent Geir Bakke har skiftet beite til nettopp Sarpsborg.

Minuser (-):

 • Noe tynt besatt på spissplass. Ojamaa og Wiig er nødt til å levere. Bojan Zajic leverer noe ustabilt og blir fort sliten.
 • Har de siste sesongene sluppet inn relativt mange mål, spesielt på dødball. Dette må Geir Bakke rette opp i.
 • Litt tynt besatt på keeperplass. Duwayne Kerr er på sitt beste en svært god keeper, men kan glimtvis gjøre noen blundere av dimensjoner. Keepertalenter Christian Sukke var ikke fornøyd med benketilværelsen og er denne sesongen utlånt til Sogndal.
 • Fjorårets assistenttrener Ian Burchnall har forsvunnet til divisjonskollega Viking. Mannen, som skal ha mye av æren for fjorårets fantastiske sesong, er i aller høyeste grad et stort tap for Sarpsborg 08.
 • Noe ustabil sesongoppkjøring med svingende prestasjoner.
 • Har et relativt kravstort publikum som ikke akkurat har gått mann av huse til tross for at klubben leverte historisk godt forrige sesong.
 • 19. mars kunngjorde venstreback Jeremy Berthod (30) at han legger skoa på hylla grunnet langvarige skadeplager. Tippeligaens mest meriterte spiller er dermed historie i Sarpsborg. Et hardt slag i trynet for klubben så tett opp mot seriestart.

 

Antatt førsteellever:

Duwayne Kerr – Claes Kronberg – Ole Heieren Hansen – Kjetil Berge – Joachim Thomassen – Liridon Kalludra – Steffen Ernemann – Anders Trondsen – Kristoffer Tokstad – Martin Wiig – Henrik Ojamaa

 

Se opp for:

Duoen Kristoffer Tokstad og Liridon Kalludra. Tokstad har levert scoringer nærmest på bestilling i vinter fra sin kantposisjon. Kalludra har også scoret vakre mål og tidvis vist glimrende teknikk. Begge har et voldsomt rykk som fort kan overaske mangt et Tippeligaforsvar i år.

Kristoffer TokstadKristoffer Tokstad har tidvis herjet med motstanderen under vinterens treningskamper.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -